Sinop Hal Binası'na Sosyal Girişimcilik ve Yaratıcılık Merkezi

mimarizm.com / 12 Aralık 2016
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği ortaklığında finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu Programı çerçevesinde Sinop'ta "Creatisity: Sürdürülebilir Kalkınma İçin Sosyal Girişimcilik ve Yaratıcılık Projesi" hayata geçiriliyor. Proje kapsamında Sinop'un eski hal binasında kentin sürdürülebilir kalkınmasını tetikleyecek bir sosyal girişim merkezinin organizasyon modeli oluşturuluyor.

Creatisity: Sürdürülebilir Kalkınma İçin Sosyal Girişimcilik ve Yaratıcılık Projesi, Sinop'un sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında kentin sembol yapıları arasında bulunan eski sebze hali binasını sosyal girişim ve yaratıcılık merkezine dönüştürmek için bir organizasyon modeli oluşturuluyor. Kurulan merkezde, dayanışma temelli sosyal kalkınma için kültürel ve yerel ürünleri pazarlamayı sağlayacak sosyal girişimin harekete geçirilmesi hedefleniyor.

Kültür ve eğitim turizmi kenti, Sinop

Projenin geliştiricisi Mahir Namur, Sinop'ta 2006 yılından bu yana düzenlenen Sinopale bienali ile "Geleceği Biriktirmek" projesinin Sinop’un potansiyelini görünür hale getirdiğini belirterek, Sinopluların şehirlerinin vizyonunu ‘kültür ve eğitim turizmi’ kenti olma yönünde belirlediğini kaydediyor. 

Sinop’ta bu projeleri sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerinin gerçekleştirdiği ifade eden Namur, projenin gelişimi hakkında şu bilgileri verdi:

“Sinoplular kentleri ve kent halkı üzerinde bu kadar güçlü kültürel etkileri olan Sinopale gibi bir sosyal girişimin organizasyonunda bu kadar başarılıysa, neden kentlerinin kalkınması için ekonomik, sosyal ve kültürel etkileri olan başka ortak girişimler yaratmasınlar düşüncesiyle Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ni kurdular. Sinop Belediyesi, içinde birçok esnaf ve zanaatkarın dükkanının bulunduğu eski sebze halinin bir kısmını bu girişime tahsis etti. Chameleon Proje Yönetimi ve Tasarım ile Avrupa Kültür Derneği’nin davetiyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Yaratıcı Endüstriler Araştırma Merkezi ve Sokak Bizim Derneği bu fikri geliştirmek için birlikte çalışmaya başladılar. MSGSÜ Yaratıcı Endüstriler Merkezi tarafından bir saha çalışması yapıldı, ihtiyaçlar belirlendi. İki yıllık çalışmanın sonucunda ‘Sosyal Girişimcilik ve Yaratıcılık Merkezi’ konsepti ortaya çıktı. Bu konsept Ocak 2016'da gerçekleştirilen Sinopale Forum'da kamuoyu ile paylaşıldı. Fikir, kent ölçeğindeki planlar bağlamında değerlendirildi. Türkiye'nin ve Avrupa'nın farklı ülkelerinden şehir planlama, sürdürülebilir turizm, sosyal girişimcilik ve kültür alanlarından uzmanlar ile kamu, iş dünyası ve sivil toplum temsilcileri biraraya gelip kalkınma perspektifleri üzerine tartıştılar. 15 Şubat 2016'dan itibaren de 10 ay sürecek Creatisity: Sürdürülebilir Kalkınma İçin Sosyal Girişimcilik ve Yaratıcılık Projesi başladı.” 

Creatisity

Sinop hal binasında kentsel dönüşüm

Proje kapsamında halihazırda Sinop’un eski hal binasında terzi, heykeltıraş, çaycı, manav, kasap gibi esnaf ve sanatçıların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının ofisleri bulunuyor. Proje bu dükkanların bazılarına yeni fonksiyonlar kazandırıyor. 

Eski hal binasında yaşanan dönüşüm için Mahir Namur şunları kaydediyor:

“Proje kapsamında HAL Dükkan, tasarımcılar ile yerel üreticilerin ortak ürettikleri Sinop'a dair ürünlerin satılacağı bir dükkan olacak. HAL Mutfak'ta yemek atölyeleri gerçekleştirilecek, yerel yiyeceklerin de yapılıp sunulacağı deneysel bir mutfak olacak. HAL Kültür Sanat, Sinopale'nin başlattığı etkinlikleri 12 aya yayacak. HAL Çocuk, çocuklara yönelik atölyeler gerçekleştirecek. HAL Medya ise kentin kültürel iletişim merkezi olacak, yayınlar çıkaracak, bir internet radyosu olacak. Yeni adıyla HAL Sinop Buluşma Merkezi, Sinop sivil toplumunu buluşturacak, Sinop halkını kentlerine yararlı olacak faaliyetlere davet edecek, girişimciliğe teşvik edecek.

Creatisity, HAL'in bu dönüşümünün önemli bir adımını atmak üzere planlandı. Bunun için sosyal girişimcilere iş planı geliştirme eğitimi verildi. Tasarımcılar ise ortaya çıkan HAL Dükkan, HAL Mutfak gibi sosyal girişim fikirlerinin kurumsal kimlikleri ve markaları üzerine çalıştılar, konsept ve ürünler tasarladılar.”

Creatisity

Proje, Avrupa Kültür Derneği (Europan Cultural Association), Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, ELIA European League of Institutes of Arts (Avrupa Sanat Enstitüleri Birliği), MSGSÜ Yaratıcı Endüstriler Araştırma Merkezi, Burg Giebichenstein University of Art and Design, Sinop Belediyesi ve ASHOKA işbirliğiyle gerçekleştiriliyor; AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Sivil Toplum Diyaloğu 4 çerçevesinde finanse ediliyor. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayın. 


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :