Kurulduğu günden bugüne, doğru aydınlatma adına, temsil ettiği markaların felsefesini yaratıcı profesyoneller arasında yaygınlaştıran; kültür ve sanat alanındaki bilgi birikimi ve özel ürünleri ile, sanat dünyasının ayrılmaz bir parçası olan TEPTA, mekan aydınlatma desteği verdiği SAHA Studio’da Ali Kazma ve Hale Tenger’i ağırladı.
TEPTA Aydınlatma, iki yıllık aradan sonra ilk kez yüz yüze gerçekleşen ve SAHA Studio’nun ev sahipliği yaptığı, “Güncel Sanatta Işık” başlıklı söyleşide, sanat dünyasının önde gelen isimlerini, genç sanatçıları, küratörleri ve sanat basınını ağırladı.
Etkinlik, SAHA Studio’nun direktörü Çelenk Bafra’nın takdimi ve uzun yıllardır İstanbul Modern’in yanı sıra pek çok sanat ve kültür mekanına ve etkinliğine destek sağlayan TEPTA Aydınlatma’nın Kurucusu Robi Ebeoğlu’nun teşekkür konuşması ile başladı. Ebeoğlu, kendileri gibi, sanatı ve sanatçıyı karşılık beklemeden destekleyen yegane kurum olan SAHA Studio’nun aydınlatma sponsoru olmaktan ve pandemi sebebiyle bir yıl öteleyerek 2022’de kutlamak durumunda kaldıkları 30. yaşlarının ilk fiziki etkinliğini SAHA Studio’da gerçekleştirmekten duydukları mutluluğu dile getirdi.
Etkinliğin içeriğini oluşturan ve moderasyonunu üstlenen TEPTA’nın stratejik marka direktörü Özlem Yalım, TEPTA olarak sanat eserlerini ve mekanlarının aydınlatılması alanındaki uzmanlıklarına değinirken, 24 Mart’ta gerçekleşen buluşmanın asıl amacının sanatın ve sanatçının içindeki ışık olduğunu vurguladı. Felsefi ve fiziki olarak değerlendirildiğinde son derece kapsamlı bir konu olan ışık hakkında Hale Tenger’in ve Ali Kazma’nın eserleri kılavuzluğunda konuşulacağından bahsederek mikrofonu Tenger’e bıraktı.
Mekan kurgularında öznel tarih verilerinden, kadın-erkek, ölüm-yaşam ve içerisi-dışarısı gibi karşıtlıklardan yararlanan ve mekanın koku, ışık ve hareket gibi çeşitli boyutlarını da anlam oluşturma süreçlerine katarak, izleyeni şok etme yoluna giden Hale Tenger, kullanılan ışığın doğruluğunun bir sanat eseri için ne kadar önemli olduğunu halen Galerist’te sergilenmekte olan Leonard Cohen’in “Happens to the Heart” şarkısından ilham alarak ürettiği aynı isimli eseri, 1994 yılında Sao Paulo Bienali kapsamında Alfred Üniversitesi’nde sergilenmiş olan “Kant’ın Portresi”, 1993 yılından 2008 yılına kadar farklı müze ve galerilerde sergilenen “Nezih Ölüm Gardiyanları: Bosna-Hersek” ve en son 2015 yılında Salt Galata’daki Nereden Geldik Buraya? Sergisi kapsamında sergilenen 1997 yılında ürettiği “Sandık Odası” eserleri üzerinden ifade etti.
Aynı eserinin farklı yerlerdeki farklı ışıklar ile sergilenmesinin, ses, doku gibi ögeler söz konusu olduğunda ışığın sıcaklığındaki farklılaşmanın veya yansımasının farklı duyulara hitap eder hale gelmesinin neleri değiştirdiğini anlattı.
Uzun zamandır yaratımlarında obje ve mekanın zaman ile ilişkisiyle ilgilenen ve mercek temelli mecralarda çalışan Ali Kazma ise, karayla denizin buluştuğu noktalardaki doğa ve insan arasındaki etkileşimi ele alarak, Fransa’da Ouessant Adası ve Finistère bölgesinde gerçekleştirdiği deniz fenerleri çekimlerinden oluşan Finis Terrae ve Creach işleri üzerinden ışığı gözlemlemenin yaşamsal ve duyusal algılarımızı nasıl şekillendirdiğini anlamlandırışından bahsetti. Sanatçının bu çalışmalarında, ışık ve karanlık, ışığın coğrafya üzerindeki etkisi, ışıksızlığın yarattığı karanlık mimari ve doğal çekimler eşliğinde sorgulanıyor.
Her iki sanatçının eserlerindeki ritim dikkat çekerken, işlerin ışık ile büyük anlam kazandığı, bir bakıma ışığın eserlerin öznesi haline dönüştüğü izlenebiliyor.
Söyleşi, sanatçıların davetlilerden yönelen soruları yanıtlamalarıyla devam etti. Etkinlik sonunda TEPTA davetlileri, SAHA Studio’nun 2 Nisan’da başlayacak ve ziyaretçilerin bu dönemki sanatçılarının süreçlerini dinleyecekleri Açık Studio sanatçıları ile de tanışıp buluşabildikleri ve çalışmalarını izleyebildikleri kokteyle geçtiler.
TEPTA’nın ışık, mekan ve sanat bağlamındaki bu söyleşi ile başlayan 30.yıl buluşmaları, yıl boyunca felsefe, tarih, mimarlık gibi farklı konularda, farklı mekanlarda devam edecek.
*
Hale Tenger Hakkında
Hale Tenger (d.1960, İzmir), Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü’nün ardından 1986 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Seramik Bölümü’nden mezun oldu ve yüksek lisansını 1988 yılında South Glamorgan Institute of Higher Education’da tamamladı. 2019’da 16. İstanbul Bienali’ne katılan Tenger’in 2018 yılında Dubai, Alserkal Avenue’da gerçekleşen kişisel sergisi, 2017’de davet edildiği 57. Venedik Bienali’nden sonra yurt dışında gerçekleşen en geniş kapsamlı projesi oldu. Eserleri Centre Pompidou, Art Gallery of Western Australia, İstanbul Modern, Arter, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu gibi birçok koleksiyonda yer alan Tenger, İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.
Ali Kazma Hakkında
Ali Kazma (d.1971, İstanbul) lisansını University of Colorado at Boulder’da, yüksek lisansını New York City’deki The New School University’de tamamladı. 2013 yılında 55. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda solo sergisi gerçekleşen sanatçının en kapsamlı video sergilerinden biri ise Jeu de Paume, Paris’te 2017 yılında gerçekleşti. 2001’de UNESCO Sanata Destek Ödülü ve 2010’da Nam June Paik ödülü alan sanatçının işleri, CNAP (Paris), İstanbul Modern, MEP (Paris), MONA (Tazmanya), Sztuki Museum (Lodz), Tate Modern (Londra), TBA21 (Viyana), Foundation Louis Vuitton Koleksiyonu (Paris) ve Vehbi Koç Vakfı Koleksiyonu (İstanbul) gibi birçok uluslararası kurumsal koleksiyonda yer alıyor. Ali Kazma İstanbul ve Paris’te yaşıyor ve çalışıyor.
TEPTA Hakkında
TEPTA Aydınlatma 1991’den bu yana mimarlara, tasarımcılara, elektrik mühendislerine ve son kullanıcılara ışık alanında hizmet sunan bir çözüm ortağıdır. TEPTA Aydınlatma hizmetleri, küçük veya geniş ölçekli projelendirme ve “doğru” aydınlatma danışmanlığından, önde gelen aydınlatma markalarının ürünlerinin satışına, süpervizyon ve denetim hizmetlerine, satış sonrası bakım servislerine kadar yaygındır. TEPTA, çalışmalarında başarıyı, mimarlardan, pazarlama uzmanlarından ve teknik ekipten oluşan deneyimli kadrosu ile sağlar.
TEPTA’nın aydınlatma alanındaki hizmet ve ürün kapsamı gerek dekoratif gerekse mimari aydınlatmada, iç mekanlardan dış mekanlara ve bina cephe aydınlatmasına kadar uzanır. Tek bir mimari detayın aydınlatılmasından, büyük kapsamlı projelere; tüm bir konutun hedeflenen estetik kavram çerçevesinde aydınlatılmasından, ofislere ve ticari yapılara, demo aydınlatmalarından tarihi eserlere ve müzelere kadar her aydınlatma çözümü için en uygun ürünlere ve en iyi hizmete TEPTA’da ulaşmak mümkündür.
