‘Sağlımız için Yapı ve Yaşam Alanları’ odağı ile Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Yapı Biyolojisi Forumu'nda, yapı tasarımı ve yapı malzemeleri kaynaklı fiziki ve psikolojik etkiler ile dünyadan ve Türkiye’den iyi örnekler sunulurken panel kısmında yapı-insan sağlığı ilişkisinin halk sağlığı açısından önemi ve bu alanda okur yazarlığın arttırılması ele alındı.
Uluslararası Yapı Biyolojisi Forumu ilk kez Türkiye’de YBE – Türkiye Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü, IBN – Alman Yapı Biyolojisi ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü ve ANAB – İtalyan Yapı Biyolojisi Birliği ortaklığında 27 Nisan 2019’da düzenlendi İki oturumdan oluşan Forum’un ilk kısmı sunumlara, ikinci kısmı ise tartışma gruplarının paylaşımlarına ayrıldı. Türkiye’nin 10 ayrı ilinden ve 4 farklı ülkeden 120 kişilik katılımla gerçekleşen Forum’da mimarlar ve inşaat mühendisleri çoğunluğu oluştururken, tıp, eğitim, sosyoloji ve çevre mühendisliği alanlarından da uzman katılımcılar oldu. Forum mekanı, İzmir’in ilk prehistorik yerleşim alanı olan Yeşilova Höyüğü’nün ziyaretçi merkezi idi. Etkinlik boyunca ziyaretçi merkezinin giriş holü, oditoryum ve salonları kullanıldı. Forum Oturum’ları sona erdiğinde katılımcılar kazı başkanı Doç. Dr. Zafer Derin rehberliğinde Höyük kazı ve sergi alanı ile Neolitik köyü gezdiler.
Açılış konuşmalarını, YBE’nin kurucularından Merve Titiz Akman başlattı. Forum’un hedeflerini ve programını anlattığı konuşmasında tüm paydaş ve destekçilere teşekkür ederken özellikle Paylaşım Grubu ve Doğal Yapı Malzemeleri Çalışma Grubu’ndan birçok üyenin özveriyle sağladıkları gönüllü katkılara değindi. Devamında, etkinlik mekanı olan Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nin mimarı Evren Başbuğ söz aldı. Hem kendi adına hem de Forum’un birincil sponsorları arasındaki İzmir Ticaret Odası’nın 70. Mimarlık Grubu’nu temsilen konuşan Başbuğ, insan ve çevre sağlığı odaklı mimarlığın öneminin farkında olarak bu alanın gelişimine desteklerini sürdüreceklerini belirtti. Forum’a mekan desteği sağlanmasında büyük emeği geçen Doç. Dr. Zafer Derin yaptığı açılış sunumunda kazı çalışmaları ve ziyaretçi merkezindeki faaliyetleri aktardı.
1. Oturum - Ana Sunumlar
Yapı biyolojisi yaklaşımı ve çalışma alanının oluşmasını sağlayan IBN- Alman Yapı Biyolojisi ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü’nün yöneticisi Winfried Schneider sunumunda, hem IBN’nin yereldeki çalışmaları hem de Uluslararası Yapı Biyolojisi Ağı’nın gelişimi hakkında bilgi verdi. Devamında And Akman, hem yapı biyolojisi ve ekolojisi ilkelerini örneklerle anlattı hem de ortak kurucusu olduğu YBE – Türkiye Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü’nün çalışmalarını sunumunda aktardı.
And Akman’dan sonra söz alan Dr. Siegfried Camana İtalyan Yapı Biyolojisi Birliği’nin kurulması ve etkinleşmesinin yanı sıra birçok gelişmekte olan ülkede yapı biyolojisi yaklaşımının köklenmesine katkı sağlamıştır. Dr. Siegfried Camana sunumunda, yapı biyolojisi çalışma alanının bilimsel kapsamı ve gelişimi kadar insan ruhuna uygunluğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Tsuneo Ishikawa ise sunumunda yapı biyolojisi yaklaşımına, sosyal, kültürel, çevresel, estetik yönleri ile örnek oluşturan mimari uygulamalara değindi. Kendisi, insan sağlığı ve doğal yapım yöntemleri odaklı akademik çalışmalarının yanı sıra, yapı biyolojisi bilgisinin özellikle Japonya’da yaygınlaşması yönünde, Japon Yapı Biyolojisi Enstitüsü’nü de kurarak öncülük etmektedir. Nurgül Ece, mimar ve yapı biyoloğu olarak iki dilde yayınlanan ‘Building Biology: Criteria and Architectural Design’ kitap içeriğinin editörlüğünü üstlenmiştir. Sunumunda kitapta yer alan belli mimari uygulamaları birçok yönüyle ele aldı.
