Pritzker ödüllü Japon mimar Shigeru Ban’ın insani yardım çalışmalarına ithafen, mimarın kendi imzasını taşıyan iki acil durum barınağı Sydney’deki Sherman Çağdaş Sanat Vakfı’nın (SCAF) bahçesine kuruldu.
Pritzker ödüllü Japon mimar Shigeru Ban, 20 yıllık kariyeri boyunca karton ya da kağıt gibi beklenmedik malzemeleri kullandığı tasarımlarının yanı sıra doğal afetler için geliştirdiği acil durum barınakları gibi insani yardım çalışmalarıyla tanınıyor.
Mesleki bilgisini insanlık yararına kullanmayı görev edinen Ban Shigeru Ban’ın insani yardım çalışmalarına ithafen mimarın kendi imzasını taşıyan iki acil durum barınağı Sydney’deki Sherman Çağdaş Sanat Vakfı’nın (SCAF) bahçesine kuruldu.
Acil durum sığınağı tasarımlarında, son dönemde hızla yükselişe geçen mülteci krizi nedeniyle büyük bir ilerleme kaydedildi. Ban'in, tüm kariyeri boyunca tasarladığı bina strüktürlerinde, yerel kaynaklar ile karton boru, bambu ya da süt kasası gibi ilginç geri dönüşüm malzemeleri kullanmaya özen gösterdiği biliniyor. SCAF’ta sergilenen iki strüktürden ilki; dikey biçimde yan yana dizilmiş karton borulardan oluşan ve mimarın 1995 Kobe Depremi için tasarladığı barınak. İkincisi ise 2016 yılında gerçekleşen Ekvator Depremi için tasarlanmış. Karton bir çerçeveden oluşan barınak bu kez bambuyla kaplanmış.
Bahçede sergilenen iki barınağın yanı sıra ziyaretçiler mimarın iç mekan tasarım çalışmalarının ölçeklerini görme şansına sahipler. Sergi, Shigeru Ban’ın 2013 yılında Yeni Zelanda Christchurch’de inşa edilen muhteşem Cardboard Cathedral’inin (Karton Katedral) tasarımlarını da içeriyor.
Çok çeşitli bir mimari profile sahip olmasına rağmen Ban, düşük maliyetli doğal afet barınaklarına, insani çalışmalara duyduğu ilgiyi her zaman canlı tutmaya çalışmış: “Mimarlar her zaman parası ve gücü olan imtiyaz sahibi insanlar için çalışıyor. İnsanlar, bizlere tasarlattıkları mimarlık abideleri aracılığıyla kendi paralarını ve güçlerini görünür kılmak istiyorlar. Etkileyici mimarlık abideleri yaratmayı ben de seviyorum ama mesleki deneyimimizi daha çok halkın geneli için kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Örneğin, doğal afetler sonrasında evlerini kaybetmiş insanlar için…”
Kaynak, Inhabitat