WRI Türkiye'den Hollanda’ya Bisiklet Çıkarması

mimarizm.com / 16 Temmuz 2019
Kent içi bisikletli ulaşım konusunda yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in Avrupa Birliği fonuyla hayata geçirdiği iletişim projesi ‘Haydi Türkiye Bisiklete’nin katılımcıları Hollanda’ya çıkarma yaptı.

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler'in ‘Haydi Türkiye Bisiklete” projesi kapsamında Belediyeler, STK’lar ve Merkezi Yönetimden temsilciler Hollanda’daki örnek çalışmaları inceledi. WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in öncülüğünde, İzmir Büyükşehir BelediyesiEskişehir Büyükşehir Belediyesive Lüleburgaz Belediyesi’nden, bu kentlerden bisikletle ilgili çalışan sivil toplum kuruluşlarından BİSUDEREskişehir Bisiklet Derneği (Vel ESBİD) ve Lüleburgaz Motosiklet Bisiklet Gençlik Spor Kulübü; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İlbank ve Türkiye Belediyeler Birliği’nden temsilciler, Hollanda’nın bisikletle ilgili öncü kuruluşu Dutch Cycling Embassy’nin geliştirdiği programla Hollanda’daki örnek çalışmaları inceledi. 

İki tam gün süren eğitim programında Hollanda’da bisiklet üzerine çalışan kurum temsilcileri iyi örneklerle kampanya düzenleme ve politika geliştirme süreçlerine dair deneyimlerini paylaştı. Konuşmacılar, bisikletli ulaşımı geliştirmek için teknik, politik ve kurumsal yapının birlikte ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Bunun yanı sıra Türkiye gibi bisikletli ulaşımı geliştirmekte olan ülkelerde ilk başta mahalle ölçeğindeki pilot uygulamaların, kalıcı ve olumlu davranış değişikliğine yol açacağı belirtildi.

Eğitim programının sonunda, Türkiye’den gelen katılımcılar dinledikleri sunumların ışığında Türkiye’deki bisikletli ulaşımın durumunu değerlendirdi. Buna göre, en önemli sorunlardan biri, bisiklet konusunda belediyelerin, merkezi yönetimin ve sivil toplum temsilcilerinin birbirinden bağımsız, tek başına hareket etmeleri. Çözüme giden yollardan birinin ise Hollanda’daki ‘Tour de Force’ gibi bir platform kurarak kurumlar arasında sinerji ve koordinasyonu artırmak ve bu ortak amaç doğrultusunda birlikte hareket etmek olduğu vurgulandı.

2012’den Beri Bisiklet Üzerine Çalışıyorlar
“Avrupa Birliği’nin Sivil Toplum Destek Programı II çerçevesinde fon alan ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ projesine nisan ayında başladık. Amaç, bisikletli ulaşımı benimsetmek ve yaygınlaştırmak isteyen belediyelere, iletişim kampanyalarıyla farkındalık yaratmaları için destek vermek” diyen WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız sözlerini şöyle sürdürdü: “Bisikletli ulaşım, trafik yoğunluğunu azalttığı gibi enerji verimliliğine de katkı sağlıyor, hava kirliliği ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli rol oynuyor. Bir otomobil, kilometre başına 115 gram karbon salımına neden olurken, bisiklet kullanarak 5 kilometrelik bir yolda 575 gram karbon salımı önlenebiliyor. 1 Haziran 2019 itibarıyla imar uygulaması görmemiş alanlar için hazırlanacak yeni imar planlarında bisiklet yolları ile bisiklet park istasyonlarını işlemek zorunlu hale geldi. Biz de ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ ile bisikletin sağlıklı ve ekonomik bir ulaşım aracı olduğunu topluma anlatmak için önemli bir adım atıyoruz.”

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler kent içi bisikletli ulaşım alanında önemli bir birikim ve deneyime sahip. 2011’den bu yana Türkiye’de 14 il ve ilçede çalışmalar yürütüyor, çalıştaylar ve atölyeler düzenliyor. Bisiklet yollarının tasarımı ve güvenliğiyle ilgili belediyelere teknik danışmanlık yapıyor, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na destek veriyor. ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ ise bu alandaki ilk iletişim kampanyası projesi.

Sıra Stratejik İletişim Eğitimlerinde
İzmir, Eskişehir ve Lüleburgaz’ın pilot kent olarak belirlendiği ve bu kentlerden ilgili sivil toplum kuruluşlarının da dahil edildiği projeyle, her kente özel bisikletli ulaşım odaklı iletişim kampanyaları şekillendirilecek. Bu doğrultuda İzmir, Eskişehir ve Lüleburgaz belediyelerinde stratejik iletişim eğitimleri düzenlenecek. Eğitimlerin ardından ise iki aylık mentorlük süreci var. Mart ve Nisan 2020’de ise belediyeler iletişim kampanyalarını uygulayacak.

Projenin sonunda ise katılımcı belediyelerin deneyimlerini, iletişim kampanyalarını ve elde edilen sonuçları içeren kapsamlı bir rapor yayınlanacak. Rapor, bisikletli ulaşıma yönelmek isteyen Türkiye’deki diğer belediyeler için de bir yol haritası niteliği taşıyacak.

‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ projesi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Destek Programı II çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Program, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişi ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan bir platform olarak geliştirildi. Programın teknik uygulamasından Avrupa Birliği Başkanlığı sorumlu. Merkezi Finans ve İhale Birimi ise programın sözleşme makamı.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :