Marmara Belediyeler Birliği Kültür Yayınları, Prof. Dr. Suphi Saatçi'nin kaleme aldığı, Mimar Sinan’ın Marmara Bölgesi’nde zamana meydan okuyan, kaybettiğimiz ve yok olma riskiyle karşı karşıya olan eserlerinin bir dökümünü sunan ‘Marmara’nın Mimarı Sinan’ kitabının ikinci baskısını yayınlandı.
Prof. Dr. Suphi Saatçi’nin 2020 yılında hazırladığı kaynak niteliğindeki ‘Marmara’nın Mimarı Sinan’ Marmara Bölgesi’ni mercek altına alarak kaybettiğimiz ve yok olma riskiyle karşı karşıya olan tarihî yapılara dair güncel bir envanter sunuyor. Ortadoğu ve Balkanlar coğrafyasına yayılan Mimar Sinan eserleri içinde tamamlanan 400’den fazla yapının 380’inden fazlası Marmara Bölgesi’nde yer alıyor.
Marmara’nın hangi şehirlerinde hangi Mimar Sinan eserleri bulunuyor?
Kitapta, en çok sayıda Mimar Sinan eseri bulunan İstanbul ve Marmara Bölgesi detaylıca incelenerek günümüzde Fatih ilçesi sınırları içerisinde yer alan Tarihî Yarımada, ardından Üsküdar, Beyoğlu ve Eyüpsultan ilçelerine öncelik veriliyor. Eserin yayına hazırlandığı süre zarfında yapılan araştırmalar, Mimar Sinan’ın yaptığı camiler, medreseler, imaret ve kervansaraylar, hamam ve köprülerin çoğunun günümüzde de kullanılmakta olduğunu ortaya koyuyor. Bugüne kadar ayakta kalmayı başaran ve kullanılan eserler tek tek fotoğraflanarak katalog çalışması hâlinde okuyucuya sunuluyor.
Kitap kapsamında yapılan araştırmalar Mimar Sinan’ın sadece eser sayısı ile değil, yapı türlerine bakıldığında da camilerin yanı sıra imaretlerden mektep ve medreselere, dârüşşifâ ve dârüttıp yapılarından ambar ve mahzenlere, çarşılardan köprü, kemer ve su yollarına, dârülkurrâ ve dârülhadislerden hamamlara, kervansaraydan köşk ve kasırlara değin eserler üreterek Marmara ve İstanbul’u ihya ettiği tespit ediliyor. Mimar Sinan’ın ustalığına dair pek çok bilgi aktaran çalışma, kaybolan yapılara da ışık tutuyor.
Türkçe-İngilizce olarak hazırlanan kitap, Mimar Sinan’ın eşsiz eserlerini daha geniş bir kitle ile buluştururken belediyeler başta olmak üzere tüm yerel yönetimler, akademisyenler, öğrenciler ve konuya ilgi duyan diğer herkes için bir kaynak olma özelliği taşıyor.
İkinci baskı tasarımı da Salih Pulcu’ya ait olan kitaba, online kitap satış siteleri ve seçkin kitabevlerinden ulaşılabilir.