Kaçırılmayacak Kültür - Sanat Etkinlikleri

Aydan Öksüz, İletişim Danışmanı / 28 Nisan 2020
Bir hafta sonunu sergilere ya da bir konsere ayırdığımız zamanlardan, tüm bunların çevrim içi sunulduğu bir döneme evrildik. Evde kalmaya devam ettiğimiz bu günlerde ise sosyal mesafeyi, sanatla, bize iyi gelen şeylerle korumak adına kültür-sanat dünyasındaki etkinlikleri ‘yakından’ takip edebiliriz.

Flatsun, Foto: Antimodular Research (2011) Oluşturan: Rafael Lozano Hemmer, Borusan Contemporary

Nisan ayı, özellikle de İstanbul’da olanlar için lale zamanı, erguvana dokunma mevsimidir. Bu ayları İstanbul’da nasıl geçirdiğimi düşününce aklıma ilk olarak, Tarihi Yarımada’da dolaştığım, İstanbul Film Festivali’ni takip ederek, Atlas Sineması’nda saatleri unuttuğum günler geliyor. Sinema çıkışlarında o ilk kalabalığa karıştığında, kendini başka bir gezegenden fırlatılmış hissettiğin o anlar gibi bu zamanlarda da benzer bir halet-i ruhiye içindeyiz. Evde kaldığımız ilk günler alışmak zor gelse de zamanla hem mecburi olarak hem de kabullenerek bize iyi gelen şeylere yöneldik haliyle alışkanlarımız, takip ettiklerimiz de değişti. Bu değişimin başında ise kültür-sanat dünyasının ‘online’ dönüşümü geliyor. Yeni sergilerin açıldığı, yaz festivallerinin, etkinliklerin planlandığı bu dönemde birçok işletme gibi galeriler de zorunlu olarak kapandı ve çoğu galeri şu sıralar sergi ve çalışmalarını çevrim içi olarak sanatseverlerle buluşturuyor.

 

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, içerisinde 800’ü aşkın eser bulunan internet sitesi ile Google Arts & Culture üzerinden arşivini sanatseverlerle buluşturuyor. Fotoğraf, heykel, resim ve yeni medya alanından birçok çalışmayı kapsayan güncel sergiler arasında, video sanatçısı Bill Viola’nın İstanbul’daki ilk kişisel sergisi ‘Bill Viola: Geçici’ isimli çalışması dijital sergi rehberi bit.ly/dsr01bv üzerinden izlenebilir. Mika Tajima: Esir, Uvertür: Borusan Sanat Çağdaş Koleksiyonu’ndan Seçki, Üvercinka ve Universal Everything: Akışkan Bedenler sergilerine de bit.ly/borusanGAC platform üzerinden erişilebilir.

Üvercinka

Arter, 15 Nisan-15 Mayıs 2020 tarihleri arasında çevrim içi bir video seçkisi sunuyor. #evdeçal başlığını taşıyan seçki, Arter Koleksiyonu’ndan farklı icra yöntemleri aracılığıyla sesle ve müzikle bağlar kuran sekiz videoyu bir araya getiriyor. Bu video seçkisinde, Nevin Aladağ, Ali Mahmut Demirel, Cevdet Erek, Ayşe Erkmen, Annika Kahrs, Mikhail Karikis & Uriel Orlow, Sophia Pompéry, Sarkis gibi sanatçılar yer alıyor. Arter ayrıca Instagram hesabından geçmiş sergilerin kısa videolarını da paylaşıyor.

Online gerçekleşecek festivaller arasında bu yıl Uluslararası Ankara Caz Festivali de 30 Nisan'da çevrimiçi olarak müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Caz vokali ve caz piyanisti Ruben Hein, söz yazarı solist Amiee Allen gibi alanında ünlü caz sanatçıları YouTube'daki Jazz Society of Turkey-Caz Derneği kanalından sanatseverlere eserlerini sunacak. 30 Nisan'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı Cazın Kartalları Orkestrası ile başlayacak konserler 9 Mayıs'ta sona erecek.

Farklı ülkelerden filmleri ziyaretçisiyle buluşturan Pera Müzesi, İsrailli yönetmen Tomer Heymann’ın altı filmini online gösterime açıyor. Bu Beni Biraz Korkutuyor, Kağıt Bebekler, Sevgilimi Ben Vurdum, Taçsız Kraliçe, Mr. Gaga, Şimdi Kim Sevecek Beni filmlerin yer aldığı seçkide, evsizlik, göç, kayıp, kökler ve benlik gibi konular ön plana çıkıyor. Film arşivine, 9 Mayıs’a kadar Pera Müzesi’nin internet sitesinden ulaşılabilir.

Edebiyat dünyasında da birçok yazar ve şair online platformlardan ve Instagram üzerinden, okuma, yazma ve yaratıcılık ekseninde sohbetler gerçekleştiriliyor. Online atölyelerin düzenlendiği bu buluşmalar arasında geçtiğimiz yıl Yusuf’u Bulmak isimli romanı okurlarıyla buluşan yazar Onur Orhan, Spinoza ve Hegel üzerine düzenlediği atölyeler ile birlikte Yazmak ve Dönüşmek başlığında gerçekleştirdiği buluşmalarla da okuru, metin ve yazarı üzerinden düşünmeye ve yorumlamaya davet ediyor.

Yayınevlerinde ise Doğan Kitap yeni online platformu “Okumak İyi Gelir ile kitapları, deneme ve söyleşilerle farklı dosya konularının yer aldığı içeriklerden oluşan arşivi okurlara açarken, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, geçmiş tarihli etkinlik ve sergilerin video kayıtlarını paylaşıyor. Bir Zamanlar Toroslarda: Sagalassos sergisinin 360 derece sanal turunu erişime açan Yapı Kredi Kültür Sanat’ın geçmiş tarihli sergileri ise yine web sitesinde 360 derece sanal tur ile gezilebiliyor. Ayrıca “Kitap Hayattır” sloganıyla sosyal medya hesaplarında kitaplardan sayfaları ve yazarların önerilerini okurlarıyla buluşturuyor. 

Bir Zamanlar Toroslarda: Sagalassos sergisi

Türkiye’nin ilk sesli edebiyat dergisi olan Ze Dergisi, Lars von Trier’nın Karanlıkta Dans filminden “Bütün Düşüşleri Ezberledim” repliğiyle çıkardığı Nisan-Mayıs’20 sayısından yeni bölümleri her Pazartesi ve Perşembe günleri YouTube kanalına yükleniyor. Derginin geçmiş sayıları da Spotify hesapı üzerinden takip edilebilir.

Alternatif rock gruplarının en iyilerinden Radiohead her Perşembe günü eski bir konser kaydını YouTube üzerinden yayınlıyor. İlk yayınını, 20 yıl önce Dublin’de gerçekleşen “Live From A Tent In Dublin” konseriyle açan grubun farklı konser kayıtlarının arşivlerini de internet sitesinden takip etmek mümkün.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :