SAHA’nın Desteklediği Sanatçılar Asya’nın Önde Gelen Sanat Zirvelerinde

mimarizm.com / 01 Şubat 2023
SAHA, Dhaka Art Summit kapsamında Ahmet Öğüt’e, 15. Sharjah Bienali kapsamında Erkan Özgen’e eser üretim desteği verdi.

SAHA, Bangladeş’te 3 – 11 Şubat 2023 tarihlerinde düzenlenen Dhaka Art Summit’e davet edilen sanatçı Ahmet Öğüt’ün Balanced Protest Banners projesini destekliyor. Bu yıl zirvenin Samdani Art Foundation ve Kiran Nadar Museum of Art işbirliğinde düzenlenen Bonna: Very Small Feelings başlıklı 2023 edisyonunda sanatçı etrafımızdaki dünyayı anlamak için miras aldığımız ve oluşturduğumuz kelime dağarcığını ve bu kelime dağarcıklarını alışılmışın dışında bağlamlara uyarlamaya çalıştığımızda ortaya çıkabilecek yanlış çevirileri odağına alıyor.

Dhaka Art Summit 2023, Bangladeş'in topraklarını, sularını ve insanlarını dinleyerek hikâyeler anlatmayı ve insanların saat ya da takvim yerine gezegenin ve insan dışı zekâların söyleyeceklerini dikkate aldığı gelecekler hayal etmeyi önerirken suyun gücü, sellerin ve etkilerinin nasıl (yanlış) anlaşıldığına dair çifte paradoksla ilgileniyor.

SAHA, bu yıl 7 Şubat – 11 Haziran 2023 tarihleri arasında 30. yılını kutlayan 15. Sharjah Bienali’nden davet alan Erkan Özgen’in video projesine üretim desteği veriyor. 2019 yılında vefat eden, güncel sanatın etkili isimlerinden küratör, sanat eleştirmeni ve düşünür Okwui Enwezor’un entelektüel vizyonunun yön verdiği Thinking Historically in the Present başlıklı bienalin küratörlüğünü Hoor Al Qasimi üstleniyor. 

Enwezor'un 'postkolonyal takımyıldızı' adını verdiği önermesi ve buna bağlı anahtar kavramları, Sharjah Bienali’nin postkolonyal öznellik, anı haznesi olarak beden, dilin melezleşme süreçleri, müze nesnelerinin iadesi, ırksallaştırıcı bakış, kuşaklar arası süreklilikler, küresel modernizm, yerlilik ve dekolonizasyon etrafında tartışmalara olanak sağlamasıyla bir çıkış noktası oluşturuyor. 150’den fazla sanatçı ve kolektifin katıldığı Sharjah Bienali, 300’den fazla eseri Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki 5 şehir ve kasabada konumlandırılıyor.

 

*

Ahmet Öğüt Hakkında (1981, Diyarbakır)

Sosyokültürel bir öncü, sanatçı ve eğitmen. Fotoğraf, video, yerleştirme gibi çeşitli medyumlarla çalışan Öğüt, ciddiyet veya aciliyet gerektiren sosyal ve politik meseleleri çoğu kez mizah ve küçük jestler yoluyla yorumlar. Ortak algıda değişimler yaratmak için düzenli olarak sanat dünyasının dışından insanlar ile çalışır. Çalışmaları dünyanın birçok yerinde gösterilen Öğüt’ün misafir profesör, danışman, öğretmen, rehber ve araştırma öğretmeni olarak görev aldığı pek çok eğitim kurumu arasında Universität der Künste Berlin’e bağlı Institut für Kunst im Kontext; Jan van Eyck Academie, Maastricht; Sandberg Institute Amsterdam; Finnish Academy of Fine Arts, Helsinki; TransArts - Transdisziplinäre Kunst, Institut für Bildende und Mediale Kunst Universität für angewandte Kunst Wien; ve DAI Arnhem sayılabilir. 2013 yılında Silent University için Visible Award ödülüne layık görülen Öğüt, ayrıca 2012’de Pinchuk Art Center’ın özel ödülü Future Generation Art Prize’ın, 2011’de De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs’in ve 2010’da Kunstpreis Europas Zukunft’un sahibi oldu. 53. Venedik Bienali’nde Türkiye’yi ortak olarak temsil etti.

Dhaka Art Summit Hakkında

Dhaka Art Summit, Güney Asya ile ilgili sanat ve mimarlık konuları üzerine kurulmuş, ticari olmayan, uluslararası araştırma ve sergi platformu. Bangladeş’e odaklanan zirve, bölgesel ve uluslararası bağlamda sanatın bu biçimlerini nasıl düşündüğümüzü yeniden inceliyor. Festivali düzenleyen kurum olarak işlevini sürdüren Samdani Art Foundation, 2012 yılında kuruldu. Dhaka Art Summit, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde, Bangladeş Shilpakala Akademi’de 2 yılda bir düzenleniyor.

Sergi; sanat ve etkileşim için daha üretken bir alan yaratmak amacıyla, geleneksel bienal formatını reddederek Güney Asya’nın çağdaş ve tarihi yaratıcı topluluğunu ilerletmeye ve desteklemeye yoğunlaşıyor. Dhaka Sanat Zirvesi,  önde gelen kurumlardan yerel ve uluslararası misafir küratörler, Güney Asya coğrafyasında araştırma yapmak, yeni alanlar açmak, işbirlikçi grup sergileri ve deneysel yazı inisiyatiflerinin yanı sıra, film ve konuşma programları kurmak ve düzenlemek amacıyla, başkürator Diana Campbell Betancourt önderliğinde yönetiliyor.

Erkan Özgen Hakkında (1971, Mardin)

Mardin’in Derik ilçesinde doğup büyüyen Erkan Özgen Adana Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim Bölümü'nden 2000 yılında mezun oldu. Sanatçının video ve fotoğraf temelli yerleştirmeleri göç, kültürel kimlik, dil, etik ve vicdan konularını ele alıyor. Özgen'in çalışmaları, farklı yerinden edilme biçimlerinin politik ve sosyal ekosistemimizi yeniden tanımladığı günümüz şartlarını araştırıyor. Bu eserler, sürekli bilgi akışı içinde unutulma riski taşıyan, hatta bazen kasıtlı olarak gölgede bırakılan hikayeleri derinleştiriyor. Duyguları uyandıran bu parçalar, temel bir soruyu gündeme getirir: “Sanat, savaş, çatışma ve şiddet gerçeğini anlamaya nasıl yardımcı olabilir?"

Sharjah Bienali Hakkında

Sharjah Bienali, bölge ve ötesinden sanatçılar için uluslararası bir sergi ve deneyim platformudur. Sharjah Bienali, 1993 yılından bu yana dünyanın dört bir yanından sanatçıların büyük ölçekli kamusal enstalasyonlarını, performanslarını ve filmlerini sipariş ediyor, üretiyor ve sunuyor; Sharjah, BAE ve bölge toplumlarına geniş bir yelpazede güncel sanat, kültürel programlar ve üreticiler sunuyor. Sharjah Bienali'nin önceki küratörleri arasında Zoe Butt, Omar Kholeif, Claire Tancons, Christine Tohmé, Eungie Joo, Yuko Hasegawa, Suzanne Cotter, Rasha Salti, Haig Aivazian, Isabel Carlos, Tarek Abou El Fetouh, Mohammed Kazem, Jonathan Watkins, Eva Scharrer, Jack Persekian, Ken Lum, Tirdad Zolghadr, Peter Lewis ve Hoor Al Qasimi yer alıyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :