Kentsel dönüşüm ve riskli yapı yenileme sürecinde, vatandaşları hakları ve süreçler konusunda bilgilendirme amacıyla İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve Türk Ytong’un işbirliği ile geliştirilen SARI IŞIK: KENTSEL DÖNÜŞÜME HAZIRLAN Projesi bugün düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.
Kentsel dönüşüm sürecindeki vatandaşları, başta mimari ve teknik olmak üzere, karşılaşacakları temel konu başlıkları hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirmek amacıyla İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) ve Türk Ytong işbirliğinde hazırlanan “Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan” Projesi, Kadıköy pilot bölge çalışması ile başladı.
Çalışma kapsamında yayınlanan ve vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacak olan 97 sayfalık Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan Rehberi, toplam 15 yıllık bir süreçte riskli yapı stasündeki yaklaşık 12 bin binanın yenileneceği Kadıköy’de yaşayan vatandaşlardan alınan görüşler ışığında hazırlanmış. İstanbulSMD üyesi mimarların ve konusunda uzman teknik insanların katkılarıyla hazırlanan rehberin tüm içeriğine www.kentseldonusumehazirlan.com internet sitesinden de ulaşmak mümkün.
Kentsel dönüşümün tanımından, ilgili kanunlara, sürece dahil olan kamu ve özel sektör temsilcilerinin görev ve sorumluluklarından, projelendirme, sözleşme aşamalarına kadar kentsel dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını özetleyen Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan rehberi, kritik karar noktaları için vatandaşları hakları ve sorumlulukları konusunda önceden bilgilendiriyor.
Basın toplantısında açılış konuşmasını yapan İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) Başkanı Prof. Ertun Hızıroğlu, kentsel dönüşüm sürecindeki en kritik faktörün sağlıklı ve kaliteli yaşam alanlarının doğru projelendirilmesi olduğunu belirtti: “Başta Kadıköy olmak üzere İstanbul’un çeşitli yerlerinde kentsel dönüşüm hareketinin gün geçtikçe hızlandığını ve yoğunluk kazandığını görüyoruz. Mülk sahipleri, belediyeler, müteahhitler ve bakanlıklar arasında süregiden bu yenileme faaliyeti oldukça karmaşık ve zorlu. Öncelikli ihtiyacımızın sağlıklı ve kaliteli yaşam alanları olduğunu unutmamamız lazım. Sarı Işık: Kentsel Dönüşüme Hazırlan Projesi aracılığı ile vatandaşların mimarlık bilimiyle doğrudan ilişkiye geçtiği bu süreci elimizden geldiğince özetlemeye, onlara yol göstermeye gayret ettik.” İstanbul SMD Yönetim Kurulu Üyesi Umut İyigün ise altyapıya önem vermediğimiz sürece orta ve uzun vadede çok büyük sorunlarla karşılaşabileceğimizi dile getirerek, “ Yeşil alanlar giderek azalıyor, büyük bir betonlaşma sorunuyla karşı karşıyayız. Kentsel dönüşümü parsel bazında ele almak yerine ada bazlı çözümler üretmeliyiz,” dedi.
Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, vatandaşların içinde bulunduğu süreçle ilgili bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Dönüşümün en üst seviyede gerçekleştiği Kadıköy’de yapılan araştırmalarda, ilçe sakinlerinin pek çok konuda bilgiye ihtiyaç duyduklarını gözlemledik. Bundan hareketle, mimarları mülk sahipleri ile bir araya getirerek, vatandaşların doğru bilgiye erişebilecekleri bir proje hazırladık,” şeklinde sözlerini noktaladı.
İş Yoğunluğu %30 Arttı
Türkiye çapındaki kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında en büyük çalışma sahası İstanbul. İstanbul genelinde riskli yapı tespiti yapılan bina sayısı 39.102 olup, riskli yapı olduğu onaylanan yapıların sayısı ise 38.590. Riskli yapıların 165.944 adedi konut, 24.287 adedi işyeri olmak üzere 190.231 bağımsız birimden oluşuyor. Bu yenilemenin büyük bir kısmı Kadıköy’de gerçekleşiyor. Resmi olmayan verilere göre Kadıköy ilçesinde 12 bin binanın daha riskli yapı statüsünde değerlendirilmesi bekleniyor. Hali hazırda 1200’e yakın inşaatın aynı anda devam ettiği bölgede kentsel dönüşüm faaliyetlerinin 15 yıl daha süreceği tahmin ediliyor. Sürecin büyük kısmı yık-yap şeklinde ilerlediği gibi, iş yoğunluğunun %20 ile %30 arttırdığı belirtiliyor.