Türk Yapısal Çelik Derneği ve Borusan Mannesmann tarafından, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) organizasyonuyla 16 yıldır düzenlenen PROSteel 2016 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması’nın kazananları 17 Haziran Cuma akşamı YEM'de yapılan törenle açıklandı.
İnşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencilerini biraraya getirerek çelik yapımının önemini vurgulayan ve yaratıcı çözümler geliştirmeyi hedefleyen PROSteel 2016 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. Jüri üyelerinin katılımıyla gerçekleşen kolokyum ve ödül töreni öncesinde açılış konuşmasını yapan Borusan Mannesmann'ın Kurumsal İletişim Uzmanı Can Öz, "Bugün 16. yılında olduğumuz yarışmamız üniversite öğrencilerine yönelik en uzun soluklu yarışmadır. Geleceğin mimar ve mühendislerine birlikte çalışma imkanı sunmak bizim için çok önemli" dedi.
Can Öz
Yarışmanın amaçlarından birinin yapılarda çelik kullanımını teşvik etmek olduğunu söyleyen Öz, "Deprem kuşağında olan bir ülkeyiz. Çelik ise dayanıklı ve ekonomik. Bu anlamda çelik kullanımının yaygınlaşması gerekiyor. Biz bu yarışmayla yapısal çelik bilincinin arttırılmasını amaçlıyoruz. Ayrıca öğrenciler çelik kullanımı hakkında bilgilenmiş oluyor" diye konuştu. Öz, konuşmasının sonunda yarışmaya olan ilginin her yıl biraz daha arttığını belirterek, katılımcıların tümünü kutladığını ifade etti.
Yener Gür'eş
Daha sonra sözü alan Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkanı Yener Gür'eş de, temelleri 2002'de İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğrencileri tarafından atılan yarışmanın, belirli süreçlerden sonra geldiği aşamaya değinerek, "2005'ten beri Yapı- Endüstri Merkezi (YEM) organizasyonuyla devam ediyor" dedi. TUCSA'nın 1992'de kurulduğunda Avrupa Yapısal Çelik Birliği'nin üyesi olduğunu ifade eden Gür'eş, "Bu çok önemli bir adım çünkü böylelikle yarışmamızda derece alan öğrenciler Avrupa Yapısal Çelik Birliği tarafından düzenlenen yarışmaya da katılma hakkı kazanıyor. Bu minvalde, bu yılın ve önümüzdeki yılın PROSteel 2016 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması'nın kazananları, 2017'de Danimarka'da yapılacak olan yarışmada aday olabilecek" diye konuştu.
Yarışmaya katılan projeler sergilendi.
Çeliğin avantajlarının Türkiye'de yeterince bilinmediğini ifade eden Gür'eş, "Yarışmayı yaparkenki amacımız, üniversite öğrencilerine çeliğin avantajlarını anlatabilmek. Ayrıca yarışmamızdaki en dikkat çekici unsur ise, Avrupa'nın diğer ülkelerindeki yarışmalar yalnızca mimarlık öğrencileriyle düzenlenirken, PROSteel'e mimarlık ve mühendislik öğrencileri birlikte katılıyor. Biz bu ekip işine büyük önem veriyoruz" dedi.
Son olarak yarışmanın amacına değinen Gür'eş, şunları söyledi: "Çeliğin avantajlarının farkedilmesi, mimarlık ve mühendislik gibi farklı disiplinlerin işbirliği içinde çalışması, farklı üniversitelere mensup öğrencilerin çalışma partnerleri bulması, öğrencilerin proje yarışması alışkanlığı edinmesi ve kariyerleri için kendilerini gösterme olanağının sunulması."
Öğrenciler projelerini anlattı.
Açılış konuşmalarının ardından finalistler sahneye çıkarak, projelerini anlatma olanağı elde ettiler. Yarışmayla ilgili fikirlerini anlatan öğrenciler, PROSteel sayesinde çelik kullanımıyla ilgili tecrübe kazandıklarını ve önemli deneyimler edindiklerini ifade ettiler. Proje sunumlarının ardından ödül törenine geçildi.
Katılımcılar, jüri üyelerine sorularını yöneltme fırsatı buldu.
Jüri Başkanı Prof. Dr. Yüksek Mühendis Mimar Hasan Şener, katılımın oldukça yüksek olduğunu ifade ederek, "Katılan projelerin niceliğinin yanı sıra nitelik olarak da önemli bir birikimden doğduğunu tespit ettik. Getirilen çözümler çelikle buluştuğunda ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Titiz ve çok boyutlu tartışmalar yaptıktan sonra bu sonuçlara vardık" dedi. "Projelerin arkalarında çok sağlam düşünceler var" diyen Yüksek Mimar Prof. Dr. Ayhan Usta ise, öğrenci sunumlarına vurgu yaparak, "Finalistleri dinlemek bizim için çok önemliydi. Bu anlamda fikirlerini savunan ve sunabilen tüm finalistleri kutlarım" diye konuştu.
"Yarışma amacına ulaştı"
Yüksek Mühendis Mimar Yaşar Marulyalı da, mimar ve mühendisin müşterek yarıştığı tek yarışmanın PROSteel olduğunu belirterek, "Bu bakımdan çok önemli bir yarışma. 16 yıldır yarışmamız belli bir seviyeye gelerek, farklı kitle ve şehirlere yayıldı" dedi. Yarışmanın temelde iki amacının olduğunu anlatan İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Nesrin Yardımcı ise, şunları dile getirdi: "Birincisi mimarlık öğrencilerine çelik yapıların tanıtılması ve doğru kullanımının sağlanması. Bu anlamda doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum. Bir diğeri ise mimarlık ve mühendislik öğrencilerinin işbirliği içinde çalışma alışkanlığı elde etmesi. Bunu da sağladığımızı gördük."
"Bu yarışmaya katılan herkes aslında yarışmanın birincisi, kazananı oluyor" diyen İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Selçuk İz de, yarışmaya katılan öğrencilerin eserlerinin sergilenmesinin ve projelerinin jüri üyeleri tarafından değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi.
Ödül kazananlar:
1. ÖDÜL
36 Sıra No’lu Proje, Rumuz: 47408
Furkan Şanlı İstanbul Kültür Ünv. Mimarlık Böl.
Onur Kuru İstanbul Kültür Ünv. Mimarlık Böl.
Şemsi Barış Terzi İstanbul Kültür Ünv. Mimarlık Böl.
Eyüp Deniz Baykan İstanbul Kültür Ünv. İnşaat Müh. Böl.
2. ÖDÜL
46 Sıra No’lu Proje, Rumuz: 81603
Azat Koyun Selahaddin Eyyübi Ünv. Mimarlık Böl.
Robin Özgür Şimşek Selahaddin Eyyübi Ünv. Mimarlık Böl.
Zeki Baran Selahaddin Eyyübi Ünv. Mimarlık Böl.
Orhan Yıldız İskenderun Teknik Ünv. İnşaat Müh. Böl.
3. ÖDÜL
25 Sıra No’lu Proje, Rumuz: 66240
Mustafa Parlak Kocaeli Ünv. Mimarlık Böl.
Pınar Beyazıt Yeditepe Ünv. Mimarlık Böl.
Ayaz Durmuş Kocaeli Ünv. İnşaat Müh. Böl.
BORUSAN MANNESMANN ÖZEL ÖDÜLÜ
30 Sıra No’lu Proje, Rumuz: 43829
Aylin Avan Kocaeli Ünv. Mimarlık Böl.
Merve Kaya Kocaeli Üni. Mimarlık Böl.
Gökhan Keser Kocaeli Ünv. İnşaat Müh. Böl.
MANSİYON
28 Sıra No’lu Proje, Rumuz: 21611
Mehmet Sünbül Yıldız Teknik Ünv. Mimarlık Böl.
Mert Özgür Yıldız Teknik Ünv. Mimarlık Böl.
Şerif Kaan Kutluer Yıldız Teknik Ünv. Mimarlık Böl.
Ayşenur Gülmez Yıldız Teknik Ünv. İnşaat Müh. Böl.
MANSİYON
13 Sıra No’lu Proje, Rumuz: 37136
Muhammed Furkan Ayın Fatih Sultan Mehmet Ünv. Mimarlık Böl.
Mustafa Erçin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni. Mimarlık Böl.
Huzeyfe Ayın Işık Ünv. İnşaat Müh. Böl.
Murselat Erçin Fatih Sultan Mehmet Ünv. İnşaat Müh. Böl.
MANSİYON
27 Sıra No’lu Proje, Rumuz: 99610
Didem Tızman İstanbul Teknik Ünv. Mimarlık Böl.
Tolga Berker İstanbul Teknik Ünv. Mimarlık Böl.
Baran Aybars İstanbul Teknik Ünv. İnşaat Müh. Böl.
MANSİYON
24 Sıra No’lu Proje, Rumuz: 50316
Raziye Sena Kocakaya TED Ünv. Mimarlık Böl.
Tuğçe Çelinay Şahin TED Ünv. Mimarlık Böl.
Eyüp Atakan Özkan TED Ünv. İnşaat Müh. Böl.
MANSİYON
13 Sıra No’lu Proje, Rumuz: 37136
Muhammed Furkan Ayın Fatih Sultan Mehmet Ünv. Mimarlık Böl.
Mustafa Erçin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üni. Mimarlık Böl.
Huzeyfe Ayın Işık Ünv. İnşaat Müh. Böl.
Murselat Erçin Fatih Sultan Mehmet Ünv. İnşaat Müh. Böl.
MANSİYON
2 Sıra No’lu Proje, Rumuz: 99775
Ahmet Hamit Gül Abant İzzet Baysal Ünv. Mimarlık Böl.
Burhan Yilgin Abant İzzet Baysal Ünv. Mimarlık Böl.
Mehmet Faruk Malçok Abant İzzet Baysal Ünv. Mimarlık Böl.
Cevat Efe Şahin Orta Doğu Teknik Ünv. İnşaat Müh. Böl.
Erman Ufuk Demirci Orta Doğu Teknik Ünv. İnşaat Müh. Böl.