TMMOB Mimarlar Odası SMGM'nin düzenlediği, "İstanbul’un Kent Tarihinden Kesitler” seminer dizisi ile başlayan etkinlikler “Dirençli Kentler ve Mimarlık” konulu söyleşilerle devam ediyor.
COVID-19 pandemisinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayatın normal akışını sekteye uğrattığı bu süreçte TMMOB Mimarlar Odası Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi (SMGM), çevrim içi katılıma ve YouTube üzerinden canlı takibe olanak sağlayan e-seminer programlarını hayata geçirdi. “İstanbul’un Kent Tarihinden Kesitler” seminer dizisi ile başlayan etkinlikler “Dirençli Kentler ve Mimarlık” konulu söyleşilerle devam ediyor.
İstanbul’un Kent Tarihinden Kesitler
Mimar Doç. Dr. Zeynep Eres moderatörlüğünde yürütülen “İstanbul’un Kent Tarihinden Kesitler” adlı 5 bölümlük e-seminer dizisinde İstanbul’un kültürel ve doğal değerlerinin yanısıra günümüzdeki korunmuşluk durumlarının ve onları bekleyen tehditlerin tartışılması amaçlanmış.
İstanbul, özel coğrafi konumu nedeniyle tarih öncesi çağlardan bu yana tercih edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Kent, tarihsel süreç içinde Bizans, Osmanlı gibi büyük devletlere de başkentlik yapmış ve bin yıllar içinde görkemli anıt yapılarla donatılmıştır. İstanbul’un çekici topografik özellikleri de anıtların yer seçiminde etkili olmuş, böylece doğal ve mimari çevre birlikte özgün bir kültürel peyzaj oluşturmuştur. Günümüz İstanbul imgesini tanımlayan ve sıklıkla koruma sorunlarına dikkat çekilen “tarihi yarımada silueti”, aslında zaman içinde pek çok değişim yaşayarak bugüne ulaşmış olan ve İstanbul’un geçmişindeki farklı dönemlerin, farklı kültürlerin izlerini taşıyan bir bütünlüktür.
İstanbul’un tarih öncesi çağlarından Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ulaşan bir dizi seminer olarak kurgulanan bu etkinlik kapsamında, İstanbul’un tarihi kent kimliğini tanımlayan önemli anıt yapıları, kentsel dokuları, ilginç doğal ortamları ve bunların zaman içindeki değişim ve dönüşümleri uzmanlar tarafından aktarılacaktır.
"İstanbul’un Kent Tarihinden Kesitler” Etkinlik Programı
21 Mayıs 2020 Perşembe / 16:00 - 18:00
Dr. Öğr. Üyesi Bilge Ar; “Bizans Döneminde İstanbul: Büyük Kilise’nin (Ayasofya ve Aya İrini) Belirlediği Kentsel Doku”
Kaydolmak için tıklayın. YouTube canlı yayın bağlantısı: youtu.be/0mE4RSUCpuE
28 Mayıs 2020 Perşembe / 16:00 - 18:00
Doç. Dr. Mine Esmer; “Bizans Döneminde İstanbul: Küçük Ölçekli Kiliselerin Kentsel Dokuya Katkıları ve Günümüzde Koruma Sorunları”
Kaydolmak için tıklayın. YouTube canlı yayın bağlantısı: youtu.be/yvmLmGSCxZs
4 Haziran 2020 Perşembe / 16:00 - 18:00
Doç. Dr. Selcen Coşkun; “Cumhuriyet Döneminde Bizans Yapılarına Yönelik Koruma Uygulamaları: Ayasofya’nın Müzeleşme Süreci ve Sonrası"
Kaydolmak için tıklayın. YouTube canlı yayın bağlantısı: youtu.be/0HedXzlc5aU
Dirençli Kentler ve Mimarlık
Gündelik hayatta etkileri şiddetle hissedilen Ekonomik Kriz, Doğal Afetler ve daha güncel olan COVID-19 Pandemisinden mimarlık alanı da payını almaktadır. Pandemi, mobilite (hareketlilik) olgusunu tekrar sorgulamaya açarken, ülkenin içinde bulunduğu deprem riski ve artan iklimsel afetler insan-insan, insan-doğa ve insan-toplum ilişkilerini tekrar gözden geçirmeyi gerektirmektedir. Bu nesnel koşullarda mimarlık alanı yeni çözümler geliştirmek ve olası etkilerden kendini korumak için kriz yönetimi ve toparlanma kapasitesini güçlendirmeye ihtiyaç duymaktadır.
Mimarlık mesleğinin gündemini, ekonomisini ve pratiğini de değiştirecek bu süreçte, profesyonel üretim süreci hakkında yaratılacak ortak akıl ve deneyimler, mesleğin ve tüm ülkenin artan risk profiline karşı, daha dirençli olmasına katkılarda bulunacaktır.
Bu bağlamda; afetlerde kriz yönetim ve toparlanma (çıkış) için ihtiyaç ve beklentilerini anlamak, Pandeminin mimarlık mesleğine etkilerini ve sunduklarını değerlendirmek ve toplumsal dayanışmayı büyütmek üzere bu zorlu dönemde olumsuz etkiyi azaltmak ve gelecek konusunda yapabileceklerimizi ortaya koymak amacıyla, Kriz ve Risk Yönetimi Uzmanı Erdem Ergin’in katılımı ile gerçekleşecek “Dirençli Kentler ve Mimarlık” konulu çevrim içi konuşmalar dizisine tüm meslektaşlarımız davetlidir.
“Dirençli Kentler ve Mimarlık” Etkinlik Programı
18 Mayıs 2020 Pazartesi / 14:00 - 15:00
Erdem Ergin (Kriz ve Risk Yönetimi Uzmanı); “Dirençli Kentler ve Mimarlık: Kriz Yönetimi”: Etkileri anlamak ve mevcut eylemleri değerlendirmek
Kaydolmak için tıklayın. YouTube canlı yayın bağlantısı: youtu.be/ge2fYzWYlAU
20 Mayıs 2020 Çarşamba / 14:00 - 15:00
“Dirençli Kentler ve Mimarlık: Çıkış Stratejisi”: Fırsatları tespit etmek ve mesleki gündemle ilişkilendirmek
Kaydolmak için tıklayın. YouTube canlı yayın bağlantısı: youtu.be/qiFQArWUcbg
22 Mayıs 2020 Cuma / 14:00 - 15:00
“Dirençli Kentler ve Mimarlık: İleriye Dönük Riskler”: Dirençli Kentlere giden yolu kurgulamak
Kaydolmak için tıklayın. YouTube canlı yayın bağlantısı: youtu.be/MAqb6LJEQBU