16-20 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek Maison&Objet Paris fuarı, ‘’Sur/Reality’’ teması ile Sürrealizm’in 100. yılını kutluyor.
Sürrealizm akımı bu sene 100. yılını kutluyor. Sürrealizm, 100. yaşında; günümüzde hala farklı yaratıcı alanlara ilham vermeye devam ediyor. Maison&Objet, 2025 yılında ‘’Sur/Reality’’ teması üzerinden; farklı trend ve keşif alanları yaratarak, önümüzdeki dönem tasarım ajandasını şekillendirecek konseptlerle ilham vermeyi hedefliyor.
What’s New? sergi alanlarında, Sürrealizm akımının gerçeküstülüğü ve absürtlüğü, Türkiye’deki ve globaldeki çeşitli tasarım markalarından seçilen ürünlerle kürate edilerek öne çıkarılacak. What’s New in Decor trend alanının küratörü Elizabeth Leriche, bu temayı "Hayali cennetler, rüyaya davet, bilinçaltına dalış, mizah, abartı, sıra dışılık, sürpriz, cesaret, taze bir bakış açısı... ve özgürlük için bir alan!" olarak tanımlıyor.
©artaigiulia
©artaigiulia
What’s New in Retail trend alanının küratörü François Delclaux, "Bu sürrealist ruhu, günümüz kolaj estetiğinde hâlâ çok canlı görüyorum: Öğelerin katmanlandırılması, yan yana getirilmesi ve harmanlanması" diyerek, tasarımcıların, dekoratörlerin ve iç mimarların tarihsel ve sanatsal referanslardan yararlanarak, bunları yaratıcı bir şekilde bir araya getirdiklerini, güçlü ve eşsiz kolajlar ortaya çıkardıklarını vurguluyor.
Maison&Objet, Ocak 2025’te ilk defa, Collectible Design’a odaklanan Curatio isimli yeni bir alan sunuyor. Mimar ve tasarımcı Thomas Haarman tarafından kürate edilen Curatio, 7. Hall’de yer alacak ve üstün zanaat özellikleriyle ön plana çıkan limitli sayıda üretilmiş objeleri sergileyecek.
Ziyaretçiler, bu trend alanlarını ziyaret ederek Sürrealist akımın zengin ve ilham veren yansımalarını deneyimleyebilecek.
Fuar süresince normların dışına çıkan, meydan okuyan, merak uyandıran ve duyuları alt üst eden tasarımlar dikkat çekecek. Polspotten’in "Dripping" aynaları, el formundaki kulaklık tutucu "The eerie" ve koleksiyonun diğer parçaları, günlük objeleri, hayal gücünü harekete geçiren, gerçeküstücülük ruhunu somutlaştıran cesur nesnelere dönüşüyor.
Polspotten
Doing Goods’un pileli abajurları, gövde ve şapkalarıyla bütüncül ve masalsı bir görüntü yaratırken, Bitossi’nin aksesuarları ve yemek takımları, Alice’in İtalya’da bir Harikalar Diyarı’ndaki yemek hazırlığını anımsatıyor. Yoomoota’nin cesur ve renkli satranç takımı, Vintola’nın peluş sandalyeleri neşeli ve heykelsi görünümleriyle dikkat çekiyor.
Bitossi
Yoomoota
François Delclaux’nun "kolaj" estetiği tanımı, Klaus Dupont’un üç boyutlu objelerinde, Sürrealizm’in absürt yaklaşımı, hayvan figürlerinin dönüşümleriyle yanstılıyor. Portekizli marka Malabar, bu akımı “Gala’’ sandalyesi, "Galatea" koltuğu ve “Madonna’’ taburesi gibi ürünlerinde geometrik formlar, desenler ve dokular üzerinden hayal ettirerek vurguluyor.
Yılın tasarımcısı Faye Toogood ile Rising Talents kapsamındaki Kore’den genç tasarımcıların işleri de fuarda farklı alanlarda sergilenecekler.