Işığın ve Gölgenin Hakkını Veren Bir Bodrum Yapısı: Milas Havalimanı Dış Hatlar Terminali Açıldı

mimarizm.com / 06 Haziran 2012
1996 yılında hizmete giren Bodrum Milas Havalimanı, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından projelendirilen yeni dış hatlar terminaline kavuştu. Mayıs ayında hizmet vermeye başlayan terminalin resmi açılışı, 3 Haziran 2012 Pazar günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleşti.



DHA'nın haberine göre; İtalyan Astaldi Şirketi tarafından 100 milyon Euroya inşa edilen yeni dış hatlar terminalinin resmi açılışı için düzenlenen törene, Bakan Yıldırım'ın yanı sıra Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Muğla Valisi Fatih Şahin, Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, AK Parti Muğla milletvekilleri Yüksel Özden ve Ali Boğa, Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Astaldi Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi ile terminal projesini 15 ayda tamamlayan Tabanlıoğlu İnşaat ve Mimarlık Limited Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tabanlıoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Bölgesel etkiler arasında bir geçiş noktası olarak tasarlanan Bodrum Milas Havalimanı Dış Hatlar Terminali, Bodrum merkeze 40 km, Milas'a 15 km ve en yakın sahili olan Güllük'e 8 km uzaklıkta; mevcut iç hatlar ve dış hatlar terminalleri arasında, aprona paralel bir konumda yer alıyor.



Yapı; uçakların bağlandığı, saydam cam ve doğrusal çelik iskeleden oluşan "hava tarafı" ile, terminal binasının yer aldığı "kara tarafı" olmak üzere iki ana strüktürden meydana geliyor. Bu iki strüktür, yolcuların "ulusal" sahayı terk ettikleri noktada kesişerek geçişi vurguluyor. Sözü geçen "hava" ve "kara" konseptlerine uygun olarak terminalin giriş/çıkış cephesinde, yani yapının güneyinde kısmen fritli saydam cam, kuzeyde şeffaf ya da kısmen opak cam, doğu ve batı yönlerinde ise yerel doğal taş uygulanmış. Kuzey cephesindeki şeffaf uygulama, iç ve dış mekan arasındaki görsel sürekliliği sağlarken, yolculara kesintisiz yeşil doku ve arkasında yükselen dağlara bakan bir manzara ve uçakların iniş-kalkışını izleme imkanını tanıyor. Güney, batı ve doğu cephelerinde ise serigrafik cam uygulaması ile kontrollü doğal aydınlatma ve ısı transferi sağlanıyor.

Depo ve mekanik sistemlerin bodrum katında çözüldüğü projede, yolcu ve ziyaretçi girişleri zemin katında kabul edilirken, hareket edecek yolcular üst kat sirkülasyonuna dahil oluyor. Planlama aynı zamanda yolcuların bir viyadük ile açık otopark alanından gidiş salonuna doğrudan ulaşabilmesini sağlıyor. Yapının "hava" ve "kara" parçalarında kurgulanan dört farklı teras, yolcuların güvenlik kontrolü sonrasında da açık havaya çıkmalarını mümkün kılıyor.



Yapının ana strüktürünü belirleyen ve çatı ile çatı makaslarını taşıma işlevine sahip çelik kolonlar kesintisiz ve ferah mekanlar yaratırken, brüt beton taşıyıcı kolonlar ise güvenlik duygusunu vurguluyor. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından Bodrum Milas Havalimanı projesi için özel olarak tasarlanan asma tavan, saz biçimindeki alüminyum detayları ile bölgenin geleneksel dokuma tezgahlarına göndermede bulunuyor. 4 farklı modülden oluşan asma tavan sisteminin bir diğer referansı ise Bodrum'un denizine oluyor. Yırtıklarından yansıyan mavi ışık ile mekanın 3-boyutlu algısını güçlendiren asma tavan, terminal binasında bulunan 18 ışıklık sayesinde doğal ışığın mekana süzülmesini de sağlıyor.

Tabanlıoğlu Mimarlık imzalı yapının döşeme kaplaması olarak kullanılan ve proje arazine çok yakındaki Yatağan madenlerinden çıkarılan siyah granit, mekanın bütünsel sürekliliği vurgulayan bir diğer öge halini alıyor.

Yine Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından Nurus işbirliğinde ve bu projeye özel olarak hazırlanan koltuklar, yolcuların uçuş arası konfor ihtiyacını karşılıyor.

An itibariyle her yıl 1,5 milyon ziyaretçi alan havalimanının ziyaretçi kapasitesini 8 milyona çıkaran proje sayesinde ilk yıl itibariyle 5 milyona ulaşan bir artış bekleniyor.

Marc Auge tarafından "non-place" (yok-mekan) olarak tanımlanan ve küreselleşme ile süper-modernitenin anıtları olarak kabul görebilecek standart havalimanı şemalarına taze bir yaklaşım üretmeyi deneyen Bodrum Milas Havalimanı projesi, zorunlu standartların monotonluğu ve baskısından sıyrılarak –yalnızca yolcular için değil- bağlı olduğu coğrafya için de özel bir mekan haline gelmeyi deniyor.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :