Team Bosphorus’un “ReYard Evi” Projesi Tanıtıldı

mimarizm.com / 16 Mayıs 2019
2019 Eylül ayında Fas’ın Ben Guerir şehrinde gerçekleşecek olan Solar Decathlon Afrika yarışmasında Türkiye’yi başarıyla temsil etmeye hazırlanan Team Bosphorus takımının, ReYard Evi'ni inşa edebilmesi için malzeme desteğine, yarışmaya katılabilmesi için de ulaşım, lojistik ve maddi destek verebilecek sponsorlara ihtiyacı var.

Solar Decathlon, Amerikan Enerji Bakanlığı’nın (DOE) ilk defa 2002 yılında düzenlediği sürdürülebilir, ekolojik ve tükettiği enerjiyi üretebilen, öğrencilere yönelik bir konut tasarım yarışmasıdır. Enerji tüketimi ve sürdürülebilirlik konularında toplumda sosyal bilinç oluşturmayı, yarışma süreci içerisinde üretilen inovatif malzemelerle teknoloji ve endüstriye; üniversite işbirlikleri ve öğrencilerin katılımıyla ise meslek eğitimine, bilime ve akademiye katkı sağlamayı amaçlıyor. 2019 Eylül ayında Fas’ta gerçekleşecek yarışmada, 20 takım projelerini Fas’ın Ben Guerir şehrinde bulunan ve Fas Kralı VI. Muhammed’in destekleriyle kurgulanan Green Energy Park’ta inşa edecekler. 

Projeler, inovasyon, mimarlık, market potansiyeli, konfor ve sağlık, enerji dengesi, sürdürülebilirlik, mühendislik, ev yaşamı, ev aletleri, iletişim ve sosyal farkındalık alanlarındaki 10 ayrı kategoride değerlendirilecekler. İnşa edildikten sonra, içinde yaşamak suretiyle test edilecek ve 40 gün sürecek olan yarışma boyunca yapılan değerlendirmeler sonucunda 100 puan üzerinden her kategoride en yüksek puanı alan ekip, bu kategoride ödül kazanmış olacak.   

Türkiye’yi temsilen Solar Decathlon yarışmasına katılan Team Bosphorus, yarışmada ilk 20’ye kalan ve projesini inşa etmeye hak kazanan takımlardan biri. Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki farklı disiplinlerden; Mimarlık, Makine, Çevre, Elektrik, Endüstri, İnşaat Mühendislikleri, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı’ndan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin oluşturduğu takım, akademisyen ve alanında yetkin profesyonellerin mentörlüğünde Eylül ayında Fas’ta gerçekleşecek yarışma için çalışmalara 2018’in Nisan ayında başladı.

Yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdüren ekip, 26 Nisan Cuma günü Zemin İstanbul’da gerçekleşen lansmanda projelerini tanıttılar. Ekibin koordinatörleri Esra Kıygın ve Ilgın Yeşim Eldeş’in sunumuyla gerçekleşen lansmanda, 7 ayrı disiplinden; mimari; Aslı Aldemir, statik; Tarık Ateşer, iç mimari-peyzaj ve ürün tasarımı; Onur Yılmaz, elektrik; Recep Tuna, mekanik tasarım; İsmail Çelik, yosun-ömür maliyeti analizi ekibi; Ece Kalyoncuoğlu ve iş sağlığı güvenliği ekibi liderleri; Merve Karamustafa, sunumlarında projenin detaylarını katılımcılarla paylaştılar.

Ekibin sponsorlarının temsilcileri; Ahmet Demirel (Mustafa Demirel) Aldağ (Rebii Dağoğlu), Alligator Boya (Timur Ergün), Fibrobeton (Beni Kohen), İstanbul Enerji (Fatih Saltabaş), Metsims (Hüdai Kara), Prokontrol (Emre Özmen), İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin’in söz aldığı lansmanda, gönüllü bir şekilde çalışmalarını sürdüren ve projeyi inşa edilebilir noktasına getiren ekip, çalışmalarından dolayı tebrik ederek görüşlerini bildirdiler:

Emre Özmen (Prokontrol): "Proje Türkiye adına çok önemli ve gelinen nokta heyecan verici".

Timur Ergün (Alligator); “Projeyi ilk anlattıklarında ekibin heyecanını görmüş ve desteklemeye karar vermiştik. Bugün geldikleri noktaya baktığımda iyi ki destek olmuşuz diyorum”. 

Beni Kohen (Fibrobeton); “Fibrobeton olarak atardamarlarımızdan biri; deneysel çalışmalardır. Bu projenin gerçekleşeceğini bilmek heyecan verici. Projenin bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz”. 