TEPTA böylesine geniş bir ürün ve hizmet yelpazesini 30 yıldır temsilcisi olduğu iGuzzini’nin yanı sıra alanında önde gelen 30’dan fazla Avrupa merkezli şirketin Türkiye temsilcisi olarak gerçekleştirmektedir. Tasarım ve kaliteleriyle öne çıkan bu markalardan bazıları, Simes, Leucos, Lodes, Roger Pradier, Lasvit, Brand van Egmond, Catellani and Smith, Cini and Nils, Kundalini, Aqua Creations, Linea Light Group, ilFanale, Torremato, Bover, Neri, Forestier, Diesel Living for Lodes, Martinelli Luce ve Terzani olarak sayılabilir. 100.000’in üzerinde ürün çeşidine sahip olan TEPTA Aydınlatma’nın Levent’teki 4 katlı mağazasında bu yelpazenin küçük ama çarpıcı bir bölümü sergilenmektedir. TEPTA ayrıca yerel tasarımın da destekçisi olarak mağazasında yerel aydınlatma tasarımcılarının son tasarımlarını sunmaktadır.
Bütün bunların yanında TEPTA sunduğu hizmetler arasında özel üretim ürünler de bulunmaktadır. Projelerin bütünlüğünün öncelikli olduğu durumlarda, mimarların, tasarımcıların, elektrik mühendislerinin ve son kullanıcıların özel istekleri doğrultusunda teknik, estetik ve ekonomi üçgeninin birleştiği en uygun noktayı, gerçekleştirdiği üst kalitedeki üretimlerde sağlayan TEPTA, bu özelliği ile gerek yurt içinde gerekse yurt dışında iyi, hızlı ve güvenilir bir çözüm ortağıdır.
Bugüne dek gerek yurt içinde gerekse yurt dışında pek çok projeye imza atmış olan TEPTA’nın önde gelen projelerinin arasında Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı, Bakü Haydar Aliyev Müzesi ve Haydar Aliyev Parkı, İzmir Adnan Menderes ve İstanbul Atatürk Havalimanları, Amerikan Konsolosluğu, Van Kalesi, IKSV, ARTER, SSM, The Seed, İznik Vakfı, Acıbadem ve Liv Hastaneleri, İzmit ve Kayseri saat kuleleri, Edirne Muradiye ve Selimiye Camileri, Azerbaycan Şemkir Kilisesi, Şırnak Kırmızı Medrese gibi ilgi çekici işler de bulunuyor. TEPTA kuruluşundan bu yana İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin aydınlatma sponsorluğunu üstleniyor; kültür ve sanat projelerine aralıksız olarak desteğini sürdürüyor. 2019 yılında açılan Arter Müzesi’nin dış mekân aydınlatmalarının yanında, Eskişehir’de Kengo Kuma imzası ile hayata geçen OMM Odunpazarı Modern Müze’nin tüm aydınlatması da TEPTA tarafından gerçekleştirildi.
Türkiye’nin sanat gündemini yakından takip eden ve sanat alanında doğru aydınlatmanın yaygınlaşmasına öncülük eden TEPTA, iki kez Venedik Bienali, Mimarlık sergilerini aydınlatmasının yanında, İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak açılan Abdülmecit Efendi Köşkü sergilerini, dönemsel olarak Contemporary İstanbul’daki ve özel galerilerde açılan sayısız serginin aydınlatmasını üstlenmektedir.
TEPTA’nın, yurt dışı çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Romanya, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkeleri kapsamaktadır.
Saha Hakkında
SAHA’nın sanatçılar ve küratörler için bir etkileşim ve üretim programı olarak tasarladığı SAHA Studio, Türkiye’den sanat profesyonellerinin öğrenme, üretim ortamlarını küresel ağlar ve bağlarla güçlendirmeyi odağına alıyor. SAHA Studio, davetli sanatçılara çalışma alanı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için araştırma, üretim, sergileme ve sunum bütçesi ile çalışmalarını sürdürebilecekleri bir mekân sağlıyor. Beyoğlu’nda 350 m2’lik bir mekânın işlevlendirilmesiyle 2019 yazında faaliyete geçen SAHA Studio, katılımcılarına SAHA’nın yurtiçi ve yurtdışındaki ortaklıklarının da katkısıyla geribildirim, işbirliği ve birlikte öğrenme olanakları sunuyor. Katılımcılarla birlikte SAHA Studio’da kurgulanan buluşma ve toplantıların yanı sıra araştırma gezileri ve sergi, koleksiyon ve atölye ziyareti gibi etkinliklerle sanatçıların bilgi ve bağlantı geliştirmelerine katkıda bulunuyor. SAHA, ayrıca, yurtdışından farklı sürelerle SAHA Studio’da ağırladığı küratör ve kurum temsilcilerinin araştırmalarını destekleyerek İstanbul sanat ortamıyla ve SAHA Studio sanatçılarıyla etkileşimini sağlıyor.