Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, Dünya Mirasını Korumaya Devam Ediyor

mimarizm.com / 10 Aralık 2024
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, ICOMOS ICORP Başkanlığı'na seçildi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, UNESCO’nun Dünya Miras Komitesi resmi danışma organı ICOMOS’un (International Council on Monuments and Sites - Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) ICORP (International Scientific Committee on Risk Preparedness - Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi) Başkanlığı'na seçildi.
 
Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, bu görev kapsamında küresel ölçekte ele alınacak “Afete ve Çatışmaya Dayanıklı Miras” temalı üç yıllık bilimsel planı yürütecek görev gücüne başkanlık edecek. 
 
Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, halen UNESCO tarafından Ukrayna’da yürütülen Miras Alanları için Acil Durum Müdahale Projesi çalışmalarında bölgede yapılan çalışmalarda danışman olarak görev yapmaktadır.
 
*
 
Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal Hakkında
 
Mimar Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, kültürel miras koruma ve afet yönetiminde uzmanlaşmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mimarlık Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi ve YTÜ Tarihi Mirasın Korunması Araştırma Merkezi (TA-MİR) başkanı olan Ünal’ın araştırma alanları arasında kentsel koruma, kültür mirasının savaş ve afetlerde korunması ve mimari mirasın bilgi teknolojileri kullanımı ile belgelenmesi bulunmaktadır. Diğer görevleri arasında ICOMOS ICORP (Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi) Uluslararası Başkan Yardımcılığı (2019-2024), ICORP Türkiye kurucu başkanlığı (2011-), ICOMOS Türkiye Genel Sekreterliği (2014-19), UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Kültür Varlıkları Komite Üyeliği (2018-) ve T.C. İçişleri Bakanlığı AFAD Danışma Kurulu Üyeliği (2020-) bulunmaktadır.
 
ICOMOS’un Başkan, Genel Sekreter, Sayman ve beş Başkan Yardımcısından oluşan sekiz kişilik Çekirdek Yönetim Kurulu (‘Bureau’) içinde yer almak, bir ülkenin uluslararası meslek camiasında prestijini, siyasi ağırlığını ve o ülkenin ve bölgesinin kültürel önceliklerinin gözetilmesini sağlaması açısından önemlidir. Türkiye Milli Komitesi, son yıllarda ICOMOS çevrelerinde saygı ve takdir gören, güçlü bir komite olarak öne çıkmıştır. Bunu sağlayan unsurlar arasında, Prof. Dr. İclal Dinçer başkanlığında ve Prof. Dr. Ünal’ın genel sekreterliğinde, İstanbul’da düzenlenen 2016 yılı Uluslararası ICOMOS Danışma Kurulu toplantısı, Dr. Ege Yıldırım’ın koordinatörlüğünde çalışan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Uluslararası Çalışma Grubu etkinlikleri (bunlar arasında 2017 İstanbul SKH toplantısı), yine Prof. Dr. Ünal’ın önderliğinde gerçekleşen ve Google Arts & Culture tarafından da yayınlanan, çeşitli ülkelerde (Nepal, Türkiye, Mali, Pakistan, Brezilya ve Hindistan) çatışma ve afet durumlarında kültür varlıklarının korunması ve toplumsal dirençlilik temalı belgesel projesi ‘ICORP on the Road’ projesi sayılabilir.

İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :