Dünyaca ünlü Fransız mimar Jean Nouvel, mimarlık dünyasının en prestijli ödülü olan Pritzker'in bu yılki sahibi oldu. Bir mimarlık pratisyeninin alabileceği en önemli ödül sayılabilecek Pritzker Ödülü hakkında konuşan jüri üyeleri tarafından Pazar günü gerçekleştirilen basın toplantısında, "yaratıcı deneyleri ve çevrelerine seslenen yapıları" ile Nouvel'in ödüle layık görüldüğü belirtildi.
Neredeyse 40 yıllık bir mesleki geçmişi olan Nouvel, anavatanı Fransa'nın haricinde, Avrupa, Asya ve Amerika'da 200'e yakın yapı tasarladı. Mimarlığını "jenerik mimarlığa savaş" olan nitelendiren Nouvel hakkında konuşan jüri üyeleri, şunları dile getirdiler: "Meraklı ve hızlı aklı onu tüm projelerinde, başarı seviyelerinden bağımsız olarak, çağdaş mimarlığın gramerlerini inanılmaz şekilde genişleten riskler almaya itti."
62 yaşındaki Nouvel, bu sene büyük bir iş almamasına rağmen 100 bin dolarlık bir ödülü kazanmanın şaşkınlığı içinde olduğunu belirtirken, 32 kişiden oluşan elit ‘Pritzkerliler grubu'na katılmaktan onur duyduğunu belirtti. "Frank Gehry, Renzo Piano ve Zaha Hadid gibi iyi dostlarımla aynı klüpte yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum" diyen Jean Nouvel, bu önemli ödülü kazanan ikinci Fransız mimar oldu.
Nouvel, 1987 yılında Paris'te gerçekleştirdiği Arap Enstitüsü (Institut du Monde Arabe) ile uluslararası tanınırlık kazanmıştı. Yapı özellikle, mekan içine ışık girişini kontrol etmeyi sağlayan ayarlanabilen ‘metal lensler'den bir araya gelen geleneksel Arap motifindeki cephesiyle ünlenmişti. Son projelerinden New York'taki 75 katlı ‘Tour Verre'de de benzer bir temadan hareket eden Nouvel için, ışık, opasite ve şeffaflığı katmanlandırmak, işlerinde sıklıkla karşımıza çıkan bir özellik. Projelerinin cephelerinde bulutların ve yeşilliğin yansımalarıyla oynamaktan keyif aldığını belirten Nouvel, "Bu ışık ve derinlik oyunları, bu yapının dünya üzerinde varlığının nedenlerini sorgulamak için bir yol" diyor.
Nouvel'i her yapısını farklı ve çevresiyle yeniden anlamlandırılan bir ilişki içinde değerlendirdiği için öven Pritzker jüri başkanı Lord Palumbo, "Nouvel için mimarlıkta ‘öncü stil' diye bir şey yok" diyerek ekledi: "Daha ziyade kültürü, ‘yer'i, programı ve müşteriyi en geniş anlamda kapsayan bir bağlam, onu her projede farklı bir strateji geliştirmeye itiyor."
Nouvel'in 2006 yılında tamamlanan Minneapolis'teki Guthrie Tiyatrosu'na özellikle dikkat çeken jüri yapının, Mississippi Irmağı ile tarihi topraklar arasında bir diyalog geliştirdiğini belirtti.
"Tüm hayatım boyunca jenerik mimarlığın karşısında özelleştirilmiş mimarlığın savaşını verdim" diyen Nouvel'in diğer yapıları arasında Tokyo'daki Dentsu kulesi ve ‘füze başlığı' görünümlü Barselona'daki Torre Agbar bulunuyor.
Yalnızca mimarlık alanında verilen Pritzker Ödülü'nü, kurumun 1979 yılında kuruluşundan bu yana, ödül öncesinde çok ünlü olan veya ödülle birlikte mimarlık dünyasında şöhreti ve önceliği kucaklayan, kimisi de artık aramızda olmayan şu isimler aldı:
1979 – Philip Johnson
1980 – Louis Barragan
1981 – James Stirling
1982 – Kevin Roche
1983 – Ieoh Ming Pei
1984 – Richard Meier
1985 – Hans Hollein
1986 – Göttfried Böhm
1987 – Kenzo Tange
1988 – Oscar Niemeyer ve Gordon Bunshaft
1989 – Frank Gehry
1990 – Aldo Rossi
1991 – Robert Venturi
1992 – Alvaro Siza
1993 – Fumihiko Maki
1994 – Christian de Portzamparc
1995 – Tadao Ando
1996 – Rafael Moneo
1997 – Sverre Fehn
1998 – Renzo Piano
1999 – Norman Foster
2000 – Rem Koolhaas
2001 – Jacques Herzog ve Pierre de Meuron
2002 – Glenn Murcutt
2003 – Jorn Utzon
2004 – Zaha Hadid
2005 – Thom Mayne
2006 – Paulo Mendes da Rocha
2007 – Richard Rogers
Bu haber, New York Times, Herald Tribune ve Washington Post'tan derlenmiştir.