Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni adeta canlı bir organizmaya dönüştüren, “ömürleri bittiği” gerekçesiyle yıkılan Cerrahpaşa binalarının son zamanlarını kaydederek toplumsal bir hafızaya dönüştüren, Deniz Tortum’un “Maddenin Halleri” filmi; 19 Haziran’da MUBI Türkiye’de çevrimiçi gösterime giriyor.
Yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum’un son filmi “Maddenin Halleri”, 19 Haziran’da MUBI Türkiye’de çevrimiçi gösterime giriyor. Dünya prömiyerini geçen yıl Rotterdam Film Festivali’nde yapan, Antalya Altın Portakal ve İstanbul film festivallerinde En İyi Belgesel Film seçilen “Maddenin Halleri”, Deniz Tortum’un babasının hekim olarak 30 yıl görev yaptığı ve kendisinin de dünyaya geldiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde geçiyor ve buradaki gündelik akışın peşinde, sağlık çalışanlarını, hastaları, kedileri, sokağı ve çok yakındaki Türkiye’yi izliyor. Çekimleri 2015’te başlayan ve aralıklarla dört yıl boyunca hastaneyi yakından izleyen Tortum, 2018’den beri süren “ömürleri bittiği” gerekçesiyle yıkılan Cerrahpaşa binalarının son zamanlarını da kaydederek toplumsal bir hafıza da yaratmış oluyor.
Filmmaker Magazine'in 2019’da “Bağımsız sinemanın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterdiği, “Zayiat” (2013) ve “Anadolu Turnesi” (2018) filmlerinin yanı sıra Sanal Gerçeklik (VR) çalışmalarıyla da tanıdığımız yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum’un yazıp yönettiği “Maddenin Halleri”; Türkiye’nin en önemli sağlık kuruluşlarının başında gelen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor seyirciyi. Hastanenin koridorlarında, ameliyathanelerde, doktorların dinlenme odalarında ve hatta morgunda gezen kamera, birbirinden renkli karakterler geçidi sunarken, türlerin ve film tekniklerinin birbirine karıştığı hibrit yapısıyla da şaşırtıcı bir izleme deneyimi sunuyor. Filmin görüntü yönetmenliğini de üstlenen Tortum; Bilgisayarlı Tomografi (BT), Manyetik Rezonans (MR) gibi görüntüleme yöntemlerini de kullanarak, Cerrahpaşa’nın mimarisini lazer tarayıcılarla üç boyutlu bir nokta bulutuna dönüştürüyor.
“Hipnotik ve unutulması güç film”
Boston Globe’un “Frederick Wiseman’ın ‘Hospital’i ile Lars von Trier’in ‘The Kingdom’ serisini karıştırsanız, ortaya Deniz Tortum’un bu hipnotik ve unutulması güç filmi ortaya çıkardı” sözleriyle övdüğü film, geçen yıl dünyanın en önemli belgesel film festivallerinden Dokufest’in Balkan bölümünde yarışmış, 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde “Özgün anlatımı, yenilikçi görselliği, görünmeyeni görünür kılması” gerekçesiyle En İyi Belgesel Film Ödülü’nü kazanmıştı. İstanbul Film Festivali’nde de En İyi Belgesel Film seçilen “Maddenin Halleri”, Engelsiz Filmler Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini, A.B.D. prömiyerini yaptığı Imagine Science Film Festivali’nde de Labocine Özel Mansiyon Ödülü’nü kazanmıştı.
Türkiye’de çevrimiçinde yalnızca MUBI Türkiye’de gösterilecek olan “Maddenin Halleri”, yazın gerçekleşecek özel gösterimlerle seyircisiyle sinemalarda da buluşacak.
*
Maddenin Halleri / Phases Of Matter
2020 / Türkiye / 71’
Belgesel, Renkli, Digital
Yönetmen: Deniz Tortum
Yapımcılar: Anna Maria Aslanoğlu (istos film, TR), Öykü Canlı (Yumurta Yapım, TR), Aslı Erdem (Beatrice Films, TR)
Ortak Yapımcı: Fırat Sezgin (Institute of Time, TR)
Kurgu: Sercan Sezgin
Görüntü Yönetmeni: Deniz Tortum
Müzik: Alican Çamcı
Ses Tasarımı: Ernst Karel, Yalın Özgencil
Renk: James Norman
Deniz Tortum Hakkında
1989 İstanbul doğumlu yönetmen ve medya sanatçısı Deniz Tortum, Bard College’da sinema eğitimi aldı. Filmleri ve yeni medya çalışmaları Venedik Film Festivali, SXSW, Sharjah Bienali, Sheffield, !f İstanbul, True/False ve Dokufest dahil olmak üzere pek çok önemli festivalde gösterildi. 2013’te çektiği ilk uzun filmi “Zayiat”, dünya prömiyerini South by Southwest’te (SXSW) yaptı. 2017’de Carmine Grimaldi ile birlikte yönettikleri “Keşke Barış Gelse”, Dokufest’te En İyi Kısa Belgesel Ödülü’nü aldı ve Sheffield, True/False gibi önemli festivallerde gösterildi. MIT Open Documentary Lab’de araştırma görevlisi olarak sanal gerçeklik üzerine çalıştı ve !f İstanbul ve Camden film festivallerinin yeni medya bölümlerinin küratörlüğünü yaptı. Çağrı Hakan Zaman ve Nil Tuzcu ile birlikte hazırladıkları ve 6-7 Eylül olaylarını anlatan “Eylül 1955” (2016) ve Emre Yeksan’ın “Yuva” filminin dünyasından ilhamla çektiği “Selyatağı” (2018) adlı sanal gerçeklik projelerine imza attı. 2018 yılında Can Eskinazi ile birlikte “Anadolu Turnesi” adlı müzik belgeselini yönetti. 2019’da Filmmaker Magazine tarafından “Bağımsız Sinema’nın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterildi. 2016-2018 yıllarında Harvard Film Study Center’da üzerine çalışmaya başladığı son belgeseli “Maddenin Halleri”, dünya prömiyerini Ocak 2020’de Rotterdam Film Festivali’nin Bright Future bölümünde yaptı. Film ve yeni medya çalışmalarını İstanbul ve New York arasında sürdürmeye devam ediyor.