Beykoz Kundura’nın bu yıl ilki yapılacak ve belgesel alanında sinema ve tiyatro yönetmenlerine yönelik hazırlanan proje ve kapasite geliştirme programı Kundura DocLab’e başvurular 22 Şubat tarihine kadar uzatıldı.
Belgesel sinema ve belgesel tiyatro yönetmenlerine özel hazırlanan proje ve kapasite geliştirme programı Kundura DocLab için başvurular beykozkundura.com adresinde başladı. Bu yıl ilki yapılacak ve 8 - 14 Mayıs 2023 tarihleri arasında Beykoz Kundura’da gerçekleşecek Kundura DocLab, Türkiye ve komşu ülkelerden belgesel yönetmenlerini, yeni projeleriyle İstanbul’da bir araya getirecek.
Sinema ve tiyatro belgeselde buluşuyor
Beykoz Kundura’nın farklı disiplinlerin izinde tartışma ve üretim olanakları yaratmak amacıyla 2021 yılında kurduğu laboratuvar programı KunduraLab’in çatısı altında başlatılan Kundura DocLab; sinema ve tiyatro pratiğini buluşturarak, katılımcılara bir hafta boyunca, çağdaş ve disiplinlerarası bir yaklaşımla ortak araştırmalar yapma şansı sunacak.
Kurmaca dışı hikâye anlatımında uluslararası sanatsal işbirlikleri ve ilhâm verici metodolojiler geliştirmeyi amaçlayan Kundura DocLab, Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu, Balkanlar ve Güney Kafkasya bölge ülkelerinden film ve oyun yönetmenlerini bir araya getirerek kültürlerarası işbirliği alanları yaratacak.
Seyirciye açık programlar da olacak
Katılımcılara bir hafta boyunca kapsamlı bir deneyim sunacak Kundura DocLab programı, dramaturg Aljoscha Begrich ve yaratıcı sinema yapımcısı Bruni Burres’in danışmanlığında hazırlanacak. Seçilen yönetmenlere özel proje ve kapasite geliştirme atölyelerinin yapılacağı programda ayrıca, Kundura Sinema ve Kundura Sahne’de seyirciye açık gösterimler ve sanatçı konuşmaları da olacak.
10 proje seçilecek
Kundura DocLab’in ilk edisyonunun jürisi, yapımcı Dilek Aydın, araştırmacı, akademisyen ve küratör Gurur Ertem, yönetmen ve küratör S. Buse Yıldırım ve mimar, sanatçı ve araştırmacı Yelta Köm’den oluşacak. Jürinin sinema ve tiyatro alanından seçeceği toplam 10 belgesel projesi, 6 Mart 2023 tarihinde açıklanacak.
Başvurular 13 Şubat’ta son
8-14 Mayıs 2023 tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek Kundura DocLab’e başvurular, 22 Şubat Çarşamba günü Türkiye saatiyle saat 18:00’e dek beykozkundura.com adresinden yapılabilecek. Seçilen projeler ise, 6 Mart 2023 tarihinde Beykoz Kundura’nın web sitesinde ve sosyal medya hesaplarından duyurulacak.
*
Program Danışmanları Hakkında
ALJOSCHA BEGRICH
1977 yılında Belgrad'da doğdu. Berlin, Buenos Aires ve Mexiko City'de sanat tarihi, felsefe ve kültürel çalışmalar eğitimi aldı. Rimini Protocoll ile 2010 yılında başlayan ve hâlâ devam eden işbirliklerinde, ‘Remote X’, ‘Granma - Trombones from Havana’ gibi projelerde çalıştı. 2014-2020 yılları arasında Maxim Gorki Theatre Berlin’in dramaturgluğunu yaptı ve Ersan Mondtag, Oliver Frljic, Lola Arias and the Center for Political Beauty gibi sanatçı ve kolektiflerle çalıştı. Ayrıca Berliner Herbstsalon Festivali’nin ikinci ve üçüncü edisyonlarında görev aldı. 2020’den beri Ruhrtriennale'de dramaturgluk yapmaktadır.
BRUNİ BURRES
25 yılı aşkın bir süredir kültür sanat ve insan hakları ile sosyal adaletin kesiştiği noktada yenilikçi projeler geliştirme ve yürütme konusunda kanıtlanmış bir tanınırlığa sahip tutkulu bir liderdir. Yönetici, yapımcı, kaynak geliştirme uzmanı, medya eğitimcisi ve sosyal medya danışmanıdır. Sundance Film Enstitüsü’nün Belgesel Film Programı’nın baş danışmanlarındandır; bireysel sanatçılar ve kuruluşlarla uluslararası çalışmalarını stratejilendirir ve derinleştirir. 2008'den beri Greenhouse Documentary programının mentorlüğü ve ortaklığını yaptı, hâlen Greenhouse ekibinin kurucu üyeleriyle birlikte, gelişmekte olan Orta Doğu ve Kuzey Afrikalı film yapımcıları için uluslararası bir ortak yapım girişimi olan Close-Up'ın ortağı ve eğitmenidir. Doc Society's Good Pitch’in danışmanıdır. 1991-2008 yılları arasında, aynı zamanda kurucu ortağı olduğu Human Rights Watch Film Festivali'nin direktörlüğünü yaptı. Bruni, 2015 Cannes Film Festivali'nde En İyi Belgesel Ödülü’nü kazanan “Beyond My Grandfather Allende”nin ortak senaristi ve yürütücü yapımcısı; 2016 New York Film Festivali'nde prömiyerini yapan Mohamed Siam imzalı “Whose Country?” filminin ortak senaristi ve yapımcısıdır.
Kundura DocLab Jürisi Hakkında
DİLEK AYDIN
Film yapımcısı Dilek Aydın, sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Yüksek Okulu’nda okudu. Bir süre Almanya’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndü ve sinema endüstrisinde çalışmaya başladı. 2017 yılında Heimatlos Films’i kurdu. Venedik Uluslararası Eleştirmenler Haftası Büyük Ödül sahibi “Hayaletler” (2020) ve Visions du Reel Burning Lights Yarışması’nda açılan uzun belgesel “Mimaroğlu”nun (2020) yapımcılığını ve Uluslararası Amsterdam Belgesel Festivali (IDFA) Luminous yarışmasında açılıp Seyirci Ödülü’nü alan “Mavi Kimlik”in (2022) ortak yapımcılığını yaptı. Halihazırda post-prodüksiyon aşamasında olan "Buradayım, İyiyim" adlı uzun kurmacanın yapımcılığını yapmaktadır.
GURUR ERTEM
Uluslararası alanda araştırmacı, akademisyen ve küratör olarak çalışmaktadır. Disiplinlerarası çalışmaları; kültürel sosyoloji, sosyal ve politik teori ve performans çalışmaları alanlarını kapsamaktadır. Ertem, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (Dans Bölümü) ve Boğaziçi Üniversitesi’nde (Sosyoloji Bölümü) eğitmenlik görevlerinin yanı sıra somatik eğitim uygulayıcısıdır. Akademie Schloss Solitude'da Beşeri Bilimler Bursiyeri ve The Institute for Critical Social Inquiry'de Hannah Arendt Semineri Bursiyeriydi. Son zamanlarda, Berlin Free Üniversitesi'nde Alexander von Humboldt Vakfı Doktora Sonrası Araştırma Bursiyeri olarak çalışmalar yaptı. Ertem, 2006-2014 yılları arasında Alman Dans Platformu 2020'de jüri üyeliği ve iDANS İstanbul Çağdaş Dans ve Performans Festivali’nin küratörlüğünü yaptı. Şu anda sanat, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında araştırma yapmak için kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir girişim olan Bimeras Berlin gGmbH'nin yönetmenidir. Yakın tarihli yayınları arasında şunlar yer almaktadır: “Promises and Pitfalls of ‘Political’ Curating in Live Arts" (On Curating, Ocak 2023), “Covid-19 Protests and the Performative Force of Untruth: Some Arendtian Intimations” (Performance Research Journal, Ekim 2022); “The Object of My Inquiry” (Curating Dramaturgies, ed. Peter Eckersall ve Bertie Friedman, Routledge, 2021).
