2021 boyunca SALT Galata’da art arda sergilenecek, beş bağımsız sunumdan meydana gelen Ardışık, Cem Dinlemiş imzalı iletişim çalışmaları ile dijital ve konvansiyonel mecralarda yer almaya başladı.
2017’den bu yana, sergi ve kamu programlarının iletişim çalışmalarında grafik tasarım dünyasından farklı isimlerle çalışan SALT, bu seneki uzun soluklu programı Ardışık için, Cem Dinlenmiş’in görsel tasarımlarıyla yola çıkıyor.
Çocukluklarını 80’lerde, ilk gençlik yıllarını 90’larda yaşamış altı sanatçı; Barış Doğrusöz, Deniz Gül, Volkan Aslan, Aykan Safoğlu ile Fatma Belkıs ve Onur Gökmen’in “kuşak bağı”nı temel alan Ardışık programı, yine aynı jenerasyondan bir grafik tasarımcı, karikatürist ve sanatçı olan Cem Dinlenmiş’in illüstrasyon çalışmaları ile yıl boyunca devam eden bir medya planlamasıyla tanıtılacak.
SALT’ın davetiyle 2019’da başlatılan stüdyo ziyaretleri ve sanatçı sohbetleriyle geliştirilen Ardışık, sanatçıların yaklaşık 25 yıla dayanan tanıklıkları ve ortak hassasiyetleri etrafında şekilleniyor. Sanatçıların Ardışık programındaki işleri, sırasıyla tarih yazımı, dil, kamusallık, simgesel sermaye ve modernleşme başlıkları altında “sembolik iktidar” meselesini yorumluyor.
“Ardışık” zamanlı hareketli tasarımlar
SALT Galata’da 31 Ocak 2022’ye kadar devam edecek bu sergi serisi için, sanatçı işlerinden temsili öğeleri içeren, “merak uyandırıcı” nitelikte genel bir iletişim tasarımının yanı sıra, sergiler özelinde sanatçıların görsel dünyasının etraflıca yorumlandığı iletişim materyalleri planlandı. Programa ismini veren “ardışık” kavramı üzerinden yola çıkılan tasarım fikrinde, sergilerin hiyerarşi barındırmayan, birbirini takip eden yapısı ortak bir dilde sunuluyor.
Hareketli tasarımlardaki yerleştirme düzeni ve animasyonlar; Barış Doğrusöz’ün “paraşüt”, Deniz Gül’ün “yazım kılavuzu”, Volkan Aslan’ın “kaplan”, Aykan Safoğlu’nun “sneaker”, Fatma Belkıs ve Onur Gökmen’in “bağıran adam” öğelerinde tekrar eden temalar olarak hayat buluyor. Kendilerine ayrılmış alanlar içinde “ardışık” bir zamanlamada beliren bu öğeler; tasarımı sadece sergileri “tanımlayan” ve “duyuran” bir araç olmaktan çıkarıp, sanatçıların kendi dünyalarına “selam gönderen” bir iletişim dili haline getiriyor.
Pandemi süreci ile birlikte, iletişim çalışmalarını çoğunlukla dijital dünyada gerçekleştiren SALT, Ardışık’ın medya planlamasında da dijital ve sosyal medya mecralarına ağırlık verirken, seçili dergilerde de ilan kullanımlarıyla yer alıyor.
Ardışık programının ilki olan, Barış Doğrusöz’ün Güç Odağı video üçlemesi, ilk mekânsal sunumuyla 28 Mart'a kadar SALT Galata'da. Program ve paralelinde gerçekleştirilecek çevrimiçi atölye ve gösterimlerin ayrıntıları saltonline.org’da duyurulacak. Programın ikinci sunumu Deniz Gül’ün “Kazı ve Yüzey”, iletişim çalışmaları ile Nisan ayında mecralarda görülebilir.
SALT 10 YIL’a özel yazı tipi: Kraliçe Sohbet
SALT, kuruluşunun onuncu yılında eş zamanlı olarak, Kraliçe yazı karakteri programının Cem Eskinazi tarafından tasarlanan on beşinci sürümü “Sohbet”i de kullanıma soktu. Kurumun diyalog, karşılıklı öğrenme ve iş birliği ağırlıklı pratiğini yansıtmayı amaçlayan “Kraliçe Sohbet”, 1.860.000’den fazla belgenin “Sanat”, “Mimarlık ve Tasarım”, “Kent, Toplum ve Ekonomi” başlıkları altında çevrimiçi erişime sunulduğu SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarının yanı sıra, kurumun çok katmanlı programlarından esinle geliştirildi. “Ardışık” sergisi iletişim tasarımlarında da kullanımı gerçekleşen “Sohbet” yazı karakteri, kurumun web sitesi ve tüm diğer iletişim kanallarında yayına alındı.