Tuğla Dış Cepheli 8 İlginç Proje

mimarizm.com / 28 Mart 2019
Harç derzleri sadece estetik amaçlı kullanılmaz, bu “bağlar” veya desenler tuğla duvarına ihtiyaç duyduğu gücü verir. Her tuğla, alttan iki tuğla ve yukarıdan da üç tuğla tarafından tutulur. Her tuğla, tutulması ve desteklenmesi için başka bir tuğlaya dayanır, böylece yalnızca bir tane üzerine çok fazla yüklenilmemiş olur. Ancak bu malzemeyi dış cephe tasarımında nasıl kullanabiliriz? Tuğlaların binalara mevcut bir yapısal bütünlükle entegre olup, onlara muhteşem şekiller vermesi tamamen farklı bir hikaye. İşte, tuğla cephenin estetik ve ilginç örneklerinden birkaçı…

Tuğla Cepheli Yapılar:

1) Üç Parçalı Ev (EAT Architects, Melbourne, Avustralya)

Ev, 1950'lerden kalma olduğu için zaten tuğladan inşa edilmiş. 2013 yılında cam duvarlarla çevrili bir avluya bir tuğla bölüm daha eklenmiş. Yeni ilavelerde kullanılan tuğlaları, evin eski bölümünden ayırmak için tuğlalar dikey olarak üst üste (stack-bond) kullanılmış. Bahçedeki bölümde ise perfore tuğlalar kullanılmış. 

2) TERMEH Ofisi (Ahmad Bathaei ve FMZD tarafından tasarlanan Perakende Binası, Hamadan, İran)

Binanın cephesi devasa bir tuğla yığınıyla kaplanmış gibi görünüyor. Alt katta, mağaraya benzeyen bir dükkân girişi bulunurken, üst katlardaki tuğlalar ise gün ışığının içerideki ofislere ulaşmasını sağlamak amacıyla cam malzeme ile aralıklı olarak kesintiye uğratılmış. İnsanları doğrudan binanın dışından ofislere alan merdiven de tuğladan yapılmış.

3) Tuğlalarla Kaplı (Admun Studio, Tahran, İran)

Bu konut binası İran'ın başkenti Tahran’daki yoğun bir semtte yer alıyor. Harç düzenlemesi tuğlaların çeşitli açılar almasına olanak tanıyarak binaya giren gün ışığını kontrol ediyor ve sakinlerin mahremiyetine saygı gösteriyor. Ayrıca binaya harika bir dalgalı görünüm kazandırıyor.

4) ZP İlkokulu (dmvA Architecten, Sint-Agatha-Berchem, Belçika)

Okul duvarları farklı doku ve renk tonlarında tuğlalarla kaplanmış. Çeşitli desen ve hizalamalar, hem öğrenciler için oldukça cazip bir görünüm yaratıyor, hem de içinde bulunduğu mahalle ile uyum sağlıyor. 

5) Norrtalje Morgu (LINK Arkitektur, Norrtalje, İsveç)

Bu projenin tasarımcıları yaslı aileler için güzel bir mekân yaratmayı amaçlamışlar. Morgda kasvetli atmosferi azaltmak amacıyla büyük pencerelere yer verilmiş. Duvarlar tuğlalarla kaplanmış, kapılar ve pencereler ise betonla çerçevelenmiş.

6) Güney Asya İnsan Hakları Dokümantasyon Merkezi (Anagram Architects, Delhi, Hindistan)

Tuğla düzenlemesi, gölgelendirme yaparak mekânı güneşten koruyor ve binanın uygun şekilde havalandırılmasını sağlıyor. Proje düşük gelirli müşteriler için oluşturulduğundan, farklı yükseklikler binaya ekonomik bir fiyatla oldukça estetik bir görünüm kazandırmış.

7) Pabellón Agrícola Almazara Santurde (Barcena ve Zufiaur Arquitectos, Santurde, İspanya)


 

Bir zeytin fabrikası olan bu bina, basit bir tuğla düzenlemesiyle oldukça etkileyici bir mimari estetik kazanmış. Cephe, penceresiz ve detaylı bir biçimde incelendiğinde tuğlaların son derece zarif bir dokuya sahip oldukları görülüyor. 

8)  Westvleteren Sosyal Merkezi (Atelier Tom Vanhee , Poperinge, Belçika)

Mimarlık ofisi, eski ve yeni binaların tuğlalarını eşleştirmek yerine, cephe için farklı doku ve tuğla tonlarını kullanmayı seçmiş. Yeni uzantı, hem eski binanın kimliğine saygı duymayı, hem de kendine özgü bir karakter yaratmayı başarıyor.

Bu haber Arch20'den derlenmiştir. 


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :