Peyzaj Mimarları Odası'ndan Açıklama

mimarizm.com / 15 Şubat 2024
Peyzaj Mimarları Odası, Erzincan İliç'teki altın madenciliği felaketi ve Antalya'da yaşanan sel afetleri üzerine basın açıklaması yayınladı.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Erzincan İliç'teki altın madenciliği felaketi ve Antalya'da yaşanan sel afetleri üzerine açıklama yayınladı:

"Siyanürlü Altın Madenciliği Faaliyetlerinden Vazgeçilmelidir!

Erzincan İliç’teki altın madenciliği faaliyetinde kullanılan siyanür, maden atık havuzlarından atmosfere ve yeraltı - yerüstü sularına karışması sebebiyle Fırat havzası boyunca halk sağlığını tehdit edecek son derece endişe verici bir ekolojik felakete yol açmıştır.

Erzincan`ın İliç ilçesinde, Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen Çöpler Kompleks Maden İşletmesi ile gerçekleştirilen siyanürlü altın madenciliği faaliyeti sebebiyle toprak kayması sonucunda 9 maden işçisi toprak altında kalarak büyük bir felaket meydana gelmiştir.

Daha önce Cerattepe`de, Murat Dağı`nda, Kazdağları`nda olduğu gibi Erzincan İliç`te altın işlenmesi için verilen olumlu ÇED raporuna yapılan itirazlara rağmen toplum yararı gözetilmeyen madencilik politikaları ile ülkemizin doğası, geri dönüşü olamayacak şekilde tahrip edilerek, aynı maden sahası, 21 Haziran 2022 tarihinde siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hattında oluşan hasar sebebiyle yaşanan sızıntı ile gündeme gelmiştir.

Erzincan İliç`teki altın madenciliği faaliyetinde kullanılan siyanür, maden atık havuzlarından atmosfere ve yeraltı - yerüstü sularına karışması sebebiyle Fırat havzası boyunca halk sağlığını tehdit edecek son derece endişe verici bir ekolojik felakete yol açmıştır. 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak maden alanlarında yer seçimi için; bilimin ve tekniğin gerektirdiği şekilde peyzaj koruma ve peyzaj onarım çalışmalarının önceden hazırlanması gerektiğini defalarca kamuoyuna açıklamış bulunmaktayız. 

Bu kapsamda, halihazırda her geçen gün daha çok hissettiğimiz iklim değişikliği ile birlikte azalan yeraltı ve yerüstü su kaynaklarımızı koruyarak, ülkemizin flora ve fauna varlığına önem vermeli, halk sağlığını tehdit eden siyanürlü altın madenciliği faaliyetlerinden ivedilikle vazgeçilmesi gerektiğini kamuoyuna saygılarımızla duyururuz."

"İklim Krizinin Etkileri: Sel ve Taşkınlar

Antalya`da etkin olan aşırı ve şiddetli yağış sonrası yaşanan sel "afetleri" sonucunda pek çok yerleşim yeri, iş yeri olumsuz etkilenmiş, vatandaşlarımız evlerinde ve araçlarında mahsur kalmış ve bir vatandaşımız hayatını kaybederek, pek çok maddi kayıp meydana gelmiştir. Selde yaşamını yitiren yurttaşımız için başsağlığı diliyor, etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Antalya`da etkin olan aşırı ve şiddetli yağış sonrası yaşanan sel "afetleri" sonucunda pek çok yerleşim yeri, iş yeri olumsuz etkilenmiş, vatandaşlarımız evlerinde ve araçlarında mahsur kalmış ve bir vatandaşımız hayatını kaybederek, pek çok maddi kayıp meydana gelmiştir. Selde yaşamını yitiren yurttaşımız için başsağlığı diliyor, etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün daha çok hissedilmesiyle birlikte, iklim krizine uyum ve etkilerinin azaltılmasına yönelik adımların derhal atılması gerektiğine yönelik Odamız tarafından defalarca uyarı yapılmıştır. 

İklim değişikliği ile yaşanan ani yağışların getirdiği seller, iklim krizinin bir gerçek olduğunu alenen göstermekte ve afetlere karşı ne kadar hazırlıksız ve dirençsiz olduğumuzu hepimize göstermiştir. 

İçinde bulunduğumuz iklim krizi ile afetlerin yaşanma sıklığı yakın gelecekte daha da artacaktır. Gezegenimiz artık dönüşü olmayan bir iklim değişikliği sürecine girmiş bulunmaktadır. Bu durumda yapabileceğimiz tek şey ise iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması yönünde adımlar atmaktadır. İklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılmasına yönelik atılacak adımlar ise ancak ve ancak doğa tabanlı çözümler ile mümkündür. Dolayısıyla bu ve benzeri afetlere karşı hazırlıklı olunması ve acil eylem planları hayata geçirilmesi gerektiğini yinelemekteyiz.

Akıl, bilim ve teknikle atılması gereken adımlar bellidir; 

- Kentler azami yağış miktarı göz önüne alınarak kurgulanmalı, afet ve iklim dirençli kentler için mavi yeşil altyapı sistemleri ile peyzaj tabanlı şehircilik modeli benimsenmelidir,

- İmar barışı gibi uygulamalarla plansız, denetimsiz ve çarpık kentleşmeden derhal vazgeçilmeli, özellikle dere yataklarında yapılaşmanın önüne geçilmelidir,

- Betonla kaplı geçirimsiz yüzeylerin suyun debisini arttırarak yaşanan felaketlerin etkisini derinleştirmektedir. Taşkın ve heyelanı önlemek için yağmur suyunu tutacak, debisini yavaşlatacak ve yeraltı sularına karışmasını sağlayacak yeşil altyapı sistemleri acilen zorunlu hale getirilmelidir,

- Özellikle son zamanlar deprem bölgelerine uygulanması düşünülen mera ve orman alanlarının yapılaşmaya açılması planlarından, kısa vadeli çözüm üretirken gelecekte çok daha büyük yıkımlara neden olacağı için, vazgeçilmelidir,   

- İnsanı önceleyen ve insan odaklı yaklaşımların ötesinde, tüm canlıların bir arada yaşayabileceği, kent-doğa ilişkisini doğru yöneten kentler planlanmalı ve kentsel mekanlar tasarlanmalıdır,

- Afet risklerini azaltmak için ekosistemlerin sürdürülebilir kullanımı ve yönetimine yönelik hazırlanan uluslararası eylem kılavuzları, ulusal ve yerel ölçeklerde ülkemiz için de hazırlanmalıdır,

- İmar planlarında, doğal geçirimli yüzeylerin artırılması adına açık yeşil alan miktarları arttırılarak birbirine bağlı bir sistem olarak kurgulanmalıdır,

- Peyzaj karakter analizi ve peyzaj atlasları planlamaya esas olacak şekilde hazırlanmalıdır,

- Kentlerde kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarı arttırılmalıdır,

- İklim değişikliği ile mücadele konusunda peyzaj mimarları sürece etkin olarak katılmalıdır.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak afetten etkilenen vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, ihmal ve yanlış yönetimlerden kaynaklanan afetlerin artık son bulmasını, kamu ve doğa çıkarlarını gözeten akıl, bilim ve tekniğe dayanan politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini tekrar ve ısrarla yineliyoruz. 

Daha fazla kaybımızın olmaması için iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılması yönünde oluşturulacak politikalarda peyzaj mimarlarının etkin rol oynaması gerektiğinin altını yeniden çiziyoruz. Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız."


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :