Mekânsallık: Sanat Üretiminde Eşzamanlılık Durumu

mimarizm.com / 04 Ağustos 2020
Yeni İnsan Yayınevi, Şehir ve Mekân Kitaplığı'na editörlüğünü Gülşen Özaydın ve Saadet Tuğçe Tezer'in yaptığı "Mekânsallık: Sanat Üretiminde Eşzamanlılık Durumu" adlı kitabı ekliyor.

Kitap Tanıtım Yazısı

Kant, Saf Aklın Eleştirisi’nde şöyle diyordu: “a priori bilginin ilkeleri olarak duyusal görünün iki saf biçimi vardır: mekân ve zaman”.  Deleuze, Kant’ın bu kavramsallaştırmasını, “beliren her şey zaman ve mekânın koşulları altında belirir” diye aktarır. Yalın bir deyişle, sanat nesnesinin de, zamansal ve mekânsal olmak üzere iki farklı gerçeklik tanımladığını söyleyebiliriz. Yapısal bir çözümleme, zamansal olanın, öğelerin zaman içindeki peş peşeliğine dayandığını, mekânsallığın ise öğelerin eşzamanlılığıyla gerçeklik kazandığını gösterir. Kısacası, zamansal olanın karşısında mekânsallık bir eşzamanlılık durumu/olanağı oluşturuyor. Eşzamanlılık durumu bir ontolojik olanağın sonucu olan belirli bir olgu olarak ortaya çıkıyor. Ne ki sadece bununla kalmıyor, tüm mekânsal üretim alanlarında, yeni anlatım yollarına kapı açıyor ve sanatçının dünyaya yanıt vermesi için geniş bir söz alanı oluşturuyor. Bugün şiir gibi zamansallıkla, resim gibi mekânsallıkla kendini gösteren disiplinlerin yanı sıra, müzik, tiyatro ya da çağdaş sanat gibi mekân-zamansal bir yapı taşıyan disiplinlerden söz ediyoruz.

Aykut Köksal

Yazılarıyla Kitaba Katkıda Bulunanlar

Aykut Köksal, Emre Zeytinoğlu, Erdem Ceylan, Erdem Çöloğlu, Esen Çamurdan, İlke Boran, Mehmet Kerem Özel, Nihal Geyran Koldaş, Nusret Polat, Önay Sözer, Sevgi Doğan, Tijen Savaşkan, Tolga Yayalar, Yiğit Özatalay, Zeynep Dündar

 

*

Editörler Hakkında

Gülşen Özaydın

Mimarlık eğitimini İTÜ, lisansüstü çalışmalarını MSGSÜ Şehircilik Bölümü KentselTasarım alanında yaptı. Aynı bölümde 1985 yılından beri öğretim üyesi olarakçalışmakta olup, 2013-2018 yılları arasında iki dönem bölüm başkanlığı görevini sürdürdü. 2003 -2008 dönemi İstanbul 3 No’lu Koruma Bölge Kurulu Üyeliği ve Başkanlığı, 2009 -2015’de MSGSÜ AKSAM Anadolu Kültürü ve Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü yaptı. Bu esnada çok sayıda sempozyum, panel, konferans ve yaz atölyesi organizasyonu gerçekleştirdi. Ayrıca Tübitak, Üniversite, Bakanlık gibi kamu kurumlarının desteklediği mekânsal ölçekli çeşitli araştırma projelerinde yürütücü ve ekip üyesi olarak çalıştı. Erken Cumhuriyet Dönemi şehirciliğinin izlerinin tespiti ile ilgili Söke yaz atölyesi (2012) ve yine Erken Cumhuriyet Dönemi’nde rol alan yabancı plancı Lambert’in Eskişehir ve Trabzon şehirlerindeki planlama çalışmaları konulu bilimsel araştırma projelerinde ekip yürütücüsü olarak çalıştı (2016-2020). Ekip olarak katıldığı Cumalıkızık Köyü (2007), Kartal Meydanı (1993) fikir projesi yarışmalarında birincilik ödülleri ve Uluslararası Beyazıt Meydanı Kentsel Tasarım Proje Yarışması 1.aşama (1988) başarı ödülü aldı. 2005 yılından itibaren Fransa Grenoble Ulusal Mimarlık Okulu ile birlikte eğitim amaçlı atölye çalışması, 2012-2014’de Fransa ve İtalya üniversiteleri ile birlikte “Geçiş, Geçit, Pasajlar” konulu uluslararası IP projesi içinde yer aldı. Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması Asli Jüri Üyeliği (2008), Zonguldak Lavuar Koruma Alanı ve Çevresi Koruma, Planlama, Kentsel Tasarım, Mimarlık ve Peyzaj Düzenleme Yarışması Jüri Başkanlığı (2010), Taşköprü Eski Cezaevi Alanının Düzenlenmesi Mimari ve Kentsel Tasarım Öğrenciler Arası Fikir Proje Yarışması Jüri Başkanlığı (2011), Ödemiş Belediyesi Kent Merkezi ve Yakın Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması Yedek Jüri Üyeliği (2012) yaptı. Kentsel tasarım, kentsel morfoloji, kamusal mekân, gecekondu ve kentsel arayüz konusunda ders vermekte ve lisansüstü tez danışmanlıkları sürdürmekte olup, akademik ilgi alanlarında çeşitli ulusal ve uluslararası yayınları bulunmaktadır. TMMOB Mimarlar Odası yönetim kurulu üyesi ve aynı odanın bir yayını olan Mimar.ist dergisi yayın kurulu üyesidir.

Saadet Tuğçe Tezer

Yüksek Şehir Plancısı, 2014 yılından beri çalıştığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Dr. Araştırma Görevlisi. Akademik ilgi alanları olan şehircilik, yerleşme tarihi, kentsel morfoloji, tarihsel coğrafya ve arkeoloji üzerine seminer, bildiri, makale ve kitap bölümleri bulunuyor. Çeşitli dergi ve gazetelerde, kent ve yerleşme tarihine ilişkin farklı kitaplarda yazıları yayınlandı. Türkiye’de ve yurtdışında çok sayıda atölye çalışmasında, seminer ve çalıştayda katılımcı ya da organizasyon ekibi üyesi olarak bulundu. Gazi Üniversitesi’nde başlayıp Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Bölüm Birincisi olarak tamamladığı lisans eğitimini yine YTÜ’de başlayarak Viyana Teknik Üniversitesi’nde devam ettirdiği yüksek lisans eğitimi izledi. Lisans tezinde Haydarpaşa Gar ve Liman Alanı’nın dönüşümü (2010), Yüksek Lisans tezinde Floransa kent biçiminin köprüler etkisinde değişimi (2013) üzerine çalıştıktan sonra, “Yerleşme Tarihi Çalışmaları İçin Bir Çerçeve: Antakya Örneği” başlıklı Doktora tezini 2019 yılında tamamladı. MSGSÜ’de şehir planlama, arkeolojik alanlar, yerleşme tarihine ilişkin farklı araştırma projelerinde “araştırmacı” olarak yer aldı. Halen MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nin hakemli dergisi “Tasarım + Kuram” ve “International Journal of Education in Architecture and Design” uluslararası hakemli dergisinin editör ekibinde yer almaktadır. Kentlere ve yerleşme tarihine ilişkin çalışmalarının dışında eskiz ve suluboya, özel ilgi alanlarını oluşturuyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :