Mimarlar Madran’ın İzinde: “Doğal ve Kültürel Varlıkların Yıkımına İzin Vermeyeceğiz”

mimarizm.com / 28 Eylül 2016
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, koruma alanında büyük katkılar sunmuş olan Emre Madran'ın 3. ölüm yıldönümünde “Alan Yönetimi” konusuna odaklanan bir anma etkinliği düzenledi. Gerçekleşen oturum ve konuşmalarda kültür varlıklarının korunmasının önemine işaret edilirken, son dönemde yaşanan sorunlara dikkat çekildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, doğal ve kültürel değerlerin korunmasında büyük katkılar sunmuş olan mimar Emre Madran’ı "Edep Yahu Buluşmaları"nın üçüncüsü kapsamında bir dizi etkinlikle andı.

Bu yıl tema olarak, Madran’ın meslek ve akademik yaşamı boyunca çalışmalarını yoğunlaştırdığı, doğal-kültürel-tarihi varlıkların korunması ve korumada yönetsel boyutu oluşturan “Alan Yönetimi" ele alındı.

Etkinliğin açılış konuşmalarını TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Gökhan Yıldırım ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Ali Atakan yaptı.

Kültür varlıkları yok ediliyor

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Ali Atakan, “Mimarlar Emre Madran’ın izinde doğal ve kültürel varlıkları korumaya devam ediyor. Doğal ve kültür varlıklarımızın yıkımına izin vermeyeceğiz” dedi.

Atakan, Emre Madran’ın yaşamı boyunca bulunduğu her alanda doğal, kültürel ve tarihi varlıkların korunması, yaşatılması, kuşaklara aktarılmasında çok önemli bilimsel çalışmalar yaptığını ve toplumsal bilinçlenmeye katkıda bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Ankara Şubesi olarak değerli hocamızın çalışmalarının ışığında tehdit altındaki yaşam alanlarımızı ve kültürel varlıklarımızı savunmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Dünyada ve ülkemizde sıcak gelişmeler yaşanıyor, sermaye odaklı sürdürülen politika ve uygulamalar, ayrışma ve çatışmaların prim yapması ciddi sorunlara işaret ediyor. Ortadoğu’daki savaşın yıkıcı etkileri yaşamı, toplumları, kültürleri ve kültür varlıklarını tehdit ederek yok ediyor. Bu kirli savaşın etkilerini ülkemizde de yoğun bir şekilde yaşamaktayız. Şiddet, çatışmalar, bombaların patlaması, darbe girişimi, Ortadoğu savaşının içinde yer almamız yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine, değerlerimizin yok olmasına sebep oluyor, toplumda onarılması mümkün olmayan yaraların açılmasına zemin hazırlıyor.”

Yaşananlara "Edep Yahu" diyoruz

Atakan, sözlerine şöyle devam etti: “Modern, çağdaş yaşamı ve doğal kültürel alanlarımızı yok etmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Sosyal medyada tartışılan ve odamızın kamuoyuna taşıdığı Anıtkabir’e yaklaşık 5 ay önce plastik çocuk oyun parkı yapılması, toplumsal yozlaşmanın boyutunu ve ülkenin hangi konuma geldiğinin açık bir göstergesidir. Emre hocamızın deyimiyle 'Edep Yahu' diyoruz.”

Yıkıma ve talana karşı mücadele edeceğiz

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Gökhan Yıldırım ise şunları söyledi:

“Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden değerli hocamız, meslektaşımız üyemiz Emre Madran’ı anma etkinliğinde bu sene temel olarak Madran’ın mesleki ve akademik hayatı boyunca çalışmalarını yapmış olduğu doğal, kültürel ve tarihi varlıkların korunması konusunda, yönetsel boyutu oluşturan alan yönetimi belirlendi. Bugün yapılan sempozyum ile kentsel mekanların korunması sürecinin yönetsel boyutunu inceleyerek ‘Neden koruyoruz?’ sorusuna cevap aradık. Özellikle 15 Temmuz ve sonrasında oluşan OHAL koşulları ile birlikte koruma ve restorasyon alanı daha büyük önem taşımaktadır. ÇED süreçlerin ortadan kalktığı ve tüm yıkımların dilendiği gibi gerçekleştirildiğine şahit oluyoruz. Ormanlar, dereler, denizler kısacası tüm ekolojik çevremiz yanlış politikalar nedeniyle talan edilirken, kent ölçeğinde de tarihi ve kültürel yapılar, değerleriyle ele alınmayıp, salt kütleler olarak ele alınıp yerle bir edilmeye çalışılıyor. Bu yıkıma ve talana karşı tarihimizin, kültürümüzün ve mimari belleğimizin korunması için mücadele edeceğiz.”


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :