Gönye Tasarım kurucuları Gönül Ardal, Yelin Evcen ve kurumsal iletişim sorumluları Ece Koçarslan ile Erdem Akkoç, yeni çalışma sistemine dair deneyimleriyle, evden çalışanlar için tasarım önerilerini paylaştılar.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, iş süreçlerinin değişmesine neden olurken, dünyadaki birçok tasarım ofisi gibi Gönye Tasarım da toplum sağlığını korumak amacıyla çalışmalarına bir süredir uzaktan devam ediyor. Evden çalışma deneyiminin ve değişen alışkanlıkların tasarım pratiğinin gelişimi için fırsatlar sunabileceğini vurgulayan Gönye Tasarım kurucuları Gönül Ardal, Yelin Evcen ve kurumsal iletişim sorumluları Ece Koçarslan ile Erdem Akkoç, yeni çalışma sistemine dair deneyimleriyle, evden çalışanlar için tasarım önerilerini paylaştılar.
Salgının sürecinde dünyada yaşananların sosyal izolasyonun önemini ortaya koymasının hemen ardından Gönye Tasarım da gerekli altyapı çalışmalarını tamamlayarak uzaktan çalışmaya başladı. Gönye Tasarım’ın kuruluşundan bu yana yer aldığı projelerden kazandığı tecrübeler ışığında geliştirdiği “Gönye El Kitabı”, “Proje Süreç Raporlamaları” ve “Gönye Çizim Standartları” gibi sistemlerini; teknik bilgiler, proje verileri ve iş süreçlerinin uzaktan takibine olanak sağlayan Slack, Zoom ve Smartsheet gibi dijital platformlar ile entegre etmesi, tasarım ekiplerinin uzaktan çalışma sistemine adaptasyon sürecini hızlandırdı. Pandeminin zorunlu kıldığı bu sürecin Gönye Tasarım’ın iş süreçlerine dair bir farkındalık yarattığını düşünen Ardal ve Evcen, bu sürecin bir gelişim alanı olarak değerlendirilebileceğini, uzaktan çalışma sistemi ile değişen alışkanlıkların tüm sektörlerde olduğu gibi tasarım pratiğinde de köklü değişikliklere yol açacağına inandıklarını belirtti.
Evcen, “Bu yeni çalışma modeline tasarımcılar olarak hızlıca adapte olabildik. Evde çalışma verimimizi artıracak gerekli mekansal düzenlemeleri hayata geçirerek çalışma alanlarımızı yarattık. Her şey normale döndüğünde bu süreçten neler öğrendiğimizi, bu öğrendiklerimizi meslek pratiğimize nasıl taşıyacağımızı daha net şekilde ortaya koyabileceğiz; kesinlikle daha mobil bir süreç bizleri bekliyor” diyor.
Gönye Tasarım Deneyimden Öğrenmeye Devam Ediyor
Gönye Tasarım bünyesinde birbiriyle koordineli şekilde çalışan konsept ve proje ekiplerinin uzaktan çalışma deneyimleri de birbirinden farklılaşıyor. İç mimari projelerin tasarım süreçlerini yürüten konsept ekibi için, malzeme seçim sürecindeki fiziki ihtiyaçlar nedeniyle evden çalışmanın daha zor olduğu söylenebilir. Mevcut koşullarda malzemelerin dijital ortamda bir araya getirilmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Konsept Ekip Lideri Ece Koçarslan, bu süreçte ekip üyelerinin inisiyatif alarak tasarım sürecine aktif katkı sağladıklarını gözlemlediğini dile getiriyor.
Evden çalışma, tasarımcıların zaman yönetimi konusunda daha esnek olmalarını sağlayarak onlara özgürlük alanı yaratıyor. Uzaktan çalışma sistemine geçerken herkesin iş ve zaman yönetimi konusunda çekinceleri olabileceğini söyleyen Koçarslan, tasarımcıların kendi çalışma saatlerini yönetebildiği bu sistemin yaratıcılığı olumlu yönde etkilediğini ve kişisel disiplin kazandırdığını vurguluyor.
Evden Çalışanlar İçin Tasarım Önerileri
Konut ve ofis iç mekan tasarımı konusunda Türkiye’nin önde gelen tasarım ofislerinden biri olan Gönye Tasarım, sosyal medya kanalları üzerinden evden çalışma sürecinde mekan organizasyonu konusunda faydalı içerikler üretiyor. Sosyal izolasyon süreci, kişileri uygun bir çalışma ortamı yaratmak üzere yaşam alanlarını-evlerini yeniden düşünmeye ve organize etmeye sevk ediyor. Özellikle nüfus yoğunluğu yüksek, konut iç alanlarının düşük olduğu metropollerde işlevsel bir mekansal organizasyon daha çok önem kazanıyor. Evcen, iletişimin tasarımın en önemli bileşenlerinden biri olduğunu vurgulayarak; bu dönemde kullanım oranı artan sosyal medyanın, tasarımı toplumun her kesimine ulaştırması konusunda doğru bir kanal olabileceğini düşünüyor. Bu kapsamda; Gönye Tasarım’ın Instagram ve Linkedin hesapları üzerinden yayınlanan paylaşımlarda, evden çalışmakta olan kişilere yönelik mekansal tasarım bilgisi ve araştırmalarla oluşturulan içeriklerle etkileşimli bir öğrenme ortamı yaratılıyor.
Gönye Tasarım'ın evde efektif çalışma alanları oluşturarak hem verimli hem keyifli çalışmak isteyenlere önerileri şu şekilde sıralanabilir:
1. Konum: Çalışma tarzınıza göre izole, yarı izole veya sosyal (evin diğer bireyleri ile paylaşılan) alanlardan birini ana çalışma mekanınız olarak seçebilirsiniz.
2. Aydınlatma: Gün ışığından maksimum faydalanacak bir konum seçimi önemlidir, takviye olarak ortam aydınlatması ve odaksal aydınlatma tercihleri değerlendirilebilir.
3. Ergonomi: Evde uzun çalışma saatleri düşünülerek çalışma yüzeyi, oturma elemanı ve kullanılan araçların ergonomik olarak uygunluğu, sağlığımızı korur.
4. Kişiselleştirme: Aksesuarlar ve bitkiler ile çalışma alanının kişisel alana dönüşmesi, daha keyifli bir atmosfer oluşturur.
5. Depolama: Zaman içinde ihtiyaç duyacağımız ve masamızın üstünü kaplayacak tüm gereçler için uygun depolama alanlarının pratik şekilde oluşturulması evimizin düzenini sağlar.
6. Çeşitlilik: Evdeki farklı mekanların farklı iş süreçlerinde değerlendirilmesi, hem sıkılmayı önler hem de gün içinde sürekli aynı pozisyonda hareketsiz kalmanızın önüne geçer.
7. Molalar: Sürekli "online" olduğumuz bu günlerde, mola verip gözlerimizi dışarı bakarak dinlendirmek, zihnimizi de dinlendirir. Molalarda çay ve kahve tercih ediyor olabiliriz ama su içmeyi ihmal etmeyelim!