YELTA KÖM
Mimar, sanatçı ve araştırmacı Yelta Köm, toplumsal ve politik meseleleri tartışmak için mimari, sanatsal ve mekânsal pratikleri bir araya getirir. Çalışmaları çoğunlukla çevrenin algısı, şehrin imgesi, neoliberal dönüşümler, doğa ve teknoloji arasındaki gerilim ve kolektif hareketlerden esinlenir. Köm’ün metodoloji ve malzemesi her projede çeşitlilik gösterir ve başkalarıyla işbirliği pratiğinin elzem bir parçasını oluşturur. Yeryüzü şekilleri, teknoloji, mekâna ve komüne dair eleştirel bakış açılı pratikler, kentsel ve veriye dair gözetim metodolojileri, mimari teknoloji, haritalandırma sistemleri, sözlü ve sinematografik hikâye anlatımı ile temsil tekniklerinin sorgulanması, pratiğinin temel bileşenlerindendir. Köm, halen Bauhaus Weimar Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde, Görsel Temsiliyet Pratikleri ve Politikaları kürsüsünde çalışmakta ve TU Delft’in ev sahipliği yaptığı Topological Atlas projesinde araştırmacı olarak görev yapıyor. Mimarlar, kentsel planlamacılar ve kentliler arasında demokratik ve işbirlikçi tasarım süreçlerini mümkün kılan, İstanbul merkezli bir kâr gütmeyen organizasyon olan Herkes İçin Mimarlık’ın eş kurucularındandır. 2018’deki Venedik Mimarlık Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nda sergilenen Vardiya sergisinin yardımcı küratörüdür. İstanbul Tasarım Bienali’ne farklı projelerle birkaç defa katılan Köm, 2016 yılında İstanbul Modern’de açılan ve mimari kültürü konu edinen “Caution! Slippery Ground” sergisinin küratörlüğünü üstlendi. Gazete, süreli yayın ve kitaplar için akademik, bilimsel ve popüler kültür arasında değişen çeşitli metinler kaleme aldı. 2015-2019 yılları arasında Studio Tomàs Saraceno ve Aerocene Foundation ile aktif işbirlikleri yürüttü. Türkiye’nin güneydoğu bölgesindeki farklı uzamsal ölçeklere odaklanan Arazi kolektifinin üyelerinden olan Köm, Füsun Onur’un 59. Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nda gerçekleşen “Evvel zaman içinde…” sergisinin tasarımını yaptı.
S. BUSE YILDIRIM
İstanbul merkezli yönetmen ve küratör. 2015’ten beri film ve performans alanında küratörlük yapıyor ve görsel antropoloji yöntemlerini kullanarak yürüttüğü araştırmalarla belgesel filmler çekiyor. Yaratıcı sektöre ve farklı kültürlere duyduğu ilgiyle, 2007’de Brighton’da sanat ve tasarım alanında okudu. Güncel sanatı keşfettikçe kurama yöneldi ve Goldsmiths Londra Üniversitesi’nin Görsel Kültür bölümünde, Kuramsal Sanat Tarihi alanında lisans eğitimini tamamlayarak çeşitli sergileme projelerinde çalıştı. Film ve video üzerine yoğunlaşma isteği onu Paris’e götürdü; Paris ESEC Sinema Okulu’nda belgesel yönetmenliği alanında ikinci lisans eğitimini tamamladı. Sözlü tarih alanında birçok çalışmaya ön ayak olarak etnografi pratiğini deneyimlediği dönemde Berlin Freie Universität’te Görsel ve Medya Antropolojisi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Yönetmenliğini yaptığı "Il l'appelera la légère” (2014), “ h” (2017), “Circa” (2017), “Warehouse” (2018), “I Am Fiction / I Am Fantasy - Ben Kurguyum” (2019), “Ghostly” (2020) adlı kısa filmleri Royal Anthropological Institute, German (Göttingen) Ethnographic, EthnoKino Bern gibi etnografik film festivallerinde ve konferans programlarında gösterildi. 2012’den beri, birebir hayalini kurduğu Beykoz Kundura’nın kültür sanat kimliğini kurguluyor. 2015’te Beykoz Kundura’nın sözlü tarih ve arşiv projesi Kundura Hafıza girişimini hayata geçiren Yıldırım, aynı yıl kurduğu Lita Yapım Evi kapsamında çeşitli görsel-işitsel projeler tasarlıyor, etnografik pratikler üzerinden kendi film/video projelerini gerçekleştiriyor. Kundura Sahne ve Kundura Sinema’nın kültür sanat yöneticiliğini ve küratörlüğünü yürüten Yıldırım, hazırlıklarını yürüttüğü yeni araştırmasında deniz okuryazarlığını keşfediyor.