Renkli DYOloglar’a Nejat Yavaşoğulları ve Cem Sorguç Konuk Oldu

mimarizm.com / 30 Temmuz 2021
DYO’nun AURA İstanbul iş birliğiyle gerçekleştirdiği ve renklerin farklı disiplinlerin bakış açısı ile ele alındığı Renkli DYOloglar “Türkiye’nin Renkleri” canlı yayın serisinin bu haftaki yayınına Mimar, Müzisyen Nejat Yavaşoğlulları ile Mimar Cem Sorguç katıldı.

Farklı disiplinlerden isimlerin bir araya geldiği Renkli DYOloglar serisinin bu haftaki konukları Bulutsuzluk Özlemi grubunun Kurucusu ve Mimar Nejat Yavaşoğulları ile CM Mimarlık Kurucusu Cem Sorguç oldu. Söyleşi, 27 Temmuz Salı günü DYO Boya’nın Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.

“Bazı Akorlar Benim için Renktir”

Renkli DYOloglar serisinin bu haftaki canlı yayınında mimar ve müzisyen Nejat Yavaşoğulları ile mimar kimliğinin yanı sıra, radyo programcılığı ve müzik yazarlığı yapan Cem Sorguç ile bir araya geldi. Müziğin, mimarinin ve renklerin etrafında şekillenen sohbette, Nejat Yavaşoğulları; “Müzik de mimari gibidir, hatta bazı ortak noktalar bile çıkabiliyor. Nasıl bir binanın temeli varsa müziğin de zemini var. Kayalık zemine yapacağınız binanın temeliyle yumuşak zemine yapacağınız binanın temeli nasıl başka oluyorsa, müziğin de ana tonunu farklı farklı gam yapıları belirliyor. Bir binanın temelindeki taşıyıcı unsurlar, aklıma müzikte bas notaları getiriyor, çünkü binanın temeli gibi müzikte altyapıyı baslar ayakta tutuyor.” dedi ve “Nasıl müzikte inişler ve çıkışlar varsa mimaride de simetriler, kabartmalar ve boyalarla inişler ve çıkışlar oluşturuluyor. Böylelikle o alana bir hareket sağlanıyor. Çünkü mimaride renk seçimleri, binayı farklı kılıyor ve bu yüzden renkleri çok önemsiyorum. Bazı akorlar renktir benim için, örneğin do majör beyazdır, la majör nefti yeşildir, re majör mavi veya sol majör sarıdır” diye devam etti.

“Renk, Ruh Hali ve Psikoloji Barındırır”

Rengin belirleyici etkisi üzerine değerlendirme yapan Cem Sorguç da; “Dünyanın sayılı müzisyenlerinden Bob Dylan, bir röportajında kayıtlarında mükemmellik aramak gibi bir derdi olmadığını belirtiyor. Dolayısıyla bu noktada doygunluk kavramı öne çıkıyor. Doygunluk, hem müzikte hem de mimaride önemli… Bir şeylerin eksik olmasına karşın o eserin ya da yapının doygun hale geldiğini hissediyorsunuz. Biliyorsunuz ki eksikliği giderince bu sefer fazlalık olacak. O zaman da ahenk bozulacak. Renk de böyle bir şey. Ne az ne fazla…” diyerek rengi ele aldı. Sorguç, söyleşinin devamında “Rengi mekândan çok zamanla ilişkilendiren bir bakış açısına sahibim. Bir ruh hali taşıyor, içinde bir psikoloji barındırıyor ve bunu çevresine yansıtıyor. O yüzden rengi zamanla tarif etmek daha doğru geliyor” şeklinde konuştu.

Her hafta DYO Boya’nın YouTube sayfasından canlı yayımlanacak söyleşilerde konuşmacılar, üzerinde yaşadığımız toprakların kültürel yapısının hayatımıza kattığı renkleri farklı yönlerden ele alıyor. Canlı yayınlar ve kayıtlı söyleşiler DYO Boya’nın YouTube kanalı üzerinden takip edilebiliyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :