Mimar Ahmet Tercan Renkli DYOloglar’a Anlattı

mimarizm.com / 14 Ekim 2019
DYO ve Aura İstanbul’un işbirliği ile devam eden Renkli DYOloglar’a konuk olan 12 mimardan biri Norm Mimarlık şirketinin ortaklarından Mimar Ahmet Tercan oldu.

DYO’nun renklerin mimarideki önemine dikkat çekmek için Aura İstanbul ile birlikte gerçekleştirdiği Renkli DYOloglar’da Türkiye’nin önde gelen mimarlarıyla yapılan söyleşiler devam ediyor. İki kurumun sosyal medya hesaplarından yayınlanmaya başlayan videolarda yer alan 12 mimardan biri, Norm Mimarlık şirketinin ortaklarından Mimar Ahmet Tercan oldu. ‘Renk kullanımının bir yapının mimari algısını nasıl değiştirdiğini anlatan Tercan, yapının mimarı algısında rengin çok belirleyici bir rolü olduğunun’ altını çizdi.

Kiliselerde, Camilerde Yoğun Olarak Kullanıldı

Mimarlık tarihinde, ilk yapılardan itibaren renklerin yoğun olarak kullanıldığını anlatan Tercan, “Antik Yunan’dan, Ortaçağ’daki kiliselere kadar, renk çok yoğun olarak kullanıldı. Bizim camilerimizde de renk kullanımı çok belirleyici bir şekilde görülebilir. İç mekânda çok etkilidir, önemlidir. Dış mekânda yapının algılanmasında da önemli etkin faktörlerden biridir. 

Renk genel itibari ile hem psikolojik hem sosyolojik bir algı yaratır. Sosyolojik algının bir bölümü kültüreldir, öğretilir, dışarıdan gelen bir algıdır. Psikolojik olarak da renk, insan algısında bir etki yaratır ve bu etki evrensel bir etkidir. Biz de mimarlar, tasarlayıcılar, tasarımcılar olarak bu etkiyi gözetmek ve buna göre kendi tasarımımızı hayata geçirmek durumunda kalıyoruz. Böylece, yapıların tasarlanırken hangi renk skalalarında hangi etkiyi önemsiyor ve vurgulamak istiyorsak ona göre bir tercih yapmak söz konusu oluyor” dedi.

Riskten Kaçınmak İçin Tek Renk Kullanmak Doğru Değil

“Daha az renk daha az risk midir?” sorusuna da yanıt veren Tercan, tek renk kullanımının riski azalttığını belirtirken, aynı zamanda kendi içinde bir problem üretebileceğine işaret etti. Tercan, “Kullanımla ilgili olarak tasarımın mutlaka bir fikri, bir tavrı güçlü bir şekilde ifade etmesinin zorunluluğu söz konusudur. Aksi takdirde siz tasarımın bir parçası olmadıkça tek renk kullanmak ya da az renk kullanmak sadece riskten kaçınmak için doğru bir tavır değildir. Dolayısıyla çok güçlü bir fikrin ifadesi olarak kullanıldığında tek renk önemli bir unsurdur” değerlendirmesinde bulundu.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :