M. İlhan Altan’ın "Mimarlık ve İç Mimarlık Öğrencileri İçin Teknik Resim" isimki kitabı YEM Yayın tarafından yayımlandı.
Kitap Açıklaması
M. İlhan Altan’ın, teknik resimi mimarlık ve iç mimarlık öğrencilerinin korkulu rüyası olmaktan çıkaracak Mimarlık ve İç Mimarlık Öğrencileri İçin Teknik Resim adlı yeni kitabı YEM Yayın tarafından yayımlandı.
Prof.Dr. M. İlhan Altan, bu kitapta özellikle mimarlık ve iç mimarlık öğrencilerinin çizimle anlatım, beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi için “teknik resim”in araç ve gereçlerini, temel kurallarını, yöntemlerini; kolay anlaşılır, yalın bir dille ve çizimler eşliğinde anlatıyor.
“Mimarlar tasarımlarını çoğunlukla çizimlerle bir başkasına açıklar. Bu çizimler teknik resim kurallarına göre düzenlenir. Yani bir nevi, düşüncenin ‘kurallı çizim’e dönüşmesi ve bu çizimlerin herkes tarafından anlaşılabilmesi önemlidir. Dolayısıyla teknik resim kuralları bir anlamda meslek insanlarının karşılıklı konuşma ve anlaşma dilidir.
Bu kitapta öğrencilerin çizimle anlatım, beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Fakat öğrencilerin diğer derslerde gördüğü konuları (örneğin Yapı Bilgisi) bildiği varsayımından hareketle, tekrar olmaması için bu alana girilmemiş; teknik resimlerin çizilmesinde uyulması gerekli olan temel kuralların öğrenilmesi hedeflenmiştir.
Farklı geometrik şekle sahip tek katlı binaların plan, kesit ve görünüşlerinin çizim prensipleri gösterilmiştir. Amaç, sonuç olarak bir yapının projelerinin teknik resim olarak doğru çizilmesini öğrenmektir. Bu çizimlerde teknik resmin gereksiz yere anlaşılmasının zorlaşmaması için Yapı Bilgisi konu dışı bırakılmıştır. Kesitlerde temellerin, yığma inşaat sistemindeki 50 cm eninde ve toprak seviyesinden 80 cm aşağıdan başladığı kabul edilmiş olup çatıların çiziminde ise mahya seviyesi, saçak kotu ve çatı eğimi belirleyici olmuştur. Birkaç örnek haricinde çatı eğimi %33 olup, çatı kalınlığı ise standart bir kalınlıkla belirlenmiştir.
Eğimli arazi ve yapı ilişkisine ait kesit ve görünüşlerde; çeşitli ölçekteki proje çizimlerinde, nelerin belirtileceği yazılmış ve gösterilmiştir.”
Kitap şu ana bölümlerden oluşuyor:
• Teknik Resimlerin Çiziminde Kullanılan Araç ve Gereçler
• Çizgi ve Yazı Kuralları
• Ölçek
• İzdüşüm Metodları
• Yapının Kesit ve Görünüşlerinin Çizilmesi
• Merdiven Çizimleri
• Ölçülendirme
• Arazi Kesitleri Yapı İlişkisi
• Mimari Proje Çizimleri
• Proje Donatı Elemanları
Yazarın uzun yıllar önce Yıldız Teknik Üniversitesi’nde hazırlamış olduğu “Proje Tekniği” ders notları bu kitapta İstanbul Gedik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Y. Mimar N. Dilge Karakuş tarafından yayına hazırlanarak okuyucuya sunuldu.
Kitap hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın
*
Prof.Dr. M. İlhan Altan Hakkında
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde akademik hayata başlamıştır. 1984 yılında doktora çalışmasını tamamlayan yazar, uzun yıllar Mimarlık ve Şehircilik bölümlerinde Proje Tekniği, Proje ve Çevre Psikolojisi derslerini yürütmüştür. T.M.M.O.B. Kurul Delegeliği yapmış olup, Mimarlık Meslek Yasası’nın hazırlanmasında görev almıştır. Yurt dışında ve içinde çok sayıda kongre ve sempozyumlara katılmıştır. Pek çok yarışmada derece almış ve özellikle İstanbul, Dragos bölgesinde projeler yapmış ve uygulamalarını yürütmüştür. 2015 yılına kadar YTÜ Mimarlık Fakültesi’nde görev yapmıştır. Uzun yıllar verdiği Proje ve Proje Tekniği dersinin kazandırdığı deneyimlerini bu kitapta toplayan İlhan Altan, halen çeşitli üniversitelerde proje hocalığı yapmaktadır.