Rebii Dağoğlu (Aldağ): “Projenin, önceki girişimler gibi finansal sorunlar sebebiyle yarım kalmasını asla istemeyiz. Hatta gönlümüz, projenin Fas’tan ödülle dönmesinden yanadır. Ülkemiz ekonomik olarak çok parlak bir dönemden geçmiyor ama yine de bu etkinliğe dahil olmamız çok önemli. Hatta Solar Dechatlon’un bir sonraki ayağının Türkiye’de yapılmasını da çok arzu ederim. Aldağ olarak daima gençlerin yanında olacağız, projeye de desteğimizi sonuna kadar sürdüreceğiz”. 

Fatih Saltabaş (İstanbul Enerji): "Sonuna kadar proje ekibine destek vereceğiz".

Sponsor firmaların ardından konuşan İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın: “Projede yer alan arkadaşlarımızın yaptıklarına baktığımızda, sürdürülebilirlik konusunda gençlere güvenmemiz gerektiğini görüyoruz. Birlikte çalışma, üniversite-sektör işbirliği, Ar-Ge ve Ür-Ge açısından bakıldığında kazanımlarımız çok büyük. Gençleri tebrik ediyorum” dedi.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin ise projenin “üniversite-sanayi ve kamu birlikteliğine çok güzel bir örnek teşkil ettiğini” dile getirdi.

Tüm destekçi ve sponsorlar, projenin sürdürülebilir ve çevre dostu iyi bir konut projesi örneği olduğu ve geleceğe dair karamsar senaryoların yazılıp, çizildiği dünyada, iyi senaryo oluşturabilecek bir değere sahip olduğunun altını çizdi. Projenin yürütülen Ar-Ge süreci ve bütünleşik tasarım anlayışı ile Türkiye için örnek teşkil ettiği vurgulandı. Solar Decathlon Komitesi tarafından 31 Ocak – 1 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen çalıştayda Team Bosphorus, favori adaylardan biri olarak gösterildi. Bilim, mimarlık, mühendislik ve teknoloji alanlarında Türkiye’yi temsil eden tek takım olan Team tek takım olan Team Bosphorus’un, evi inşa edebilmesi için malzeme desteğine, yarışmaya katılabilmesi için de ulaşım, lojistik ve maddi destek verebilecek sponsorlara ihtiyacı var.

*Evin Yıldız Teknik Üniversitesi’nde inşası için acil malzemeler için ihtiyaç listesi şu şekildedir:

Lamine Parke

43 m2

Tik Döşeme

55 m2

Membran

69 m2

Yükseltilmiş Döşeme Ekipmanı

53 m2

Yükseltilmiş Döşeme Ekipmanı

50 m2

Yükseltilmiş Döşeme Ekipmanı

34 m2

Doğramalar

12 adet

Ahşap Kapılar

4 adet

Mekanik Odanın Kapısı

1 adet

Tavan Kontrplağı

53 m2

Su Kontrası

50 m2

 

*

ReYard Projesi Hakkında

Türkiye’yi temsil edecek tek takım olan Team Bosphorus, Fas’ın, Mardin, Antakya ve Şanlıurfa illerinin konut tipolojisine ait yerel malzemelerden biri olan toprağı bugünün yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla bir araya getirerek, özelde Fas’a, genelde ise Afrika kıtasına yeni, yerel, ekonomik, ekolojik ve sürdürülebilir bir konut projesi önermeyi hedefliyor. Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu’nun geliştirdiği Alker yönteminden yola çıkan ve Türkiye’nin önde gelen yapı malzeme firmalarından Fibrobeton’un fabrikasında üretilen toprak bazlı panellerin, Team Bosphorus’a inovasyon ve sürdürülebilirlik kategorisinde puan kazandırması bekleniyor. 

Reyard Evi’nin çok önemli bir diğer yenilikçi yönü de mikro yosunların kullanıldığı biyolojik atık arıtma sistemleriyle kendi atığını arıtacak, bu atığını peyzajında kullanılmak üzere gübreye dönüştürecek olmasıdır. ReYard Evi bir orman gibi havadan karbondioksit (CO2) alıp oksijen (O2) üretme kabiliyetinde olan yosun havuzuyla atık suyun sulama suyu olarak yeniden kullanımını sağlamayı, projenin karbon ve su ayak izini en aza indirmeyi hedefliyor. Bunların yanı sıra foto voltaik ve güneş panelleri, havadan suya ısı pompası, doğal havalandırma ve faz değiştiren malzemeler gibi günümüzün en yeni teknolojilerinin kullanımıyla enerji verimliliğinin en yüksek seviyeye çıkarılması bekleniyor. 

Instagram: @sdateambosphorus
Facebook: Solar Decathlon Team Bosphorus
iletişim: info@sdateambosphorus.com


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :