Türkiye'nin en kapsamlı fotoğraf buluşması Fotoistanbul Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali, bu yıl seçkisinde mimarlık ve kentle ilişki kuran işlere de yer veriyor. Bu özel fotoğraflar 30 Eylül’de dördüncü kez kapılarını açacak festivalde izlenebilir.
Alberto Sanchez
Katılımın ücretsiz olduğu festival kapsamında, 18 farklı mekanda 60 sergi, ustalarla söyleşiler, sanatçı sohbetleri, yuvarlak masa tartışmaları, atölyeler ve paneller gerçekleşecek.
Fotoistanbul Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali bu yıl, 20 ülkeden 100'e yakın fotoğrafçının ‘Fotoğraf Çekmek’ eylemini ‘Fotoğraf Yapmak’ kavramına nasıl dönüştürebildiklerini sanatseverlerle paylaşacak. Festival hakkında detaylı bilgiye bu haberimizden ulaşabilirsiniz.
ALBERTO SANCHEZ / Kentsel Manzaralar - Urban Panoramas
İspanyol ve Avustralya asıllı fotoğrafçı ve multimedya sanatçısı Alberto Sanchez, kendine has elle renklendirme tekniğiyle kendi fotoğraflarını dönüştürüyor ve yeniden icat ediyor, fiziksel ve hayali dünyalar arasında melez bir gerçeklik kurarak kendi yaratımı olan büyülü bir gerçeklik içerisinde belgesel fotoğraf ile imkansız manzaraları buluşturuyor.
SERGE NAJJAR / Olağana Daha Yakın Bir Bakıs - A Closer Look at the Ordinary
Serge Najjar, altı yıl önce, memleketi Beyrut'taki insanların mimari ile olan etkileşimini fotoğraflamaya başladı. Kazimir Malevich, Josef Albers, Ellsworth Kelly, Frank Stella ve Aleksandr Rodchenko'nun yapıtlarından esinlenen Najjar, sokaklara çıkarak merceğini gündelik rutinlere ve güzelle çirkin, olağanla olağan dışı arasındaki ince çizgiye yöneltti. 2011 yılında fotoğrafçılığa başlayan Najjar, hemen akabinde pek çok galeriden teklif aldı, Münih ve Beyrut'taki Tanit Gallery ile Chicago'daki Edelman Gallery'de sergiler açtı. 2014 yılında 'Photomed Ödülü'nü kazanan sanatçının yapıtları, geniş kapsamlı uluslararası fuarlarda sergilenmeye devam ediyor.
ALİ ALIŞIR / Sanal Mekanlar - Virtual Places
Elektronik devreler (cep telefonları, internet) yoluyla birbirimize bağlandığımız ve sınırsız bilgi ağını kullanarak seyahat ettiğimiz mekanlar artık yerçekimsiz ve ölçü kurallarına bağlı kalmayan etkileşimli alanlara dönüşmüşlerdir. Sanal Mekânlar projesi sürekli yer değiştiren bu bilgi ve imgelerin, fiziki mekanından zihnen uzaklaşan bireylerin üzerindeki sonsuz sayıdaki çoğaltmaya ve müdahaleye imkan veren teknolojik etkinin, sanatsal bir eleştirisidir.
İSA ÖZDEMİR / Güzelleme - Beautifying
Canlı renklerle boyanmış, çürüyen, dökülen duvarlar, ahşaplar; biri diğerine benzemeyen doğramalarıyla pencere ve kapıların özenli, süslü demir korkulukları; pencere kenarlarına yerleştirilmiş canlı - cansız çiçekler, ütüler, tüpler, ilaçlar, biblolar ve insanları ile daha niceleri... Sanatçı sokak sakinlerinin tanıklık ettiği bu güzelleştirme çabasını bir tür direniş, daha çok da yaşama tutunma arzusu olarak yorumluyor; değerli ve naif bir yaklaşım olarak görüyor. Güzelleme, bu çabaya adanmış bir övgüdür.