DS Mimarlık'ın kurucu ortakları Deniz ve Sevim Aslan'ın peyzaj mimarlığı ve korumaya yönelik belgeleme konularına ilişkin deneyimlerini, görüşlerini aktardıkları 'Atipik Bir Mimarlık Pratiği Olarak DS, Kır Resminden Peyzaja – Belgelemeden Korumaya' kitabının tanıtımı 6 Ocak'ta Yapı-Endüstri Merkezi'nde gerçekleşti.
YEM Yayın ailesinin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Deniz ve Sevim Aslan, kitabın editörü Pelin Derviş, kitabın grafik tasarımını üstlenen Aslı Altay ve sektörel basın üyeleri katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını YEM Kitap Yayın ve Kitabevi Yöneticisi Mesut Kaya gerçekleştirdi. Yapı-Endüstri Merkezi adına etkinliğe katılanlara hoşgeldiniz diyen Kaya "sıcak bir ortam yaratarak hep birlikte konuşmak, paylaşmak ve üretmek niyetiyle buradayız" dedi. Deniz-Sevim Aslan'ın 30 yıllık deneyimlerini samimi bir şekilde aktardıkları kitabın nasıl hayata geçtiğini Pelin Derviş, Deniz ve Sevim Aslan ile Aslı Altay anlattı.
Pelin Derviş, peyzaj mimarlığı için çok fazla kaynak olmadığını, gözümüzün önünde gerçekleşen projelerin bile aktörlerini tanımadığımızı söyleyerek bir bellek problemi olduğundan bahsetti. Deniz Aslan'ın ise meslek hayatı boyunca Peyzaj Mimarlığı alanında birçok önemli karakterle tanıştığını ve bu bilgi birikimini aktararak Peyzaj Mimarlığı için bu 'kapıyı aralamak' istediklerini belirtti. Bu bilgilerin bir araya gelme şeklinin de kritik olduğunun altını çizerek kitabın bir portfolyo, bir anı kitabı ya da akademik bir metin değil, bunların hepsine değen ve hepsinden örneklerle bilgiyi okuyucuya iletmeye çalışan bir araç olduğundan bahsetti. Konuşmasının devamında kitabın grafik tasarımcısı Aslı Altay'a kitabın okunma şeklini istenilen yere taşıdığı için teşekkürlerini iletti. Ayrıca Yapı-Endüstri Merkezi Genel Koordinatörü Gülçin İpek'e projenin başından sonuna kadar olan tüm desteği için, Mesut Kaya'ya ve editörler Bahar Demirhan ile Özgün Forta Altan'a ve tüm YEM ailesine teşekkür ederek sözü Deniz Aslan'a bıraktı.
Deniz Aslan, kitap yayınlamanın maceralı ve keyifli bir süreç olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Türkiye'de mimarların pek konuşup yazmadığını, yazdığında ise bunun sadece belirli bir yapıya övgüden/yergiden ileriye gidemediğini söyledi. "Hayat maceramızda Türkiye mimarlık pratiğinin tarihinde politik ve akademik kırılmaları temsil eden kişilere değdik" diyen Aslan, son 10-15 senelik bir süreçte çok sayıda mimari üretim içerisinde yer aldıklarını ve bu tecrübeleri mimar ve peyzaj mimarı olan öğrencilerle de paylaşmak istediklerini söyledi. Kitabın didaktik bir yayın olmaktan öte bir paylaşım ortamı oluşturmasını amaçladıklarını ifade etti.
Sevim Aslan ise kitabı bitmiş bir ürün olarak değil, üzerine konuşulacak, fikir üretilecek bir malzeme olarak gördüğünü söyledi. Kendi alanının da üzerinde pek konuşulan, paylaşılan bir alan olmadığını belirtip insanların kafalarında bazı soru işaretleri oluşturmak istediklerini ifade etti. "Kitap oluşum süreci boyunca benim terapistim de oldu" dediği Pelin Derviş'e ayrıca teşekkürlerini ileterek sürecin mükemmel bir deneyim olduğunu söyledi.
Aslı Altay kitaptaki metinlerin ve kullanılan dilin bir sohbet havası verdiğini ve kitap üzerine çalışırken çoğu zaman okumaya dalıp yaptığı işi duraklattığını söyleyerek ortaya çıkan üründen ve Deniz-Sevim Aslan çiftini tanımaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Etkinlik, masa başında süren sohbetten sonra Deniz ve Sevim Aslan'ın yürütücülüğünde 'Toprağa Değmek' atölyesi ile devam etti. Katılanlar buluşmanın hatırası olarak saklamak için sıkıştırılmış toprak ve kilden küpler üretti.
Kitabı satın almak için tıklayınız.