İstanbul'un Kaybolan Ahşap Evlerinin İzinde

mimarizm.com / 05 Aralık 2014
Prof. Dr. Reha Günay'ın anlatımı ve özel arşivinden seçilmiş 350'den fazla fotoğraf ile kaybolan sivil mimari mirasımızın izini süren "İstanbul'un Kaybolan Ahşap Konutları" kitabı raflardaki yerini aldı.

 

İstanbul'un ve "Türk evi" olarak tanımlanan ev tipinin mimari ve tarihsel gelişiminin anlatıldığı, yazar Prof. Dr. Reha Günay'ın son 50 yıl içinde çektiği fotoğraflarla zenginleşen "İstanbul'un Kaybolan Ahşap Konutları" kitabı YEM Yayın 'dan çıktı.

 

15. ve 16. yüzyıldan günümüze Türk evi geleneğinin en sıradışı örneklerinin vücut bulduğu İstanbul, yakın zamana kadar koruduğu ahşap konut dokusunu ve buna paralel gelişen yaşama kültürünü bugün yitirmiş görünüyor. Bu geleneğin örneklerini eşsiz fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştiren kitap, bu tipolojiyi ve ortaya çıkardığı konut dokusunu gelecek kuşaklara aktaracak önemli bir belgeleme çalışması olarak dikkat çekiyor.

YEM Yayın 'ın hazırladığı kitap, iki ana bölüme ayrılıyor. Birinci kısım, ahşap konut yapımının tarihçesi üzerinden "Türk evi" kavramını mimari ve yapım tekniği açısından anlatıyor. Ardından, bu geleneğin günümüze ulaşan seçkin örneklerini planlar, resimler, gravürler ve fotoğraflar eşliğinde sunuyor. İkinci kısım ise Reha Günay'ın 1960 yılından günümüze kadar farklı tarihlerde çektiği 4.000'e yakın fotoğraf arasından seçilen, 200'ü aşkın siyah-beyaz fotoğrafla İstanbul konut dokusunun izini semt semt sürmeye çalışıyor.


Dönemin ev yaşantısı ve sosyal ilişkilerini de bulacaksınız

İstanbul'un Kaybolan Ahşap Konutları, yalnızca bir yapı tipolojisi ya da yapım tekniği anlatımının ötesinde, bir dönemin ev yaşantısı ve sosyal ilişkileri hakkında fikir veren; "zamanın değişimini ve toplumun, ekonominin, teknolojinin, kentleşmenin nereden nereye gittiğini gösteren" bir belgeleme çalışması olmayı amaçlıyor.

Prof. Dr. Reha Günay kitapta yer verdiği fotoğraflara ilişkin şunları söylüyor:

"Fotoğrafları hazırlarken ve seçerken evleri çevreleriyle beraber vermeye çalıştım. Bazen henüz yapılaşmamış ağaçlı yan parselle, bazen telefon ve elektrik direkleri ve telleriyle, pencerelerden uzanan soba boruları ve altına takılan is toplayıcı konserve kutularıyla, bunların bağlantı telleriyle, ahşap ev kaplamalarındaki çürümüş bir parçayı çıkarıp kendine yuva kurmuş karga ve güvercinleriyle, içinden otlar sarkan küçücük serçe yuvalarıyla daha sonraları çatılara konulan televizyon antenleriyle… Bütün bunlar o zamanki ev yaşantısının bir parçası olarak tarihe geçecek belgelerdir. Zaman zaman yıkılmış, bozulmuş ev resimleri de göreceksiniz. Yıkık evler yapım yöntemi hakkında bize önemli bilgiler verdiğinden benim çok beğendiklerim arasındadır. Ayrıca bozulan daha doğrusu apartmanlaşan bir çevre içinde kalan tek tük evler de o mahallenin eski dokusu hakkında bize bilgi verdiği gibi zamanın değişimini ve toplumun, ekonominin, teknolojinin, kentleşmenin nereden nereye gittiğini gösteren belgelerdir. İster ders alırsınız, ister ‘Değişim esastır başka türlüsü olamazdı' der geçersiniz."


