Işık Oyunlarıyla Donatılan Bir Ofis Tasarımı
mimarizm.com
/ 04 Haziran 2021
Bir gayrimenkul geliştirme ofisinin çalışma mekanlarına ev sahipliği yapan Shibori Office projesi, The Grid Architects tarafından biyofilik tasarım anlayışına göre hayata geçirilmiş.
Fotoğraflar: Panjwani Vinay
Gandhinagar kentindeki Shibori Office projesi alanı bir kavşağın köşesinde, kentin en büyük bulvarına açılıyor. The Grid Architects, bol güneş ışığı alan bu alanda ışık, mekanı dönüştürmedeki eşsiz niteliği ile mimari tasarımın ana öğesi olarak ele alınarak dinamik bir tasarım ortaya koyuyor. Bunun için ışığı geçiren, delikli duvar yüzeyleri oluşturulmuş. Japon kumaş boyama tekniği Shibori’den ilham alınarak dairesel formalar vurgulanmış. Bu formaların düzeni ise güneş ışınlarını kontrollü ve konforlu bir biçimde içeri almak üzerine geliştirilen hesaplamalarla belirlenmiş. Büyük boyutlu yarıklar altta ve daha küçük olanlar üst kısımda konumlandırılmış. Yapı kabuğunu oluşturan beton, güneş ışığı altında dikkat çeken parlak bir pişmiş toprak kırmızısına boyanmış.
İki kolun birleştiği L formuna sahip yapının, bir kolu resepsiyon/bekleme alanına ve lineer olarak düzenlenmiş bir dizi kabine ayrılırken, diğer kolda toplantı salonu bulunuyor. Avlu cepleri, boşlukları birleştirmenin yanı sıra araya giren bir tampon görevi görerek ikili bir rol oynuyor. Bunlar aynı zamanda iç mekan hava kalitesini ve dolayısıyla kullanıcıların sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.
Yerden yükseltilen yapının iç mekanı, cam bölümlerle organize edilerek yapının hem dış mekanla bağlantısı kuvvetlendirilmiş, hem de iç mekandaki hareketlerin sürekliliği sağlanmış. Cephedeki kesiklerle oluşan gölgelerin dramatik etkisi gün boyunca yakalanıp iç mekanda dinamik bir görsel etki yaratıyor. Gün ışığı sabahtan akşam gün batımına kadar mekanı sürekli dönüştürüyor. Işığın mekanı güçlendiren bir unsur olarak ele alındığı tasarımda yapı kabuğu, temel konseptin ifade edilmesine aracı oluyor. Dahası, pragmatik bir rol oynayan ve iç mekanı etkileyerek iç ve dışın bir olmasını sağlayan bir unsur haline geliyor. Mimari programın oryantasyonu, genel olarak mekansal deneyime ve duyusal algıya mümkün olduğunca fazla yeşillik katacak şekilde ayarlanmış.
Haber archdaily’den çevrilerek derlenmiştir.
İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın