Mimark Mimarlık, Kurucu Mimar Kaan Kutsal Alkan’ın binicilik tutkusundan gelen tecrübesiyle dünyanın farklı ülkelerinde hayata geçirdiği binicilik tesisi projelerinin son örneği Abu Dhabi Binicilik Tesisi'nde, atların konforu ve sağlığı tasarım sürecine yön veriyor.
Farklı yapı tipolojilerinde uzmanlaşan ekibiyle 10 yılı aşkın süredir mimari ve iç mimari proje ve uygulama faaliyetlerine devam eden Mimark Mimarlık binicilik tesisleri tasarımı alanındaki uzmanlığının son örneğini binicilik kültürünün yaygın olduğu ve dünyanın en önemli binicilik tesislerine ev sahipliği yapan Abu Dhabi’de uyguluyor. At ve binicilik tutkusunu yansıtan, bölgenin coğrafi ve iklimsel koşullarına uygun olarak projelendirilmiş çok özel bir yapı olan Abu Dhabi Binicilik Tesisi’nin uygulaması halihazırda devam ediyor.
Toplamda sekiz at için tasarlanan yapı, 4+4 olmak üzere tam simetrik bir kompozisyona sahip. Ahır alanları dışında bir adet eyerlik, bir adet seyis odası, iki adet depo, iki adet yıkama ve bağlama alanı bulunuyor. Dışarıdan bakıldığında oldukça sade ama bir o kadar da güçlü bir duruşu olan yapı klasik hatları ile dikkat çekiyor. Yapının yükseldiği araziye girildiğinde U şeklinde tasarlanmış kucaklayıcı ve gösterişli görüntüsü; saçak alınlıklarında, kolonlarda ve cephe giydirmesinde mermer malzeme tercih edilerek pekiştirilmiş.
Bölgenin iklim koşullarında atların sağlığının ve konforunun korunması hedefiyle farklı çözümlerin üretildiği projede, ahırlarda doğal havalandırma sağlamak için tavana skylight yerleştirilmiş. Doğal havalandırmanın yanı sıra yapının iklimlendirme projesi üzerinde de detaylı şekilde çalışan mimarlar, enerji verimliliğini sağlamak için simetrik iki blok iklimlendirmesininin yanı sıra havalandırma sisteminin elektriği ve mekaniğini de birbirinden ayırmış. Abu Dhabi’de yer alan projenin ahırlarında Türkiye’den farklı olarak AC sistem bulunuyor.
Çelik konstrüksiyon yapının tam ortasında kum paddock ve girişleri birbirine bağlayan holü ana sirkülasyon alanı olarak işlevlendiren Mimark, ahır içlerine ve ahır içi yarım duvarlara da kauçuk giydirmiş. Gösterişin sade bir şekilde sunulduğu bir tasarım dilinin benimsendiği projede at sahiplerinin atlarını görebilmeleri için tüm ahırların paddock kapıları bulunuyor.
Diğer projelere nazaran farklı kriterlerin gözetildiği binicilik tesislerinde tasarıma yön ve aynı zamanda ilham veren noktaları ise Mimar Kaan Kutsal Alkan şu sözlerle aktarıyor:
“At ile ilgilenmek, ışıltılı bir dünyanın kapısını sizlere açar. Bu nazik ve kuvvetli dostlar için tasarlamak ise onların gözünden dünyayı görmeyi gerektirir. Atların yaşam döngüsünü, alışkanlıklarını, ihtiyaçlarını gözeterek tasarlamak zahmetli olduğu kadar manevi açıdan da oldukça tatmin edicidir. İsteklerini anlatamayan müşterilerin gözü, sözü olmanız, bakıcılarının, binicilerinin ve sahiplerinin de konforunu göz etmeniz önemlidir.
Bir binicilik tesisi tasarlanırken peyzaj mimarları, ziraat mühendisleri, havalandırma uzmanları, iç mimarlar, zanaatkarlar, projenin ihtiyacına göre çeşitlenebilecek profesyoneller, danışmanlar derken büyük bir iş birliği ağı örülür.
Binicilik tesislerinin tasarımında, merkeze atları koyarız; onların sağlığını ve kendilerini doğal ortamlarında hissetmeleri sağlayacak detayları düşünürüz. Doğal malzeme seçiminden vazgeçmeyiz, sürdürülebilir peyzaj alanları ve binicilerin konforu bizim için önemlidir. Temiz hava, doğal havalandırma ve ışık projelerimizin olmazsa olmazlarıdır.”