Sıfır atık konusunda sektörel farkındalığa katkıda bulunmak ve organik atıkların ileri dönüşümdeki önemine vurgu yapmak adına hayata geçen Ottan Studio’da, birbirinden farklı renk ve dokularla, yaklaşık 150 çeşit malzemeyi kapsayan bir portföy ile fonksiyonel ürünler tasarlanıyor.
Ottan Studio’nun hikayesi kurucusu Ayşe Yılmaz’ın üç yıl önce meyve kabuklarını israf etmekten kaçınarak tasarladığı ürünlerde kullanmak üzere biyokompozit malzemelere dönüştürmesiyle başlıyor. O günden bugüne Galata’daki atölyesinde doğadan gelen birbirinden farklı renk ve dokularla, yaklaşık 150 çeşit malzemeyi kapsayan bir portföy oluşturarak aydınlatma ve sehpa gibi fonksiyonel ürünler tasarlıyor.
Dönüştürülen atıklar arasında biçilen çimenler, portakal kabukları, meyve posaları ve tarihi geçmiş baklagiller gibi pek çok bitkisel kaynak bulunuyor. Yarısından tamamına kadar değişen oranlarda atıktan oluşan, ahşap kadar dayanıklı bu malzemeler, insanlarda yeme isteği uyandırarak algı oyunları yaratıyor. Ottan malzemeler mobilya ve dekoratif objelerde kullanılabildiği gibi yapı, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine de hitap ediyor.
Genel kanı ahşabın mobilya ve inşaat sektörlerinde en yeşil çözüm olduğu yönünde; fakat her dakika 40 futbol sahası genişliğinde ormanlık alan yok ediliyor ve bunun en büyük sebebi de bu endüstrilere yönelik kereste üretimi. Doğal kaynakları bilinçsizce tüketen gıda endüstrisi ise, ürettiğinin üçte birini israf ediyor. Oysaki bu atık ve yan ürünler çeşitli sektörlerde değerlendirilmeye yönelik büyük bir potansiyele sahip.
Ayşe Yılmaz, daha yeşil çözümler olabileceğini savunurken, “Bir ağaç ortalama 70 senede yetişiyor, yaprakları ve meyveleri ise her sene…” sözleriyle yenilikçi bir yaklaşım ortaya koyuyor.
Ottan Studio, sıfır atık konusunda sektörel farkındalığa katkıda bulunmayı ve organik atıkların ileri dönüşümdeki önemine vurgu yaparak bu alanda gerçekleştirilecek diğer çalışmalara ilham kaynağı olmayı amaçlıyor. Bununla beraber marka kimliğinin bir parçası olan eşsiz malzemelerini seri üretime geçirerek geniş kitleler için ulaşılabilir kılmak adına çalışmalarını sürdürüyor.