Postmodern Referanslarla Tasarlanan Bir Müze

mimarizm.com / 11 Mart 2021
İtalyan tasarım ve mimarlık grubu Memphis Group’un 1980’lerde oluşturduğu bir dizi tasarım nesnesini sergilemek üzere Pig Design tarafından Çin’de inşa edilen Ya Space! işaret öğeleri ve zengin geometrilerle vurgulanan postmodern bir hayali somutlaştırıyor.

Fotoğraflar: Shao Feng

Çin'in Hangzhou metropolünde bulunan yapı, kabuk ve içerik arasındaki belirsizliği kasıtlı olarak vurgulayan ironik bir mimariye sahip. Pig Design kurucusu Li Wenqiang’ın sıkıcı şehri akılcı olmayan mizahla kurtaran eğlenceli bir “sanat müzesi" şeklinde tanımladığı proje, Memphis nesnelerinden oluşan bir seçkiyi, tam da bir Memphis nesnesi gibi tasarlanmış bir iç mekana taşıyor.

Parlak metal kabuk altında bulunan sergi odaları tam teşekküllü postmodern bir fanteziyi yansıtıyor. Arketipik işaretlerle, temel ve karmaşık geometrilerle dolu mekanlarda birkaç simetrik kompozisyon birikip kesişirken, ufuk noktaları iyi düşünülmüş bir görsel kafa karışıklığına sebep oluyor. Zemin, farklı seviyelerde platformlardan ve şekillerden oluşan bir yamadan meydana geliyor.

Pig Design'a göre Ya Space! Memphis araştırmalarına güncel bir versiyon sunarak minimalizm ve güzel beğeninin reddini de selamlıyor. Yapı kabuğunda Memphis’e yapılan gönderme ise daha da imalı bir hale geliyor. İtalyan gruba dolaylı yoldan adını veren Amerika şehrinin Çin'de “Uçurum Şehri” olarak bilinmesi nedeniyle cephe uçurum olarak modellendi. Bu yanıltıcı bağlantı, üçgen paslanmaz çelik panellerin yan yana getirilmesiyle yapılmış çok yönlü ve ışıltılı bir yüzeyin tasarlanmasına vesile olarak ele alındı. Tasarımcılarına göre yapı, varlığını şehre haykıran gürültülü bir mini anıt; kavramsal ve maddi “hafifliği” için kalıcı bir mimari olmaktan çok geçici bir pavyon olarak gibi görünen bir tasarım egzersizi.

Haber domus’tan çevrilerek derlenmiştir.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :