Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Arkeoloji kategorisinde, Illinois Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Ömür Harmanşah tarafından İngilizce kaleme alınan ve Fügen Yavuz'un Türkçeleştirdiği 'Eski Yakındoğu’da Kent, Bellek, Anıt' kitabını yayımladı.
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Illinois Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Ömür Harmanşah’ın Eski Yakındoğu’da Kent, Bellek, Anıt adlı kitabını eserleri arasına kattı. Arkeoloji kategorisinde yayımlanan ve Fügen Yavuz’un İngilizce basımından Türkçeye kazandırdığı kitap eskiçağ metinlerini, arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarıyla çevre ve mekan analizleri ışığında ele alıyor.
Ömür Harmanşah’ın, kent mekanlarının toplumsal bellek ve kimliği şekillendirdiğini, mekan kurma pratiğinin siyasi edim ve devlet gösterisi alanları olduğunu iddia ettiği kitapta, kente zaman zaman dayatılan kısa vadeli, pitoresk, ütopik anıtsallıkla kentin uzun vadeli kültürel biyografisi arasındaki mekansal ikilik irdeleniyor.
Kitap, mimari bir pratik, kamusal bir kutlama biçimi ve siyasi bir söylem kaynağı olarak, eskiçağ Yakındoğu’sundaki kent inşa pratiğini inceliyor. Geç demir çağında (MÖ 1200-850) Asur ve Suriye-Hitit hükümdarlarının kentlerin inşası, sulama kanalları yapımı, anıt dikme ve festival düzenleme pratikleri etrafında gelişen resmi söylemini inceleyen kitap, erken demir çağında ise yine aynı devletler arasında kent kurmanın ortak bir inşa pratiği, resmi söylem ve kültürel kimlik kaynağı olduğunu belirtiyor. Eski Yakındoğu’da Kent, Bellek, Anıt, bu çok yönlü tarihi olgunun karşılaştırmalı bir perspektifle yapılan ayrıntılı ilk analizi olma niteliğini taşıyor.
Eski Yakındoğu’da Kent, Bellek, Anıt
Yazar: Ömür Harmanşah
İngilizceden Çeviren: Fügen Yavuz
Yayına hazırlayan: Ziya Kaya, Defne Karakaya
Düzelti: Gaye Dinçel
Mizanpaj uygulama: Gelengül Erkara
Kapak tasarımı ve uygulama: Gökçen Ergüven
1. Baskı: İstanbul, Kasım 2015
ISBN: 978-605-5250-70-6
Sayfa: 358
Ebat: 16,5 x 24 cm
Kapak Türü: Karton Kapak
Kategori: Arkeoloji
Satın almak için tıklayınız.