İstanbul'un Kaybolan Ahşap Konutları
Reha Günay

YEM Yayın
İstanbul, Kasım 2014
Türkçe
292 sayfa
24x32 cm
Kulaklı karton kapak, özel kağıt
350'yi aşkın fotoğraf, gravür ve çizim

Satın almak için tıklayınız.


*

Reha Günay hakkında:
1937'de İstanbul'da doğdu. 1960'da İTÜ Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. 1978'de İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde doktor unvanı aldı. 1987'de doçent, 1994'te profesör oldu. 1970-73 yılları arasında DGSA Mimarlık Yüksek Okulu'nda asistanlık görevinde bulundu. 1973-2004 yıllarında Yıldız Teknik Üniversitesi Restorasyon Anabilim Dalı'nda öğretim üyeliği yaptı. Yeditepe Üniversitesi'nde bir süre öğretim üyeliği yaptı. 1978'den bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Ana Sanat Dalı'nda "Mimari Fotoğraf" dersleri vermiştir. Mimari fotoğraf alanında da uzun yıllardan beri çalışmaktadır.
Adana Karatepe Açık Hava Müzesi koruma uygulamalarında çalıştı. Antalya Side Antik Tiyatrosu koruma projesinde çalışmaya devam etmektedir. Yöresel mimarlık alanında Antalya Ormana Köyü ve Elmalı'da, Safranbolu'da, Japonya'da çalışmalar yaptı.

Hazırladığı sergiler:
Safranbolu Evleri ve Selimiye Camisi (Paris Unesco, Münih, Kopenhag, Stokholm, Londra, La Haye 1977-78)
Safranbolu'da Hacı Salih Paşa Evi (Safranbolu 1976)
İstanbul'da Atatürk'ün Oturduğu Evler (1981)
Anadolu-Türk Mimari Mirası (1985)
Sinan'ın İstanbul'u (İstanbul, Kyoto 1987, Paris 1988, Üsküp 1993)
Dünden Bugüne Şile (İstanbul 1990)
Japonya Fotoğrafları (İstanbul, Gaziantep, Bursa 2010)
Nail Çakırhan Evleri (İstanbul, Gökyaka 2010)
Kaybolan İstanbul (İstanbul 2011)
Kayseri Nize Köyü'nde Üç Ev (İstanbul 2011)
Ayrıca birçok karma sergiye katıldı.

Yayımlanmış kitapları:
Geleneksel Safranbolu Evleri ve Oluşumu, Kültür Bakanlığı, Ankara, 1981-1989
Tarihsel Gelişim İçinde Japon Kültür ve Sanatı, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul, 1986
Sinan'ın İstanbul'u: Sinan's Istanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul, 1987
"Süleymanname Minyatürlerinde Mekân ve Anlatım Teknikleri", Topkapı Sarayı Müzesi Yıllık 5, 1992, s. 56-159
Gökçüoğlu Evi: Anatomy of a Building (yrd. editör), Tampere, Tampere University of Technology, 1994
Geleneksel Ahşap Yapılar: Su ve Rutubet Sorunları Çözüm Önerileri, 1994
Türk Ev Geleneği ve Safranbolu Evleri, Yapı Yayın, 2. baskı, İstanbul, 1999
Tradition of the Turkish House and Safranbolu Houses, Yapı Yayın, İstanbul, 1998
Safranbolu Evleri, Yapı Yayın, İstanbul, 2003
Safranbolu Houses, Yapı Yayın, İstanbul, 2005
Safranbolu Evleri - Japonca, Yapı Yayın, İstanbul, 2005
Kumkale: Toros Eteklerinde Bir Haçlı Kalesi -Halet Çambel ve Ayyüz Sabuncu ile birlikte, İstanbul, 2007
Elmalı ve Yöresel Mimarlığı, İstanbul, 2008
Mimar Sinan, YEM Yayın, geliştirilmiş 6. baskı, İstanbul, 2014
Sinan's İstanbul / A Guide to the Works of Sinan the Architect in Istanbul, YEM Yayın, geliştirilmiş 3. baskı, İstanbul, 2014
Sinan The Architect and His Works, YEM Yayın, geliştirilmiş 8. baskı, İstanbul, 2014
Sinan'ın İstanbul'u, YEM Yayın, geliştirilmiş 3. baskı, İstanbul, 2014


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :