YEM Yayın’ın, Nilüfer Yeşilyurt tarafından kaleme alınan ve tasarlanan yeni kitabı "Temel Tipografi - Geometrik, Optik, Organik Formlar", yeni yazıyüzlerinin tasarlanması aşamasında, başta öğrenciler olmak üzere tasarımcılar için temel bir başvuru kaynağı olma niteliği taşıyor.
YEM Yayın’ın, Nilüfer Yeşilyurt tarafından kaleme alınan ve tasarlanan Temel Tipografi - Geometrik, Optik, Organik Formlar adlı yeni kitabı yayımlandı. Kitap, yeni yazıyüzlerinin tasarlanması aşamasında, başta öğrenciler olmak üzere tasarımcılar için temel bir başvuru kaynağı olma niteliği taşıyor.
Temel Tipografi, tasarımcıların, pratikte deneye dayalı olan yeni soyut formlar oluşturarak farklı ifade biçimleri üretmeleri, onlara bu yeni üretimleri ortaya çıkaran süreci karşılayacak yeni anlamlar yüklemeleri, yeni tanımlar ve görsel dinamikler oluşturmaları için gerekli olan altyapıyı oluşturmak amacıyla, yazar tarafından emek-yoğun ve özenli bir çalışmanın sonunda geliştirildi.
“Tipografi okunmalı, görülmeli, işitilmeli, hissedilmeli ve denenmiş olmalı.” Rob Carter
Kitapta tüm tasarım sürecini, bir bütün olarak ele alarak oldukça ayrıntılı, anlaşılır bir anlatım dili ve grafik tasarımla aktaran Nilüfer Yeşilyurt özetle şunları söylüyor: “... Tipografi, görsel dilin mesaj iletmek amacıyla yapılandırılması ve mekanik olarak kaydedilmesiyle ilgilidir. Bu görsel dil çoğunlukla alfabeyi işaret eden kodlar sisteminden oluşur. Anlamı ifade eden bir kelimeyi oluşturmak üzere yan yana gelen harfler; kare, daire ve üçgene dayalı temel geometrik formlardan oluşur. Bu yalın geometrik formlardan optik dengeye sahip olan harflere geçiş, bir tasarım sürecidir. Harflerin yapıları kendi kurallarını oluşturan karmaşık ve bir o kadar da gerekli temel ilkelere sahiptir...
Kolay okunabilir bir metin, beraberinde sayfanın tipografik sesini oluşturur. Ancak tipografik ses yalnızca metni oluşturmak için yan yana gelen harfler değil, harflerin arasındaki uzaklık, yoğunluk, ağırlık, oranlar, optik denge ve renk gibi temel araçlarla birlikte gerçekleştirilir...”
Kitap beş temel bölümden oluşuyor:
1. Geometrik Yapı
2. Organik Yapı-Algı
3. Okunabilirlik
4. Sınıflandırma
5. Uygulama Örnekleri
*
Nilüfer Yeşilyurt Hakkında
1986 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nden mezun oldu. 1989 yılında aynı üniversitede yüksek lisans öğrenimini tamamladı. Sanatla Yeterlik öğrenimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Grafik Tasarım programında, “Tipografinin Görsel ve İşlevsel Olarak İncelenmesi” başlıklı tezi ile 1995 yılında tamamladı. Yurt içinde ve yurt dışında kişisel sergiler açtı, karma sergilere katıldı. Yurt içinde atölye çalışmaları yönetti, süreli yayınlarda yazıları yayımlandı.