MİM'in Yeni Konuğu Kaya Arıkoğlu

mimarizm.com / 22 Şubat 2021
MİM‘in 21. Bölümünde Nevzat Sayın bu akşam saat 23:00'da ‘kent tasarımcısı bir mimar’ olarak Kaya Arıkoğlu ile söyleşiyor.

MİM‘in 21. Bölümünde Nevzat Sayın, “Mimarın toplumsal sorumluluğunun ölçüsü kullanıcının yaşam kalitesini artırmak olmalıdır” diyen, kendi deyimiyle ‘kent tasarımcısı bir mimar’ olarak Kaya Arıkoğlu ile söyleşiyor. MİM Kaya Arıkoğlu bölümü 22 Şubat 2021 tarihinde, saat 23.00'de TRT2‘de izleyici ile buluşacak.  

Yapımcılığını Lacivert Film’in üstlendiği Bilgi Üniversitesi santralistanbul kampüsü Enerji Müzesi'nde çekimleri gerçekleştirilen MİM programını Nevzat Sayın hazırlayıp sunuyor. Bölüm yayını ve hafta içi devam eden tekrarlarının ardından TRT İZLE, TRT 2 youtube kanalı ve TRT Dinle kanalında yer alan programın dekoru ise tasarım ürünlerin tedarikçisi olarak 1992 yılından beri tasarım ve mimarı alanında bir Türkiye’de referans noktası olan Mozaik firmasından temin edildi.

 

*

Kaya Arıkoğlu Hakkında

Kaya Arıkoğlu mimar İlhan ve Nezahat Arıkoğlu’nun oğulları olarak 1949’da ABD’de doğdu. Orta/lise eğitimini Baltimore’da tamamladı. 1973’te Maryland Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi aldıktan sonra, Cambridge Üniversitesi’nin dekanı Prof. Colin St. John Wilson’un Londra bürosunda staj yaptı. 1976 yılında Cornell Üniversitesi’nden burs alarak, Prof. Colin Rowe’a asistanlık yaptı ve kentsel tasarım bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Mezuniyetinin ardından, Arıkoğlu Mimarlık bürosunda, babası İlhan Arıkoğlu ile İstanbul’da müşterek proje çalışmalarını uyguladı. 

1979 yılında ABD’ye döndükten sonra, 1988 yıllına kadar Maryland Üniversitesi’nde asistan profesör olarak mimari tasarım dersleri verdi. Kaya Arıkoğlu ABD’deki akademik çalışmalarının yanında Washington’da VVKR Inc. Mimarlık/Mühendislik şirketinde ortak olarak çalıştı. Bu dönemde Washington DC. Belediye Binası gibi tasarladığı önemli projeler ödüller aldı. 1987’de Virginia eyaletinde kendi bürosunu kuran Kaya Arıkoğlu, 1991 yılında Uluslararası Semerkant Kentsel Tasarım Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı. 1993’te Türkiye’ye dönen Kaya Arıkoğlu Adana’da Arıkoğlu Arkitekt Mimarlık ve Kentsel Tasarım bürosunu kurdu ve Çukurova Üniversitesinde 1998 yılına kadar öğretim görevlisi olarak proje derslerine girdi. Bürosunda serbest mimar olarak çalışmalarını sürdüren Kaya Arıkoğlu 1996 da Maryland Üniversitesi “International Alumnus of the Year” (Uluslararası Yılın Mezunu) seçildi. Yapı dalında “TMMO 2004 Ulusal Mimarlık Ödülü” nü alan Kaya Arıkoğlu’nun mimari proje çalışmaları ve yazıları birçok mesleki dergide yayımlandı. 

Kaya Arıkoğlu ve oğlu Şahin Arıkoğlu mimari projelerinin yanında, kentsel tasarım konularında Adana Yerel Belediyeleri için danışmanlık yapmaktadır.

Nevzat Sayın Hakkında

Nevzat Sayın 1954 yılında, Hatay’da doğdu. 1978 yılında, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1980'e kadar sosyal konutlar üzerine bir yüksek lisans çalışması; 1984'e kadar usta-çırak yöntemiyle okul sonrası mimarlık eğitimi; 1986'ya kadar bilgi/görgü artırma gezileri ile ilgilendi. 1986’da farklı ölçek ve konularda mimarlık hizmeti vermek amacıyla karılımcı bir yönetim ve yürütme anlayışına sahip olan Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri’ni kurdu.

Mimarlık kariyeri boyunca yurt içinde ve dışında çeşitli sergilere katıldı ve ödüller aldı. 2004'te Düşler Düşünceler İşler, 2015’te Bir Yapı Kitabı, 2019’da son on beş senelik üretimini bir araya getirdiği Düşünceler İşler yayımlandı. NSMH çatısında süren mimarlık çalışmalarının yanı sıra, Türkiye’nin farklı mimarlık okullarındaki eğitim çalışmalarının bir uzantısı olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı kurucu üyesidir. Mimarlık öğrencileri için yaz okulları, seminerler, jüriler, atölye çalışmaları da mimarlık eğitimi ile ilişkisinin önemli parçaları olmaya devam etmektedir. Çalışmalarının önemli bir bölümünü mimarlığa ve sanata dair yazılar, röportajlar, sergiler ve yayınlar oluşturmaktadır.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :