Boytorun Architects tarafından tasarlanan “Mercedes Benz Vadi İstanbul” projesi, The Architecture Community tarafından organize edilen International Architecture Awards’ta “ticari” kategoride birincilik ödülüne değer görüldü.
Mimar Yudum Boytorun ve Mimar Semih Boytorun’un öncülüğündeki Boytorun Architects, İstanbul Kağıthane’de, Vadi İstanbul’a yakın Vadipark’ta yer alan Showroom ve servis binası projesi ile International Architecture Awards 2019’da ticari kategoride birincilik ödülünü kazandı. Ödül kapsamında dünyanın farklı ülkelerinden birçok ticari projeyle yarışan Mercedes Benz Vadi İstanbul, mükemmel müşteri deneyimini sağlamak amacıyla donatılan son teknolojik yeniliklere sahip olmasıyla öne çıkıyor.
Vadi İstanbul Showroom’da müşterilerin aracın başına gitmeden araç içi ve araç çevresi deneyimini yaşamaları adına, dijital ekranlar, tabletler ve VR (sanal gerçeklik) çözümleri tasarıma entegre edilmiş. Müşterinin aracını kişiselleştirilmiş özellikler ile tasarlamasına imkân vermek için eklenen konfigüratörler sayesinde ziyaretçilerin kendi aracını kendisi oluşturabilmesi, araca ait teknik detay ve fiyat bilgisine saniyeler içinde ulaşabilmesi sağlanmış.
Diğer araç showroomlarından farklı olarak, 10.5 metrelik tavan yüksekliğiyle özgün bir tasarıma sahip bayide, üzerinde araçların sergilendiği 65 metrelik bir spiral rampa kullanılmış. Bu rampa mekana bir tasarım objesi ve sergileme alanı olarak değer katarken aynı zamanda kesintisiz sergileme deneyimi için müşterinin zemin kattan birinci kata ulaştığı yolculuğu süresince rampanın üzerinde bulunan araçları incelemesine de imkan sağlamış.
Projenin tasarım sürecinde kullanılan 3B BIM yazılımlarına, showroomun projelendirilmesinde ve aynı zamanda rampanın tasarımı ve mekana katkısını irdelemek amacıyla başvurulmuş.
Cephenin önüne asılan derin saçak sayesinde araçların müşteriye verilmeden önce dış hava şartlarından etkilenmeden bekleyebileceği bir alan yaratılırken, yine bu saçak sayesinde ürün sergileme açısından problem yaratabilecek eğimli güneş ışığının showrooma direkt olarak girmesi engellenmiş ve yansımalarla kontrollü bir şekilde iç mekana ulaşması sağlanmış. Showroom tavanında açılan yırtıklar ile ışığın showroomun arka kısımlarına da girmesi sağlanırken, gün ışığından maksimum ölçüde faydalanılmış.
İç mekan aydınlatma armatürlerinde kullanılan led teknolojisi ile enerji sarfiyatının minimuma indirildiği tasarıma. bekleme salonunun yanında konumlandırılan kitap okuma köşesi, geniş bir aksesuar ve butik alanı ile çocuklar için kapsamlı simülasyon cihazlarının yer aldığı bir eğlence alanı da eklenmiş. Bu ilave fonksiyonlar sayesinde otomobil satın alma deneyiminin müşteri açısından daha keyifli bir hale getirilmesi hedeflenmiş.