Birincil & İkincil Sponsor Sunumları
Forum’un birincil sponsorlarından Forbo Flooring Türkiye'yi temsilen İş Geliştirme Müdürü, Mimar Sevda Sevimlier sunumunda sürdürülebilirlik vizyonunu üretime nasıl yansıttığını aktardı ayrıca %97 doğal hammadde içeren Marmoleum koleksiyonunu tanıttı. Yine Forum’un birincil sponsorlarından İzmir Ticaret Odası’nı temsilen Y. Mimar Evren Başbuğ açılış konuşmasını yaptı.
İkincil sponsorlar; Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği'ni temsilen Dernek Başkanı Dr. Gökhn Görçiz, Işıklar İnşaat Malzemeleri'ni temsilen Teknik Ürün Yöneticisi Y. Mimar Funda Algın ve Hart Keramik-Lemix firmasını temsilen Pazarlama Müdürü Hans Peter Schatz kurum çalışmalarını aktardılar.
Panel
Yapı biyolojisi bilgisinin yaygınlaştırılması başlıklı panel kısmını modere eden Doç. Dr. Uğur Özkutlu’nun akademisyenlik döneminden sinirbilim alanında refere edilmiş birçok yabancı yayını bulunuyor, ayrıca kendisi uzun yıllar ilaç sanayisinde üst düzey yöneticilik yapmıştır. Kendisi panelistlere iki soru yöneltti: ‘…Sağlık okur yazarlığı… ile ilgili çalışmalarınız ve deneyimlerinizden yola çıkarak bize neler anlatabilirsiniz?’, ‘Genel anlamıyla sağlık ile ilgili önermelerin yapı biyolojisi ile olabilecek ilgisini ve bu alanda sizin coğrafyanızda kurulmuş iletişim modelleri ile ilgili örnekleri ve bu konudaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?’
Bu soruları sırasıyla Prof. Dr. Sibel Sakarya, Prof. Dr. Dr. Thomas Abel yanıtlarken aynı zamanda sunumları ile halk sağlığı alanındaki güncel gelişmelere yer verdiler. Prof. Dr. Dr. Thomas Abel’in ana araştırma konuları sosyal tabakalaşma, sağlık ve sağlık davranışlarındaki eşitsizlikler. Prof. Dr. Sibel Sakarya, kronik hastalıkların epidemiyolojisi ve yönetimi, sağlığın geliştirilmesi ve göç sağlığı üzerine uzmanlaşmıştır, 2009 yılından beri Türkiye Halk Sağlığı Dergisi’nin Baş Editörlüğünü yürütmektedir. Üçüncü panelist Prof. Dr. Tsuneo Ishikawa soruları Japonya’daki tecrübeleri üzerinden yanıtladı.
2. Oturum
2. oturumdaki 3 paralel tartışma grubunda aşağıdaki başlıklar konuşmacı ve panelistlerin moderasyonunda ele alındı:
A Grubu: Malzeme ve tasarım kararlarının iyi yaşam hali yaratmadaki önemi ve yeri
B Grubu: Farklı sosyokültürel çevrelerde yapı biyolojisi için sürdürülebilir stratejiler
C Grubu: Yapı biyolojisi bilgisi ve farkındalığını yaygınlaştırmak: bu alandaki okur yazarlığı arttırmanın yolları
Tartışma bölümlerinden hasat edilen önemli hususlar grupların belirlediği temsilciler tarafından sunuldu. Ayrıca 2. oturum çıktıları derlenerek Yapı Biyolojisi Forum sayfasından daimi olarak ulaşabilen bir rapora dönüştürüldü.
Sonuç olarak, yapının insan ve çevre sağlığına etkisini dikkate alanları bir araya getirerek düşünce ve eylem zemini oluşturmayı hedefleyen Uluslararası Yapı Biyolojisi Forumu, katılımcılardan alınan geri bildirimler ve devamında YBE etrafında artan işbirliği ve sinerji düşünüldüğünde oldukça etkili olmuştur. Forum süreci işbirliği olanakları yaratırken, Türkiye’de yapı biyolojisi çalışma alanının gelişmesine yönelik birçok ilgili ve uzmanın mesai ayırıp katkı sağlayabileceğinin fark edilmesini sağlamıştır.
Forum'un sunum, panel içerikleri ve video kayıtları için tıklayın