SO?dan 'Rahatsız Bir Kamusal Alan': Kayıp Bariyer

mimarizm.com / 17 Aralık 2015
SO? Mimarlık ve Fikriyat'ın MAXXI'deki "Istanbul: Passion, Joy, Fury" sergisi için tasarladığı enstalasyon, günümüz İstanbul'unun kamusal mekanlarındaki vazgeçilmez öge, kontrol bariyerlerinden oluşuyor.

"Kayıp Bariyer, küratörlerin 'MAXXI'deki İstanbul sergisi içinde, İstanbul'daki kamusal alanı ziyaretçiye aktarabilecek bir enstalasyon' istemelerine karşılık olarak ortaya çıkmış bir tasarım. İstanbul'daki kamusal alanın artık kanıksadığımız bölünmüş, sekteye uğramış, sınırlanmış halinin bir yorumu.

Sokağa adımımızı attığımız an, kesintisiz bir yaya rotasını takip edebilmenin epey zor olduğu, bilhassa, ofisimizin de yer aldığı Taksim-Tarlabaşı eksenindeki deneyim ve gözlemlerimizden yola çıkarak önerdiğimiz Kayıp Bariyer, bu süreksizliğin ortaya çıkmasına neden olan elemanlardan biri olan kontrol bariyerlerini kullanıyor. Biraz daha dikkatli baktığımızda; asıl kullanım amaçları İstanbul'da şu anda kamusal alanı şekillendiren iki temel olgu (inşaat ve güvenlik) olan bu bariyerlerin, zamanla kentte yaşayanların kanıksadığı, oturma elemanı, sokak lambası, çöp tenekesi gibi sıradan bir kent mobilyasına dönüştüklerini gözlemledik.Kırmızı ışıkta beklerken yaslanılan, sokak satıcılarının tezgahlarının bir parçasına dönüşen, bir süre sonra oraya ilk geliş amaçları unutulup, sokağın alelade bir parçasına dönüşen bu elemanlardan yarattığımız 'Kayıp Bariyer', müze ziyaretçilerin içinden geçip, dokunabildiği 'rahatsız bir kamusal alan' öneriyor."


Maket fotoğrafları


 


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :