“Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara” Projesi için Tasarımcılar Geliyor
mimarizm.com
/ 08 Mart 2022
Türkiye Tasarım Vakfı tarafından koordine edilen “Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara” projesinin açık çağrısına katılan 124 tasarım önerisi arasından seçilen 10 fikri hayata geçirmek üzere 12 Avrupalı tasarımcı Türkiye’ye geliyor.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle yürütülen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında ‘Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara’ projesi Nisan 2021’de Türkiye Tasarım Vakfı tarafından Brumen Foundation ve Geleneksel Sanatlar Derneği proje ortaklarıyla birlikte hayata geçirilmişti. Kültürlerarası iş birliği çerçevesinde yok olma riski altındaki 5 Anadolu zanaatına yönelik tasarım fikirleri için açık çağrı yapan Türkiye Tasarım Vakfı, 5 zanaat için 20 farklı ülkeden toplam 124 farklı tasarım önerisi aldı.
Yorgancılık, İznik Çiniciliği, Keçecilik, Sedef Kakmacılık ve Taş İşçiliği olarak belirlenen zanaatlerden yola çıkarak güncel tasarımlara ulaşmayı amaçlayan projeye öğrenci kategorisinde 24, profesyonel kategoride ise 100 başvuru alındı. Tasarım önerilerini değerlendirmek üzere yapılan jüri toplantısı 7 Şubat Pazartesi günü Kuzguncuk İskelesi’nde gerçekleşti. Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gülname Turan, Brumen Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ajda Schmidt, Geleneksel Sanatlar Derneği Genel Sekreteri Aslıhan Erkmen Birkandan, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Bölümü Öğretim Üyesi Seza Sinanlar Uslu, DCCI Yönetim Kurulu Üyesi Maeve Murphy, MVRDV ortaklarından Fokke Moerel ve Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Güveli’den oluşan jüri, Avrupalı tasarımcılar ve zanaatkarlarla ortak üretilecek olan 10 projeyi belirledi.
Yorgancılık kategorisinde İsveç’ten tasarımcı Kelly Konings ve Letonya’dan tasarımcılar Anna Liva Traumane ve Harijs Vucens; İznik Çiniciliği kategorisinde İtalya’dan Alice Guidi ve İsveç’ten tasarımcı Lola Buades Balle; Keçecilik kategorisinde Fransa’dan tasarımcı Cyrielle Colaye ve Hollanda’dan tasarımcılar Carla Joachim ve Jordan Morineau; Sedef Kakmacılık kategorisinde Fransa’dan tasarımcı Shikhar Bhardwaj ve İtalya’dan tasarımcı Carla Pisano; Taş İşçiliği kategorisinde Almanya’dan tasarımcı Pia Matthes ve İrlanda’dan tasarımcı Aleksandra Kowalczyk Türkiye’ye davet edildi. Tasarım önerileri Mart ve Nisan aylarında İstanbul, Konya ve Kütahya’da üretilecek ve ardından tüm tasarımlar İstanbul’da sergilenecek.
İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın