Yeni İnsan Yayınevi, Yeşil Politika Kitaplığı'na Jeremy Brecher imzalı “İklim Direnişi: Bir Hayatta Kalma Stratejisi” başlıklı kitabı ekliyor.
Kitap Tanıtım Yazısı
Her yıl temmuz ya da ağustos ayları, kuzey yarım kürede gelmiş geçmiş en sıcak ay ilan ediliyor. Günler en sıcak gün olmak için birbiriyle yarışıyor. İklim krizi yoktur, yalandır, uydurmadır diyenler, eski gazete sayfalarında saklanacak sayfa arıyor, yüzleri kızarıyor, kimsenin yüzüne bakamıyor.
Bu arada hükümetler, lacivert takım elbiseli adamlarını ve döpiyes giymiş kadınlarını, çantalarında kalın kalın dosyalarla, Birleşmiş Milletler iklim konferanslarına göndererek, neden kendi ülkelerinin taahhütlerden muaf tutulmaları gerektiğine dair tezlerini uzun ve sıkıcı konuşmalarla anlatmaya, masanın diğer ucundaki ve kendileri gibi düşünen diğer ülke bürokrattalarını ikna etmeye çalışıyorlar.
Hele o ABD yok mu? Sera gazına herhangi bir sınırlandırma gelecek diye ödü kopuyor. Hükümet yetkilileri ardı ardına açıklamalar yapıyor, temsil ettikleri lobiler zarar edecek diye korkudan bacakları titriyor.
Paris Anlaşması, yüzlerce ucundan tutulmuş bir ip gibi, bir o yana bir bu yana çekiliyor. Esasında kimsenin uzlaşmaya gönlü olmadığını herkesin bildiği bir körebe oyununa dönüyor.
Tablonun öteki yüzündeyse bambaşka renkler var. Yaşam savunucuları okyanus ortasındaki ada devletlerinden, Avrupa’nın küçük şehirlerine, Amerika kıtasının dört bir yanından Asya bozkırlarına ve güneşin doğduğu ülke Japonya’ya kadar direniş halindeler.
Dünya’nın bütün halkları teyakkuz halinde. Bu ayaklanma şiddetsiz ve küresel bir direnme. Sivil itaatsizlik eylemleri Galler’den Filipinler’e kadar yayılıyor. Hükümetler dünyayı yönetebilirler ancak bu onların insanlığın ortak mirası olan dünyanın sahibi oldukları anlamına gelmez. Bu dünyanın gerçek sahibi; insanı, ağaçları ve bütün yaşayan canlıları ile hepimiziz, bir tekini bile dışarıda bırakmadan yaşamı savunan aktivistleriz.
İklim Direnişi, yaşam savunucularının kitabıdır. Hepsine selam olsun.
*
Jeremy Brecher Hakkında
Jeremy Brecher (www.jeremybrecher.org) Save the Humans? Common Preservation in Action ve emek tarihini konu alan Strike! (Kırkıncı yılı vesilesiyle yakın zamanda gözden geçirilmiş yeni baskısı yayınlanmıştır.) isimli eserleri başta olmak üzere, işçi hareketleri ve toplumsal hareketler üzerine birçok kitap kaleme almıştır. 1988 yılından beri iklimi koruma stratejileri üzerine yazmaktadır. Aynı zamanda Labor Network for Sustainability (Sürdürülebilirlik için İşgücü Ağı) isimli hareketin kurucularındandır (www.labor4sustainability.org). Keystone XL boru hattı projesine karşı yapılan ilk eylemlerde gözaltına alınmıştır. Yarım yüzyıldır; nükleer silahsızlanma, insan hakları, Vietnam’da barış, uluslararası işçi hakları, küresel ekonomide adalet, savaş suçlarının denetimi gibi çeşitli alanlarda yer almıştır. Union Graduate School isimli okulda doktorasını yapmış ve belgesel filmiyle beş tane bölgesel Emmy ödülü almıştır.
Dilara Kılıç Hakkında
1990 yılında Ordu’nun Fatsa ilçesinde doğdu. 2012 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce Mütercim-Tercümanlık bölümünden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından profesyonel yaşamına adım atarak gazete ve televizyon kanalı gibi çeşitli medya kuruluşlarında altyazı-dublaj, makale ve haber çevirileri yaptı. Teknik çevirilerin yanı sıra, sosyal bilimler ve edebiyat alanlarında kitap çevirileri yaptı. Halen çeşitli alanlarda serbest olarak çeviriler yapmaya devam etmektedir.