Mariana de Delás ve Gartnerfuglen Arkitekter, Fransa'da yoldan geçenleri durup satranç oynamaya davet eden küçük kırmızı bir pavyon olan En Passant'ın inşasında işbirliği yaptı.
Fotoğraflar: Alejandro Dumon ve Mariana de Delás
En Passant, Lens kasabasındaki Parc des Îles'in yeşil manzarası içinde öne çıkacak şekilde tasarlanmış, büyük boy piramidal çatısıyla ayırt edilen uzun ve ince bir yapıya sahip. Pavyon, toz boya kaplı metalden yapılan ve tasarımcıları tarafından "yağmur ormanlarındaki cennet kuşlarının" cesaretini taklit etmek için seçilen parlak kırmızı kaplamasıyla öne çıkıyor.
De Delás, yapının dikey olmasını, peyzajda görsel bir odak noktası olarak hizmet etmesini, uzaktan tanınabilir ve parkın ziyaretçileri için çekici olmasını istediklerini belirtiyor. Doğanın içinde bir nokta olan bu pavyonun, tıpkı yağmur ormanlarındaki cennet kuşları gibi karşı cinsi kendine çekmek için renkleri bir araç olarak kullanması gibi, doğada yaşayan bir varlık olarak görülebileceği fikrini benimsediklerini de ekliyor.
Pavyonun çelik strüktürü, çelik zanaatkarlar 2Monos Studio ile ön imalatı tamamlandıktan sonra yerleştiği alana nakliye edildi. İçeride, Mares taşından yapılma oturaklı, beton bir döşeme temeline cıvatalanmış ve çatı için destek olarak ikiye katlanmış dört çelik sandalye bulunuyor. Bunlar aynı taştan yapılmış uyumlu bir satranç tahtası ile tamamlanıyor.
Geniş çatısı, kullanıcıların satranç masasına odaklanmalarına yardımcı olmak üzere dışarıya bakan manzaraları engellemeye yönelik tasarlandı. Ancak oyun sırasında bol gün ışığı sağlamak için, tepeye pleksiglas bir tavan penceresi yerleştirildi.
Satranç, 1960'lar ve 1970'ler boyunca tüm dünyada açık havada yaygın bir şekilde oynanırdı ve her yaştan çocuk ve yetişkinin oynayarak veya izleyerek etkileşime girdiği parklar, şehir içi liglere ev sahipliği yapardı. Pavyonun tasarımcıları da bu geleneğin sürdürülmesi, pavyonlarının daha fazla insanı satranç oynamaya teşvik etmesini ve açık havada ve halka açık yerlerde oynanacak bir tahta oyunu olarak satrancın yeniden değer kazanmasını umuyorlar. Bu doğrultuda farklı şehirlerde de hayata geçirebilecek, kolaylıkla kurulabilecek bir yapı sistemi geliştirildi.
Haber Dezeen’den çevrilerek derlenmiştir.