İstanbul Tasarım Bienali’nin Konuk Tasarımcı Programı Camekân Sona Erdi

mimarizm.com / 09 Mart 2022
Farklı uygulamaların denendiği, karşılıklı tartışmaya ve öğrenmeye dayanan, özgün üretimlere ev sahipliği yapan yeni bir öğrenme platformu olan Camekân, Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve Avrupa’dan dörder genç tasarımcıyı İstanbul’da ağırladı.

Kathrin Rüll-İstanbul'un Duyuları, Fotoğraf: Sahir Ugur Eren

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali’nin, Avrupa Birliği Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı desteğiyle ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi (StaatlicheHochschulefürGestaltungKarlsruhe - HfG) ortaklığında yürüttüğü dört haftalık konuk tasarımcı programı Camekân, 31 Ocak - 28 Şubat tarihleri arasında düzenlendi. 

Programa, Türkiye ve Avrupa’dan sekiz genç tasarımcı ve sekiz mentor katıldı

Farklı uygulamaların denendiği, karşılıklı tartışmaya ve öğrenmeye dayanan, özgün üretimlere ev sahipliği yapan yeni bir öğrenme platformu olan Camekân, Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve Avrupa’dan dörder genç tasarımcıyı İstanbul’da ağırladı. Açık çağrı yoluyla belirlenen katılımcılar, kentle ve kentin yaratıcı mirasıyla bağlantı kurabilecek, çokdisiplinli bir ortamda çalışmaya ve işbirliği yapmaya açık adaylar arasından seçildi.

Pia Matthes-Tavşan Kanı, Fotoğraf: Sahir Ugur Eren

Camekân’a katılan tasarımcılar ClemensLauer, Elif Sarıgüzmen, HaniehFatouraee, JannikLang,KathrinRüll,Kusay Tatlı, PiaMatthesve Yılmaz Şahser oldu.

Camekân, program boyuncayine Türkiye ve Avrupa’dan, farklı tasarım alanlarında uzman sekiz mentoru da ağırladı. Tasarım, mimari ve çağdaş sanat alanlarında çalışan küratör ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi (HfG) Rektörü Jan Boelen ile FIELDS’ın ortağı ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi, tasarımcı Mevce Çıracı’nın danışmanlığında şekillenen programın diğer mentorları tasarımcı ve tasarım eğitmeni Ayşenaz Toker; sanatçı, Nohlab ve NOS’un kurucularından Candaş Şişman; tasarımcı ve öğretim görevlisi Meriç Kara; sanatçı, sinemacı ve HfG öğretim görevlisi Mustafa Emin Büyükcoşkun; konsept geliştiricisi, sanat yöneticisi ve sanat araştırmacısı NorinaQuinte ile tasarımcı Katharina Wall, küratör Jules van den Langenberg ve stratejist WillemSchenk’ten oluşan Ornamenta 2024 küratoryal ekibiydi.

Mentorlar, katılımcılarla düzenli aralıklarla buluşarak kendilerine araştırma ve üretim süreçlerinde eşlik ettiler ve program boyunca halka açık ücretsiz dersler verdiler. Tasarım meraklılarının da büyük ilgi gösterdiği bu açık dersler, kimi zaman Barın Han’da düzenlenen bir konuşma, kimi zaman da İstanbul’da belirli bir rota izleyerek yapılan yürüyüşler ya da mekân ziyaretleri olarak gerçekleşti.

Kusay Tatli-Siberuzayda Metaform, Fotoğraf: Sahir Ugur Eren

Tasarımcıların atölyesi Barın Han’daydı

Programa Türkiye'nin önde gelen hat ve cilt sanatçılarından Prof. Emin Barın'ın uzun yıllar atölye ve ciltevi olarak kullandığı Barın Han ev sahipliği yaptı. Kendilerine ayrılan stüdyoda tasarımcılar, bir ay boyunca bireysel ve kolektif çalışmalarını yürüttüler.

İstanbul’dan ilham alan, disiplinlerarası projeler

Camekân, katılımcılarını yaratıcı üretim için çeşitli, verimli ve dinamik bir zemin sunan, gelenekten ve yenilikten beslenen İstanbul’da bir araya getirerek, kültürlerarası alışverişin ve disiplinlerarası diyaloğun önünü açtı. Camekân’a katılan genç tasarımcılar, İstanbul Tasarım Bienali tarafından düzenlenen turlara katılarak şehri ziyaret ettiler, mentorların verdiği açık derslere katıldılar ve yerel bilgilerden, zanaatlardan, hem doğal hem de insan yapımı malzemelerden, seslerden, kokulardan ve görüntülerden aldıkları ilhamla, bir anlatı yarattılar.

Camekân’da açık stüdyo sergisi

Katılımcıların program boyunca ürettikleri projeler, 26Şubat - 6 Mart tarihleri arasında yine Barın Han’da sergilendi. 

Pek Yakında: Camekân Güncesi

Camekân’a katılan genç tasarımcı ve mentorlar, farklı araç ve teknikler kullanarak program sürecindeki deneyim ve izlenimlerini belgelediler. Bu kayıtlar, mart ayı sonunda, İstanbul Tasarım Bienali’nin web sitesinde herkesin incelemesine açılacak.

 

*

Camekân Hakkında

Kültürel İşbirliği için Çokdisiplinli Platformlar (CO-LAB) - Camekân, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak  Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında hibe desteği almıştır. Programın Sözleşme Makamı, Merkezi Finans ve İhale Birimidir. “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı”, Türk ve AB kuruluşları arasında ortaklaşa uygulanan ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu hibe programının genel hedefi, kültür, sanat ve kültürel miras yoluyla sivil toplum diyaloğunun, kültürel miras konusunda uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi ve Türkiye'de kültürel değerlerin teşvik edilmesidir.

Bu bülten Avrupa Birliğinin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla İKSV’nin sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliğinin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :