Sanatçı Cevdet Erek'in geçtiğimiz sene Venedik Bienali 57. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alan işi ÇIN, yolculuğuna bir kitap ve önümüzdeki günlerde basılacak plakla devam ediyor.
Cem Erciyes, Cevdet Erek, Yetkin Başarır, Tuna Ortaylı Kazıcı / fotoğraf: Selçuk Polat
Geçtiğimiz yıl 13 Mayıs-26 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Venedik Bienali 57. Uluslararası Sanat Sergisi kapsamında Türkiye Pavyonu’nda sanatçı Cevdet Erek’in mekâna özgü bir mimari müdahale ve 35 kanal sesten oluşan eseri ÇIN sergilendi.
Proje ekibinde, yerleştirme öncesi proje koordinatörü ve hafıza Yelin Bilgin, mimar ve yumuşak bir ses Gürden Gür, mimar ve güler yüz Elif Tunçel, sanat tarihçisi ve kardeş Ayşe Erek ve görsel kimlik tasarımcısı Yetkin Başarır yer aldı.
ÇIN (2017), Cevdet Erek, 57. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu / fotoğraf: RMphotostudio
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Türkiye Pavyonu, Fiat sponsorluğunda, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, TC Dışişleri Bakanlığı’nın himayesi ve SAHA Derneği’nin prodüksiyon desteği ile gerçekleştirildi.
Kitabı çıktı, sıra plakta
Bienalin sona ermesinin ardından Ocak 2018'de, içerisinde bienal boyunca esere eşlik eden metinler, fotoğraflar ve diyagramlardan oluşan bir kitap basıldı. Eserle aynı adı taşıyan kitabın tanıtımı için 27 Şubat Salı günü Yapı Kredi Kültür Sanat’ta bir buluşma gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü gazeteci ve yayıncı Cem Erciyes'in üstlendiği sohbette, sanatçı Cevdet Erek, kitabın tasarımcısı Yetkin Başarır ve Türkiye Pavyonu’nun koordinasyonunu yürüten İKSV Yurtdışı Projeler Yöneticisi Tuna Ortaylı Kazıcı bir araya geldi. Proje ekibinin diğer üyelerinin de katıldığı sohbet sırasında sanatçı Ali Taptık’ın Türkiye Pavyonu'nda yaptığı video belgeleme ilk kez gösterildi.
Kitap tanıtımı ve sohbet / fotoğraf: Selçuk Polat
Kitapta, bienal süresince mekânda da ziyaretçiye sunulan "Kendini Tekrar Etmek İçin" adlı metin, kitap için özel olarak çekilmiş fotoğraflar ve diyagramlardan oluşan bir akışa eşlik ediyor. Kitapta proje öncesinde ve süresince paylaşılmış metinlere de yer veriliyor.
Türkiye’de İKSV tarafından, Yapı Kredi Yayınları’nın dağıtımıyla yayımlanan kitabın konsepti ve tasarımı Yetkin Başarır’a, fotoğrafları ise Ali Kabaş’a ait.
ÇIN kitabı / fotoğraflar: Ali Kabaş
Sergiden görüntü / fotoğraf: RMphotostudio
Yapı Kredi Yayınevi’nin yanı sıra İstanbul’daki seçkin kitapevlerinde satışa sunulan kitaba, çeşitli üniversite ve sanat kurumlarının kütüphanelerinden de ulaşmak mümkün. Ses süslemelerinin örnekleri ve çeşitli düzenlemeleri ile sergi kitapçığını içeren 10’’ plak da yakında kitabevleri ve plakçılarda satışa sunulacak.
Türkiye Pavyonu 2018'de Vardiya'yı ağırlayacak
2007 yılından bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu sergisi, İKSV’nin girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla, 2014-2034 yılları arasında Türkiye’nin kullanımına tahsis edilen Arsenale’deki uzun süreli mekânda yer alıyor.
Bu sene 26 Mayıs - 25 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde küratörlüğünü Kerem Piker’in yapacağı Vardiya adlı proje yer alacak. Türkiye Pavyonu, yine İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunda, Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek.