Kale Tasarım ve Sanat Merkezi Karaköy’de Kapılarını Açtı

mimarizm.com / 31 Temmuz 2019
Sanat ve tasarım alanında ortak bir üretim ve öğrenme alanı oluşturmak amacıyla Kale Grubu’nun, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle Karaköy’deki ilk merkez binasında hayata geçirdiği Kale Tasarım ve Sanat Merkezi düzenlenen açılış töreniyle hizmete girdi.

Kale Grubu, grubun ilk genel merkezi olan ve giriş katı bir dönem sanat galerisi olarak kullanılan Karaköy’deki binasını, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’ne dönüştürdü. İstanbul’da sanat ve tasarım alanındaki öğrenci, yeni mezun ve profesyonellere ortak bir üretim ve öğrenme alanı oluşturmak amacıyla, hayata geçirilen Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, seramik sanatının Türkiye’deki en önemli temsilcilerinden Attila Galatalı’nın eserlerinden oluşan bir seçkiyle kapılarını açtı.

Sanat, tasarım ve mimari alanlarda yaptığı çalışmalar, yayınladığı kitaplar ve yaptığı sponsorluklarla kültür sanat alanına katkıda bulunan Kale Grubu, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi bünyesinde gerçekleştirilecek atölye, konuşma, sergi ve diğer etkinlikler ile katılımcıların eğitim aldıkları alanlara dair bilgi birikimlerini artırmayı, bireysel yetkinliklerini geliştirmeyi, tasarım ve sanat ile diğer tüm yaratıcı endüstrilerdeki disiplinlerarası çalışmalara ev sahipliği yapmayı hedefliyor.

Törende konuşan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Türkiye’nin öncü sanayi gruplarından biri olarak, ülkemizin geleceğinde yeni başarı hikayeleri oluşturma isteğimiz var. Kurucu değerlerimizden aldığımız ilhamla, her daim insanı merkeze koyuyor ve insana yatırım yapıyoruz. Özgün işlerin, yaratıcı ve ilham veren çalışmaların içinde olmayı ve buna hevesli kişi ve toplulukları cesaretlendirmeyi kendimize görev biliyoruz. Bu motivasyonla, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin grubumuzun ilk genel merkezinde kurulmasının heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu mekanın bilginin paylaşıldığı, özgür düşüncenin ve yaratıcılığın filizlendiği bir adres olmasını arzu ediyoruz” dedi.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin ise yüzyıllar boyu ticarete, bilime, sanata öncülük eden bir şehir olarak İstanbul’un, eşsiz tarihi ve dinamik yapısıyla yenilikçi ve yaratıcı endüstrileri besleyen bir ekosisteme ev sahipliği yaptığını ifade etti. Dr. Fatih Pişkin konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul, UNESCO tarafından verilen tasarım şehri unvanını alarak dünyanın 31 tasarım kenti arasına girdi. Bu unvan bizlere daha fazla sorumluluk yüklüyor. İstanbul’un tasarım alanında ve yaratıcı sektörlerde bir marka şehir olmasına katkıda bulunmak ve bu yönde altyapının güçlenmesini sağlamak için hızlı ve kalıcı adımlar atmak durumundayız. ‘Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde de şehrimizin yaratıcı kimliğini destekleyecek, dünyada İstanbul markasının bilinirliğini artıracak öncü çalışmalar yürütüleceğine yürekten inanıyoruz.”

İstanbul’un kreatif gelişimine katkı
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi gerçekleştireceği etkinlikler ile hem alandaki aktörlerin bir araya gelip birlikte üretmesine zemin oluşturan hem de şehirdeki yaratıcı endüstrilerin yarattığı çekim alanına katkıda bulunan bir merkez olacak.

Toplam 5 katta yaklaşık 500 metrekareye yayılan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin her katı, farklı bir üretim ve öğrenme alanını içerecek şekilde tasarlandı. Tasarım ve sanat çalıştaylarının yanısıra konuşma ve sunumların da düzenleneceği merkezin bodrum katında bir seramik üretim alanı; giriş katında atölyelerin çıktılarının paylaşılacağı bir sergi alanı; birinci katta konuşma ve sunumlar ile grup çalışmalarına imkan verecek bir ortak alan; ikinci katta tasarım ve sanat ağırlıklı 1000 kitaptan oluşan bir kütüphane ve son olarak, üçüncü katta herkesin kullanımına açık bir üç boyutlu yazıcı ile farklı maket ve üretim malzemelerinin bulunduğu bir atölye yer alıyor.

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi bünyesinde yıl sonuna kadar, 10 tasarım ve 10 sanat çalıştayı, dört de disiplinlerarası buluşma gerçekleşecek. Merkezin hayata geçirilmesinde desteği olan İstanbul Kalkınma Ajansı projesi kapsamında Mart 2020 tarihine kadar büyük çoğunluğu çalıştayların çıktılarından oluşacak sekiz sergi düzenlenecek.

Attila Galatalı Sergisi
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi açılış sergisi, Kale Grubu’nun kurucusu İbrahim Bodur’un, ortak tutkuları seramik aracılığıyla tanıştığı yakın dostu Attila Galatalı’nın eserlerini ağırlıyor. Seramik macerasına 1960’larda başlayan ve bu macerayı yaklaşık 35 yıl boyunca, vefatına dek sürdüren Galatalı, Anadolu uygarlıklarından etkilendiği minimal tarzıyla da değerli bir sanatçı. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda 30’dan fazla ödüle layık görülen Galatalı’nın, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde 150’den fazla büyük ebatlı pano uygulaması bulunuyor; yapıtları çok sayıda özel koleksiyon, kurum koleksiyonu ve özel konut ile işyerlerinde korunuyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :