İstanbul Serbest Mimarlar Derneği tarafından düzenlenen 6. SOS İstanbul Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması’nın kolokyum ve ödül töreni 8 Kasım Perşembe günü İTÜ Taşkışla'da gerçekleştirildi.
Mayıs başında duyurulan Haydarpaşa Garı ve çevresi için alternatif öneriler konulu yarışmaya toplam 32 proje başvurdu. İlk aşamada 13 projenin, ikinci aşamada ise 11 projenin elendiği yarışmada ilk üç ödülün yanı sıra, beş projeye eşdeğer mansiyon verildi.
İstanbul SMD sergileri Taşkışla'ya taşınıyor
Kolokyumun açılışında konuşan İstanbulSMD Yönetim Kurulu Başkanı Ertun Hızıroğlu, yarışmaya ilgi gösteren tüm öğrencilere teşekkür etti. Hızıroğlu, "Koleksiyon / İstanbulSMD Mimarları Ağırlıyor" sergilerinin yakında Taşkışla'da ziyarete açılacağını da müjdeledi.
"Tüm projeler kent duyarlılığı içinde ele alınmıştı"
Jüri Başkanı Bünyamin Derman, jüri üyeleri Yavuz Selim Sepin ve Mehmet Ocakçı’nın katılımıyla gerçekleşen kolokyum, genel değerlendirmeler ile başladı. Haydarpaşa bölgesinin, birçok disiplini ilgilendiren zor bir konu olduğunu söyleyen Bünyamin Derman, yarışmaya katılan önerilerin çok geniş kapsamlı projeler olduğunu dile getirdi. Derman, "Tüm projeler kent duyarlılığı içinde ele alınmıştı. Bu bizim için değerliydi" dedi. Kamusal bir alana nasıl yaklaşılacağı konusunda tüm katılımcıların çok duyarlı davrandığını ifade eden Mehmet Ocakçı da yarışmacılara teşekkür etti.
Haydarpaşa'nın gar olarak korunmasını kriter olarak gözetilip gözetilmediği ile ilgili soruya jüriden şu yanıtlar geldi:
Mehmet Ocakçı: Haydarpaşa gar olarak kalsın gibi bir şey dayatmadık. Herkesin tartıştığı bir alan için öğrencilerin ne düşündüğünü görmek istedik. Ama benim buranın gar olarak kalması konusunda kişisel bir beklentim vardı. Çünkü hem kent belleği için hem de işlevsel olarak önemli bir yer.
Yavuz Selim Sepin: İstanbulSMD olarak her yıl sorunlu bir bölgeyi yarışmaya açıyoruz. Haydarpaşa da herkesin gözünün üstünde olduğu bir yer ve SOS çanları çalıyor. Öğrencilerin, hiçbir rant kaygısı olmadan, özgürce neler düşüneceğini görmek istedik. Burayı nasıl değerlendireceklerinin cevabını aradık.
Gar işlevi korunmalı mı?
Haydarpaşa'yı gar olarak korumayan bir projenin birinci seçilmesinin, kamuoyunda bu yönde bir özendirme yaratabileceği konusundaki eleştiri ise şu şekilde yanıtlandı:
Bünyamin Derman: Jüriyi yönlendiren, yarışmacılar. Gar işlevini koruyan projeler çoğunlukta olsaydı ona göre değerlendirirdik. Üst ölçekte İpek Yolu buraya bağlanmış durumda. Yeni transfer noktası da garın çok yakınında. Bu, bizim bile çok zor çözeceğimiz bir proje. Önemli olan kamu yararı ile ilgili bir karar olması.
Mehmet Ocakçı: Gar olarak kullanmasalar da, kamusal alana bakış açısından tüm projeleri övgüye değer buluyorum.
Kolokyumun sonunda, SOS İstanbul 2015 birincisi Onur Karadeniz, kazandığı para ödülü ile yaptığı Berlin ve New York gezilerinden bahsetti. Berlin'de 'denetimsiz kamusal alan'ı deneyimleyen Karadeniz, New York'ta 'bireysellik ve bedenin kendini sorgulaması' konusunun ön plana çıktığını söyledi. Karadeniz'in geziler üzerine kaleme aldığı yazı önümüzdeki günlerde İstanbulSMD'nin internet sayfasında yayınlanacak.
Ödüllerde İTÜ başarısı
Kolokyumun ardından ödül törenine geçildi. Bu seneki yarışmada sekiz ödülün yedisini İTÜ'lü öğrenciler kazandı.
1. Ödül'e değer bulunan Başak Bilge Akçaoğlu (İTÜ), Gözde Çelebi (İTÜ) ve Cafer Kutru (İTÜ), ödüllerini İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Sinan Mert Şener'in elinden teslim aldı.
2. Ödül'ün sahipleri Cansu Kaçar (İTÜ), Ayşe Merve Çilingir (İTÜ), Serdar Ayvaz (İTÜ) ve Selin Sevim'e (İTÜ) ödüllerini İstanbulSMD Yönetim Kurulu Başkanı Ertun Hızıroğlu; 3. Ödül'e değer görülen Meriç Arslanoğlu (İTÜ), Ezgi Mutluer (İTÜ) ve Melike Yetim'e (İTÜ) ödüllerini İstanbulSMD Yönetim Kurulu Eski Başkanı Ersen Gürsel sundu.
Mansiyonla ödüllendirilen Gencay Çubuk (İTÜ), Begüm Samancı (YTÜ), Onur Karadeniz (İTÜ), Yılmaz Babür Tüzer (İTÜ) / Erkan Akan (İTÜ), Emirhan Altuner (İTÜ) / Pelin Arabacıoğlu (İTÜ) ise ödüllerini jüri üyeleri Yavuz Selim Sepin ve Mehmet Ocakçı'dan teslim aldılar.
Ödül töreni, yarışma sergisi ile sona erdi.