İtalyan mimarlar Carlo Ratti ve Italo Rota, bir nakliye konteyneri içinde, koronavirüs pandemisiyle savaşan hastanelere eklemlenebilecek "CURA" adlı yoğun bakım kapsülleri tasarladı.
Global gelişmeler ve değişen ihtiyaçlar tasarımcıları, mekan üzerine çalışan birçok stüdyo ve eğitim kurumunun bir tasarım problemi olarak sıklıkla üzerinde çalışarak öneriler geliştirdiği konteynerleri yeniden düşünmeye ve dönüştürmeye teşvik ediyor.
İtalyan mimarlık stüdyosu Carlo Ratti Associati ve mimar Italo Rota bir nakliye konteyneri içinde, koronavirüs pandemisiyle savaşan hastanelere eklemlenebilecek "CURA" adlı yoğun bakım kapsülleri tasarladı. Mimarların önderliğinde, Jacobs Mühendislik ve konseptin video içeriğini oluşturan dijital stüdyo Squint / Opera'nın kolektif üretimi olan CURA aslında bir yoğun bakım ünitesi.
Latince tedavi anlamına gelen CURA adı verilen kapsüller, salgından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya’nın yoğun bakım ünitesi kapasitesini artırmayı hedefliyor. Tasarımın ilk prototipi, İtalya'daki en çok koronavirüs Covid-19 vakasına sahip şehirlerden biri olan Milano'daki bir hastanede üretilmeye başlandı.
Tasarımın ana fikri, geleneksel hastane çadırları gibi hızlı bir şekilde konuşlandırılabilecek, ancak virüsün yayılmasını önlemek için yüksek düzeyde korunan geçici yapılar oluşturmak. 6.1 metre uzunluğundaki nakliye konteynerlerinin içine inşa edilen ünitelerde, kontamine havanın kaçmasını önlemek için hastanelerde ve laboratuvarlarda yaygın olarak kullanılan negatif basınç oluşturan bir havalandırma sistemi bulunuyor. Tasarımcılar, ünitelerin Havadaki Enfeksiyon Yalıtım Odaları (AIIR) standartlarına uyacak şekilde tasarlandığını söylüyor.
Üniteler yoğun bakım kapasitesini artırmak için hastanelere eklemlenebilecek şekilde tasarlanmış. Her bir ünitenin, aynı anda iki yoğun bakım hastasını desteklemek için gereken tüm tıbbi ekipmanı içermesi gerekiyor. Ünitelerin her biri tek bir birim olarak çalışabiliyor veya daha büyük, çok yataklı yapılar oluşturmak için çeşitli eklentilerle başka yapılara bağlanabiliyor.
Tasarımcılar ünitelerin, mevcut hastanelerin yanında, otoparklar gibi alanlarda yoğun bakım kapasitesinin artırılması veya sahra hastaneleri oluşturmak için yerleştirilebileceğini öngörüyor. Kolay kurulumları sayesinde kapsüller, dünyanın dört bir yanında üretilerek hastanelere en hızlı şekilde eklemlenebiliyor.
*
Haber dezeen'den çevrilerek derlenmiştir.