İpek Baycan Architects, Elazığ Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni Tasarladı

mimarizm.com / 18 Ağustos 2021
Ofis yapılarının yanı sıra sağlık yapıları, restoran projeleri ve ödüllü 38°30° Peynir Fabrikası gibi farklı yapı tipolojilerinde birçok projeye imza atan İpek Baycan Architects, son olarak Elazığ Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni tasarladı.

İpek Baycan Architects imzası ile çalışmalarına devam eden Mimar İpek Baycan Magriso’nun tasarımını gerçekleştirdiği, sağlık merkezi kimliğine uygun yapısal malzemelerle şekillenen Elazığ Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, arsa oturumunda bağlamı ile hassas bir ilişki kuruyor. Yatay sirkülasyon ve giriş bölümünün yapının geri kalanındaki farklı geçirgenlikteki camlara kontrast oluşturarak şeffaflaşması ve kütlelerin ayrımının vurgulanması yapının karakteristiğinde önemli bir rol oynayarak alışılagelmedik bir cephe görüntüsü ortaya çıkarıyor.

Mevcut arsanın yöneliminden maksimum fayda sağlayan yapı, iki ana bloğun arsanın çeperlerine paralel yerleşerek yükselmesinden oluşuyor. İşlevlerine göre ayrışan iki kütlenin kompozisyonunda kontrast malzeme ve dokular dikkat çekerken, farklı çeperlere hizalanan kütleler arasında kalan şeffaf bölüm yatay sirkülasyona ayrılarak muayene odaları ile kamusal alanları birbirinden ayırıp mahremiyet sağlıyor.

Bünyesinde bir ameliyathane ile 14 ağız ve diş sağlığı muayene odası bulunduran poliklinikte VIP kliniklerin ve hasta odalarının da yer aldığı ikinci kat sayesinde donanımlı bir ağız ve diş sağlığı merkezi oluşturulmuş. Her bir kata ait geniş bekleme alanları ikincil bir koridor ile muayene odalarının doktor dolaşımından ayrılmasını sağlıyor. Düşey sirkülasyonun direkt bağlandığı bekleme alanları ziyaretçilerine sıcak ve interaktif bir ortam sunarken yapının teras katında yer alan personel donatıları hekimlerin ve çalışanların ihtiyaçlarını karşılar nitelikte tasarlanmış.

Zemin kat bekleme ve giriş bölümü aksı cephesinin saydamlaşması ile kendini dışarıdan okutarak, sağlık merkezi ziyaretçilerine de davetkar bir giriş sunuyor. Zemin kat planlamasının kalbinde yer alan resepsiyon ve görüşme odası iç mekanda kompakt bir biçimde kendini gösteriyor. Tüm klinik odalarının kendi bünyelerinde barındırılacak olan görüşme alanları ile kurgulanarak ferah bir muayene ortamının yaratılması hedefleniyor.

Yapının karakteristiğinde önemli rol oynayan kontrast; klinik bölümleri ve servis bölümlerini birbirinden radikal renk değişimleri ile ayırıyor. Beyaz camların farklı opaklıklar ile ayrıştığı bölümde klinik muayene odaları yer alırken; yapının ana düşey sirkülasyonlarının ve servislerinin yer aldığı bölüm antrasit renginde camdan ve bazalt taşlardan oluşuyor. Yerel taşlar ve camdan oluşan cephede ise bazalt ve kireçtaşına başvuruluyor. Ana prensipte iki bölüme ayrılan yapı, cephede kurgulanan taş-cam kompozisyonu ile bir kez daha ayrılıyor. Giydirme cam cepheler alışılmış kullanımının aksine farklı açıklıklar tanımlaması ile öne çıkıyor. Yapının özgün cephesi, iç mekan fonksiyonlarını yansıtacak tutarlılıkta tasarlanmış.

*

İpek Baycan Architects Hakkında

İpek Baycan Architects, 2021 yılında İpek Baycan Magriso tarafından kuruldu. Pek çok farklı ölçekte ve tipolojide rafine detay seviyesine kadar inen tasarım anlayışı sayesinde Arkitera En İyi Genç Mimar Ödülü’ne layık görüldü. Uluslararası arenada World Architecture Festival Awards’ta başvurduğu kategoride birincilik ödülü kazanan 38°30° Peynir Fabrikası projesi ile tanındı.

Tasarımı koşulları, alışılagelmiş sistemleri ve çevreyi iyileştirmek için bir araç olarak gören İpek Baycan Architects koşulları yeniden yazmayı ve yapılı çevreyi iyi yönde değiştirmeyi hedefleyen bir mimarlık kollektifi. Tasarım düşüncesinin bağlamdan beslenerek çevreyi değiştirme gücünün her ölçekteki işe yansıması gerektiğini düşünen Ipek Baycan Architects, tasarımın bir lüksten öte bir hak olduğuna ve ulaşılabilir olması gerektiğine inanıyor.

İpek Baycan Magriso Hakkında

İpek Baycan Magriso, Slash Architects kurucu ortaklığı ile geliştirdiği çeşitli projelerin ardından, 2021 yılından itibaren kendi pratiğini sürdürmektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde hem lisans hem de yüksek lisans eğitimini tamamlayan İpek B. Magriso, bugün ise ulusal ve uluslararası arenada mimarlık pratiğini sürdürmekte, 2011 yılından beri çeşitli üniversitelerde eğitim vermeye devam etmektedir.

2014 yılında TAK – Kıyı Köşe Yarışmasında birincilik ödülünün ardından 2015 yılında Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışmasında Mansiyon Ödülü almıştır. 2017 yılında 38°30° Çiftliği Peynir Fabrikası ile IF Design Award, Architizer A+ Award ve WAF (World Architecture Festival) ödüllerine layık görülmüştür. Aynı sene Arkitera Genç Mimar Ödülü’nün de sahibi olmuştur.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :