Türkiye’nin İlk Kerpiç Heykeli Yapıldı

mimarizm.com / 13 Eylül 2019
Muğla Köyceğiz BKM platoda gerçekleşen 7. Uluslararası Kerpiç’2019 Sempozyumu'nda, Ümit Arpacıoğlu yürütücülüğünde “Geçirgenlik ve Form” temalı Türkiye’nin ilk kerpiç heykeli yapıldı.

05-07 Eylül 2019 Tarihleri arasında Yılmaz Erdoğan’ın desteğiyle Muğla Köyceğiz BKM platoda düzenlenen 7. Uluslararası Kerpiç’2019 Sempozyumu’na Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi akademisyenleri ve yüksek lisans öğrencileri tarafından katılım sağlandı. Anadolu’da yaygın kullanılan kerpiç malzemenin modern kulanım olanaklarının daha iyi tanıtılmasını amaçlayan sergiler ve bilimsel çalışmaların dışında özel bir işe ev sahipliği yaptı. MSGSÜ öğretim üyesi Ümit Arpacıoğlu yürütücülüğünde gerçekleşen “Geçirgenlik ve Form” temalı kerpiç Açık Hava Heykeli 2019 yaz aylarında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde atölye ve kuramsal çalışmalar ile başlamış tüm yaz boyunca devam eden bu özel çalışma sonrasında bir manifesto hazırlanmış ve tüm sempozyumda çalışmalar sergilenmiştir.

Ümit Arpacıoğlu çalışmanın özetini şu sözler ile aktardı; “Son yüz yılda yaşanan gelişmeler, insanın yapı ile mekan ilişkisini köklü değişikliğe uğratmıştır. Bir yandan endüstrileşme, bir yandan yaşanan düşünsel ve bilişimsel gelişmeler sonrasında insanoğlunun serüveni ve hayata bakışı farklılaşmıştır. Tüm bu karmaşık serüvene dışarıdan bakıldığında insanın özgürleştiği mi yoksa çevresine bir teknolojik koza örüp daha da köleleştiği mi tartışılır olmuştur. Çözümü doğada arayan, bulmaya çalışan insan yeniden toprağa ve toprak ile ilişkili her şeye özlemle geri dönmüştür. Kırsal hayatı, köy kavramını bu denli konuşuyor olmamızın sebeplerinden biri de bu değil midir?

Kerpiç bir duvardan ne bekler insan, kerpiç geçirgen olabilir mi? Malzemelerin en fazla çözüneni olmasına rağmen algısal olarak daha çözünmemiş değil mi? Bir kerpiç duvar ne derece çözünebilir, bu durum özünden nerelere götürecektir onun serüvenini. Binlerce yıldır karşılaşılagelmiş ağır, dolu kerpiç malzeme bundan sonra daha geçirgen ve hafif olacak mıdır? Bunları düşünerek denemek istedik. Kerpicin binlerce yıllık algısına uymayanı, farklı olanı, çözüneni, geçirgen olanı yapmayı denemek, deneyimlemek istedik’’ Yapı malzemelerinin en kadim olanını bir mimar olarak yaşamak ve kalıcı bir heykel haline getirmeyi amaçladık."

*

Çalışma Yürütücüsü; Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu
Çalışma Ekibi; Dilara Nitelik, İpek Özçamur, Tuğba Cebeci, Selin Güner, Bahar Şahin, Fatma Şenlikci, Hediye Sarıyıldız, Burcu Erdal, Halime Gizem Aksun, Şeymanur Bekiç, Büşra Sarıkaya, C.İrfan Çalışkan, Batuhan Yılmaz, Agah Taştemir, Özge Baş


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :