İstanbul Maden İhracatçıları Birliği; üniversitelerin mimarlık, iç mimarlık / iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümleri öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiği "Doğal Taş Tasarım Atölyeleri"nde özgün ürünlerin tasarlanmasını amaçlıyor.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) temel iştigal alanı doğal taş ve mineraller gibi madencilik ürünleri olup, amaçlarından biri doğal taş/mermer ürünlerin tanıtımın sağlanmasına ve imajının geliştirilmesine yönelik eğitim faaliyetlerinde bulunmak. Bu eğitim faaliyetlerden biride 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz döneminde başlayan “Doğal Taş Tasarım Atölyeleri”.
İMİB; üniversitelerin Mimarlık, İç Mimarlık / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümleri öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen atölyelerde; geleneksel mimarimizin ve sürdürülebilir tasarımların bir parçası olan doğal taş kullanımının yaygınlaştırılması ve geleceğin genç tasarımcıları ile katma değeri yüksek üretilebilir, ticarileştirilebilir özgün ürünlerin tasarlanmasını amaçlıyor.
Atölye çalışmasından
24 üniversiteden (26 bölüm) yaklaşık 900 öğrenci katılımıyla 2019-2020 güz dönemi sonuna kadar düzenlenen “Doğal Taş Tasarım Atölyeleri” birer günlük programlar şeklinde gerçekleştirildi. Atölye çalışmaları iki kısımda yürütüldü. Birinci kısım bölümlerin tüm öğrencilerine açık sunumlarda;
- İMİB ve Doğaltaş sektörünün tanıtımı, doğal taş sektörünün Türkiye ve dünya ekonomisindeki önemi,
- Doğal taş nedir? Özellikleri, üretim yöntemleri ve teknolojik imkanlar,
- Mimarlıkta / İç Mimarlıkta doğal taş ile ilgili genel kavramlar, güncel eğilimler doğrultusunda doğal taş tasarım uygulamaları, tasarımlarda doğal taş seçim kriterleri, yeni teknolojilerle (CNC, waterjet, Laserjet, vb.)
gerçekleştirilen tasarım uygulamaları ve örnekler üzerinden tartışılarak oluşturuldu.
İkinci kısım bölümler tarafından seçilen öğrencilerle deneyimlendi. Belirlenen bir tasarım konusunda öğrencilerden Doğal Taşlarla Tasarım gerçekleştirmeleri istendi. Öncesinde öğrencilere bu tasarım konusu hakkında bir sunum yapıldı. Tasarımları sırasında öğrencilere, belirledikleri konseptlerine göre, taş seçimi konusunda yönlendirmeler yapılarak, hangi yüzey işleme şekillerini ve üretim yöntemlerini kullanabilecekleri, doğal taş ile başka hangi malzemelerini bir arada kullanabilecekleri, Türk doğal taşlarındaki renk ve desen alternatifleri hakkında daha detaylı bilgiler aktarıldı. Öğrencilere çizim ve görselleştirme programlarında kullanmaları için doğal taşlara ait doku görselleri paylaşılarak atölye sonunda öğrenciler bireysel veya grup olarak hazırlamış oldukları tasarımları A2-A3 pafta düzeninde dijital olarak teslim ettiler.
Atölye çalışmasında çalışılan tasarım konularından örnekler
Doğal Taş ile Yığma Yapım Sistemleri ve Yeni Teknolojiler ile Sosyal Etkinlik Modülü
“Modüler Tasarım” Otel Projesi giriş, resepsiyon ve lobi bölümünün Döşeme - Duvar Kaplaması, Mobilya ve aksesuarları
Bauhaus desenleri ile deneyimleme/anlama ve tasarlama; “Doğal Taş Mozaik” üretimi ve üretilen mozaikler “Nasıl Bir Yapı Elemanına Dönüşebilir?”
“Cephe Tasarımı - Yeni Bir Yüzey” oluşturma
“Modüler Tasarım - Konsept Mağaza Projesi” döşeme ve duvar kaplaması ve mobilyaların doğal taş ile tasarımı
Modüler Tasarım – Kent Mobilyası
Doğal taş ile “Patern Tasarımı”
Atölye çalışması gerçekleştirilen üniversitelerden bazıları: Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Gelişim Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Özyeğin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tas. Bölümü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni. Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü, Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü - İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, İstanbul Sabahattin Zaim Üni. Müh.ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mimarlık Bölümü + İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Altınbaş Üniversitesi Müh. ve Doğa Bilimleri Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Beykent Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü, İTÜ Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü, Arel Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü, İstanbul Gedik Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Mimarlık Bölümleri, Abdullah Gül Ünivetsitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, İzmir Demokrasi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü.
Atölye çalışmaları devam etmekte olup ayrıntılı bilgi için cansu.duz@immib.org.tr ve nimetoztank@hotmail.com mail adreslerinden iletşime geçilebilir.